Νέο κρούσμα διάρρηξης στην Κουμιδιά δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας: «Δεν καταγγέλλονται τα περιστατικά» λέει η αστυνομία

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

 

Απροστάτευτοι και εκτεθειμένοι στην εγκληματικότητα που έχει λάβει έντονες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα, νοιώθουν οι καταστηματάρχες της αγοράς και κυριότερα αυτοί που δραστηριοποιούνται στα στενά της Κουμιδιάς και στα Λαδάδικα.

Όπως λένε, τρέμουν να πάνε το πρωί στις δουλειές τους φοβούμενοι ότι θα βρουν το μαγαζί τους ανοιχτό, έχοντας βρεθεί τη νύχτα στο στόχαστρο διαρρηκτών.

Πριν από λίγο καιρό, καταστηματάρχης που διατηρεί μαγαζί στην Κουμιδιά έπεσε θύμα δυο «ποντικών», καθώς ο ένας εξ αυτών μπήκε μέσα να ψωνίσει και τον έπιασε στην κουβέντα, ενώ ο άλλος του ξάφρισε ανενόχλητος από το μπροστινό μέρος δυο μπουκάλια ακριβό κρασί. Εκ των υστέρων, η κάμερα του μαγαζιού έδειξε ότι ήταν στημένο κόλπο από τους δυο λαθροχείρες, αφού απομακρύνθηκαν παρέα!

Τα ξημερώματα της Δευτέρας και λίγα μέτρα πιο κάτω, o ιδιοκτήτης του Coffee Plant πηγαίνοντας νωρίς το πρωί στην επιχείρησή του, βρήκε το μαγαζί του να έχει παραβιαστεί, την τέντα σκισμένη με μαχαίρι και το ψυγείο που βρισκόταν μπροστά από το μαγαζί του άδειο από το εμπόρευμα.

Το χρονικό της διάρρηξης

Ο επιχειρηματίας είχε πριν από λίγο καιρό τοποθετήσει στο κατάστημα του κάμερες και συναγερμό, ο οποίος όμως δεν χτύπησε καθώς οι δράστες διέρρηξαν το μπροστινό μέρος της επιχείρησης.

Οι κάμερες όμως κατέγραψαν καρέ καρέ τη διάρρηξη. Στο κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης εικονίζονται τρεις άνδρες. Ο ένας μένει απέξω και έχει το νου του, ο άλλος σκίζει την τέντα και μπαίνει μέσα, παραβιάζει ένα ψυγείο και μαζί με τον τρίτο γεμίζουν σακίδια και τσάντες με τα αναψυκτικά και φεύγουν ανενόχλητοι.

Το μαχαίρι βρέθηκε το πρωί πεταμένο στο δάπεδο από τον επιχειρηματία, ο οποίος ειδοποίησε αμέσως την αστυνομία, που έσπευσε επιτόπου.

Το βίντεο μαζί με μήνυση κατά παντός υπευθύνου κατατέθηκαν από τον επιχειρηματία στην αστυνομία, η οποία μετά την αυτοψία που έκανε στο χώρο συνέλεξε στοιχεία παίρνοντας μαζί και το επίμαχο αντικείμενο.

Ο ιδιοκτήτης ωστόσο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όπως υποστηρίζει η αστυνόμευση δεν είναι επαρκής.

«Νοιώθουμε απροστάτευτοι από κάθε άποψη, κάθε μέρα ο κίνδυνος ελλοχεύει να βρεθεί ο οποιοσδήποτε από μας με το μαγαζί του παραβιασμένο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην απώλεια εμπορευμάτων, αλλά κυρίως στις ζημιές και τη δολιοφθορά που μπορεί να είναι πολύ πιο δαπανηρές από τα ίδια τα προϊόντα.

Συν τοις άλλοις όμως είναι και ψυχολογικό το θέμα, να ζεις μονίμως με το φόβο ότι κάτι θα συμβεί και ότι θα βρεθείς προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Που είναι η ασφάλεια, που είναι ο Εμπορικός Σύλλογος, που είναι το Επιμελητήριο; Τι κάνουν όλοι αυτοί;», μας λέει.

Η αστυνομία …ψάχνει

Σε επικοινωνία που είχαμε πάντως με την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, η επίσημη δήλωση ήταν λακωνική «Για το συμβάν που μας αναφέρετε, η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και όταν υπάρξει νεότερο θα σας ενημερώσουμε».

Ωστόσο, θέτει και μια άλλη διάσταση για το μπαράζ των διαρρήξεων του τελευταίου καιρού: δεν υπάρχουν επίσημες καταγγελίες των περιστατικών από τους παθόντες!

Χωρίς επίσημη καταγγελία δεν μπορεί να διεξαχθεί έρευνα, ούτε και να προκύψουν στοιχεία που ενδεχομένως θα μπορούσαν να συνδυαστούν μεταξύ τους ώστε να ρίξουν «φως» στην υπόθεση των αλλεπάλληλων κλοπών.

Επομένως, χρειάζεται και τα θύματα των κλοπών-διαρρήξεων να συνεργαστούν με την αστυνομία, προκειμένου να στραφούν οι έρευνες στη σωστή κατεύθυνση.

Είναι γεγονός πάντως ότι από το κέντρο της πόλης και από τις μικρές συνοικίες λείπει ένα τακτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης και περιπολιών που να αποδίδει και να μεταφράζεται σε αύξηση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Η πλειονότητα των μικρών επιχειρηματιών μιλά για συνθήκες μόνιμης ανασφάλειας ειδικά τη νύχτα, με αποτέλεσμα να νοιώθουν ευάλωτοι και στο έλεος του κάθε επιτήδειου, χωρίς ουσιαστική προστασία και μέριμνα.

Προηγουμενο αρθρο

Π. Χριστόφας: Χάραξη πολιτικής για την οδική ασφάλεια στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Επομενο αρθρο

Στο τραπέζι τα προβλήματα της ΔΕΗ και η πρόταση του “Άλλου δρόμου”