Search

Από το multi culti Βερολίνο, στο λιομάζωμα του λεσβιακού ελαιώνα

 

Steffen Streich : «Σαν τη  Μυτιλήνη, δεν βρήκαμε πουθενά»

Οι ιστορίες των ανθρώπων που γίνονται κατ’ επιλογήν νησιώτες με συναρπάζουν πάντα. Έχω την αίσθηση ότι οι άνθρωποι αυτοί διαθέτουν καθαρότερη από εμάς  ματιά  και  βλέπουν όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που τους παρέχει απλόχερα η επαρχία και που εμείς οι ίδιοι μέσα στον καταιγισμό των υποχρεώσεων της καθημερινότητας χάνουμε την ουσία και το νόημα.

Για τον Στέφεν – όπως  μου τον σύστησε ο γείτονας μου και φίλος του, Λάκης Εγγλεζόπουλος – η ζωή στην επαρχία με την οικογένεια του είναι ότι πολυτιμότερο.

Ήρθε στο γραφείο της εφημερίδας για το προκαθορισμένο μας ραντεβού με το ποδήλατό του.

Όταν τον ρώτησα από πού,(;)  μου απάντησε εντελώς φυσιολογικά:

–«Από τη Στύψη ….»

Ο Στέφαν είναι ένας δεινός ποδηλάτης.

Η συμμετοχή του στις μεγαλύτερες ποδηλατικές διοργανώσεις  στον κόσμο του έχει δώσει τις καλύτερες κριτικές αλλά και  εξαιρετικές διακρίσεις. Για τον ίδιο μια διαδρομή από τη Στύψη στη Μυτιλήνη και ξανά πίσω, είναι μια απολαυστική βόλτα και ταυτόχρονα μια καλή προπόνηση.

Μεγαλωμένος στην Ανατολική Γερμανία, καταλαβαίνει κανείς  μετά από την κουβέντα μαζί του, ότι δεν πρόκειται για έναν άνθρωπο που θα μπορούσε με ευκολία να εισχωρήσει στον σύγχρονο ευρωπαϊκό τρόπο ζωής.

stefen 2

Ο ίδιος μας λέει, «είχα μια πολύ καλή δουλειά στη Γερμανία. Είχα πολλά χρήματα αλλά και εξίσου πολύ άγχος. Μια μέρα σκέφτηκα ότι δεν έχει νόημα να ζω έτσι. Δεν κερδίζω τίποτα στη ζωή μου ακόμη κι αν έχω πολλά χρήματα. Γιατί χρήματα είχα, αλλά δεν είχα καθόλου χρόνο για εμένα και για τον τρόπο ζωής που ήθελα να έχω. Όταν γνώρισα τη γυναίκα μου, Regina, ήρθαμε στον Πολιχνίτο για έναν γάμο  κάποιου συγγενή της από την Αθήνα και ενθουσιαστήκαμε με την αυθεντικότητα των χωριών του νησιού. Γυρνώντας πίσω στην Γερμανία  και ακολουθώντας τον τρόπο ζωής που μας επέβαλε το σύστημα αρχίσαμε να σκεφτόμαστε σοβαρά  να αλλάξουμε την ζωή μας. Έτσι ταξιδέψαμε σε διάφορα νησιά  στην Ελλάδα προκειμένου να διαλέξουμε αυτό που ταίριαζε στην περίπτωσή μας. Τίποτα δεν μας άρεσε. Κάπου μέσα μας υπήρχαν οι εικόνες της Λέσβου και κάνοντας κάποιον Ιούλιο τις διακοπές μας εδώ, το αποφασίσαμε. Μέσα σε όλη αυτήν την διαδικασία αλλαγής, μας έτυχε κι ένα οικονομικό σπίτι στην Στύψη και κάπως έτσι ξεκίνησε η σχέση μας με το νησί αλλά και η μεγάλη αλλαγή στη ζωή μας».

stefen4

Ο Στέφεν είναι ένας πολυτάλαντος τύπος και μια προσωπικότητα που δεν «κολλάει» σε οποιαδήποτε δουλειά του τύχει. Η εμπειρία του με τον αθλητισμό και με διάφορες εναλλακτικές μορφές του, όπως να οδηγεί γερμανούς φυσιολάτρες με ποδήλατα  στις δύσβατες Άλπεις ήταν μια μόνο από τις δραστηριότητές του.

Παράλληλα η ενασχόληση του με τον αθλητισμό ήταν κάτι που συνέχισε να κάνει όταν έφτασε και στο νησί.

 Εργασία και χαρά

Ο Στέφεν και η Ρεγγίνα όταν έφτασαν εδώ έπρεπε να εργαστούν. Για τον Στέφεν όπως μας λέει, «καμιά δουλειά δεν είναι δύσκολη αρκεί να την κάνεις» …

Έτσι ξεκίνησε να κάνει ότι έβρισκε, ενώ με τον τρόπο αυτόν ενσωματωνόταν αρμονικά στη ζωή του χωριού. Όλοι τον δέχτηκαν, τον αγκάλιασαν και βέβαια δεν τον είδαν καθόλου ως ξένο. Οικοδόμος, ξυλουργός, ραβδιστής και λιομαζώχτης, τσομπάνης αλλά και ότι άλλο του έδινε την αίσθηση ότι είναι ελεύθερος στη φύση … Κάπως έτσι το ζευγάρι από τη Γερμανία άλλαξε το status ζωής και καθιερώθηκε στο χωριό ως ντόπιοι!

 

stefen5

Φύση και ήλιος

«Η ζωή μας, μας δίνει τώρα άλλα πράγματα», λέει ο Στέφεν, «ξυπνάμε το πρωί  και ο καιρός τις περισσότερες φορές  είναι ηλιόλουστος. Αυτό για μας είναι πολύ σημαντικό, όταν έχουμε μάθει να ζούμε στη βροχή. Και  βέβαια το έχουμε μεταδώσει και στα δύο αγόρια μας που ο μεγαλύτερος είναι σήμερα 16  χρόνων και ο μικρότερος 14 χρόνων και αισθάνονται περισσότερο έλληνες παρά γερμανοί!

Ο Στέφεν στις ποδηλατικές του διαδρομές συμμετέχει ως Έλληνας  έχοντας πάντα καρφιτσωμένη στην μπλούζα του την ελληνική σημαία.

«Είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω», μου λέει. «Σε έναν τόπο που μου δίνει τόσα πολλά, πρέπει να επιστρέψω πίσω κι εγώ κάτι. Νομίζω λοιπόν ότι το να τρέχω ως Έλληνας είναι ένας  ελάχιστος φόρος τιμής…»

Παράλληλα με την καθημερινότητά τους, ο Στέφεν και η Ρεγγίνα, ασχολούνται και με τον τουρισμό. Κάθε καλοκαίρι διοργανώνουν  σεμινάρια ψυχολογίας του Robert Betz, όπου ενδιαφερόμενοι από όλο τον κόσμο έρχονται στην Πέτρα και παρακολουθούν ένα βιωματικό σεμινάριο ενώ παράλληλα γνωρίζουν από κοντά τον τρόπο ζωής του ζευγαριού αλλά και το νησί από την εναλλακτική του πλευρά.

Αγώνες και προπόνηση

Τα τελευταία  χρόνια ο Στέφεν  έχει αρχίσει να συμμετάσχει ενεργά σε ποδηλατικές διοργανώσεις ανά τον κόσμο. Η  πρόσφατή του νίκη στην Αφρική ήταν γι’ αυτόν μόνο η αρχή. «Όταν προπονείσαι σε ένα περιβάλλον όπως η Λέσβος δεν μπορείς να μην τα πας καλά» μας λέει, ενώ η συμμετοχή του τον επόμενο χρόνο στην Αμερική θα είναι γεγονός …

Οι χιλιομετρικές αποστάσεις που διανύουν οι ποδηλάτες είναι νούμερα που εμείς οι απλοί  και ταυτόχρονα αγύμναστοι άνθρωποι δεν μπορούμε να συλλάβουμε.

3.500 χιλιόμετρα αλλά και περισσότερο, είναι οι αποστάσεις που για τον Στέφεν αποτελούν πλέον πρόκληση.

Εμείς πολύ απλά τον χειροκροτούμε για τις αποφάσεις του, αλλά και για το ότι  κλέβουμε κομμάτι της επιτυχίας του ως Λέσβιοι, από τα εύσημα που παίρνει και που θα συνεχίσει να παίρνει ως αθλητής …