Σοκ προκαλεί η απολογία της Ειρήνης Μουρτζούκου, η οποία βρίσκεται πλέον προφυλακισμένη στις φυλακές Κορυδαλλού.
Η 25χρονη γυναίκα πέρασε τις πρώτες της ώρες στις φυλακές του Κορυδαλλού, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας ενώ για λόγους ασφαλείας της, τοποθετήθηκε σε ειδική πτέρυγα, μακριά από τον υπόλοιπο πληθυσμό των κρατουμένων.
Στην ίδια πτέρυγα φιλοξενούνται και άλλες «διάσημες» κρατούμενες, όπως η Ρούλα Πισπιρίγκου, καθώς και η μητέρα του μικρού Άγγελου, του παιδιού που έχασε τη ζωή του μετά από βάναυσο ξυλοδαρμό στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Οι συνθήκες ασφαλείας γύρω από τη μεταφορά και τη φιλοξενία της Μουρτζούκου είναι ιδιαίτερα αυστηρές, δεδομένου του ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος για την υπόθεσή της. Η ίδια δεν έχει άμεση επαφή με άλλες κρατούμενες, παρά μόνο με μια μικρή ομάδα για λόγους ασφαλείας. Η 25χρονη επιτηρείται όλο το 24ωρο στο κελί της, που βρίσκεται στην ίδια πτέρυγα με αυτό της Ρούλας Πισπιρίγκου και της μητέρας του 3χρονου Άγγελου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες παραμένει ψύχραιμη.
Σοκάρει η απολογία της Μουρτζούκου
Η 25χρονη, η οποία έχει παραδεχθεί τις εγκληματικές πράξεις της, αναφέρεται κατά την απολογία της σε μια παιδική ηλικία γεμάτη κακοποίηση και εγκατάλειψη, κατηγορώντας για μια ακόμη φορά τη μητέρα της.
Στην απολογία της, η Μουρτζούκου περιγράφει μια μητέρα που ήταν απούσα και αδιάφορη για τα παιδιά της, παρότι ο πατέρας της εργαζόταν σκληρά για να τους εξασφαλίσει τα απαραίτητα. Αντί να φροντίσει τα παιδιά της, η μητέρα της περνούσε τον χρόνο της σε προσωπικές δραστηριότητες, αφήνοντας την Ειρήνη και τα αδέλφια της στην εγκατάλειψη.
«Η παιδική μου ηλικία ήταν κόλαση», αναφέρει. «Ποτέ δεν είχα τη στήριξη που χρειαζόμουν. Η μητέρα μου ποτέ δεν ασχολήθηκε με εμάς, ούτε μας προστάτευσε από όσα περνούσαμε».
Η Μουρτζούκου καταγγέλλει σοβαρά περιστατικά κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού της από στενό συγγενή της μητέρας της όταν ήταν μόλις 10 ετών. Παρά τις φρικτές αυτές εμπειρίες -όπως αναφέρει-, η μητέρα της όχι μόνο δεν αντέδρασε, αλλά ούτε καν προσπάθησε να την υποστηρίξει ψυχολογικά. Επιπλέον, περιγράφει περιστατικά σωματικής κακοποίησης από τον παππού της, ο οποίος την τραβούσε από τα μαλλιά και τη χτυπούσε.
Σε άλλο σημείο της απολογίας της η Ειρήνη Μουρτζούκου περιγράφει τις ερωτικές σχέσεις της μητέρας της, στις οποίες η ίδια ήταν παρούσα. Η μητέρα της είχε σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες μπροστά της, χωρίς να ενδιαφέρεται για την παρουσία του παιδιού της στο δωμάτιο. Αυτές οι εμπειρίες την ώθησαν πολλές φορές να φύγει από το σπίτι, καθώς δεν μπορούσε να αντέξει την καθημερινή εικόνα κακοποίησης, λέει η ίδια.
«Με έβαζε να ζητιανεύω και να εκδίδομαι»
«Μου επέβαλε να ζητιανεύω στις εκκλησίες για να της φέρνω χρήματα, με ανάγκασε να εκδίδομαι από την ηλικία των 15 ετών και δη τόσο με Έλληνες όσο και με αλλοδαπούς (και κατά μόνας και σε συνθήκες ομαδικού σεξ) για να εισπράττει χρήματα», τονίζει. Η Ειρήνη Μουρτζούκου περιγράφει πώς αποφάσισε, ενώ βρισκόταν στη ΓΑΔΑ, να ομολογήσει «επιθυμώντας να βοηθήσω στην αποκάλυψη της αλήθειας, να λυτρωθώ και να αναλάβω τις ευθύνες που μου αναλογούν».
«Δεν επιχείρησα να πληγώσω τη Μαρία»
Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας εις βάρος της 17χρονης συντρόφου της, Μαρίας, η Ειρήνη Μουρτζούκου αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες που της αποδίδονται.
«Αρνούμαι κατηγορηματικά και δεν αποδέχομαι την κατηγορία. Δεν επιχείρησα ποτέ να αφαιρέσω τη ζωή της Μαρίας. Ουδέποτε συνέβη περιστατικό, στο οποίο να τοποθέτησα μαξιλάρι στο πρόσωπό της κατά τη διάρκεια του ύπνου της, όπως ισχυρίζεται η καταγγέλλουσα», σημείωσε.
Η υπόθεση αφορά μια φερόμενη απόπειρα ανθρωποκτονίας που έλαβε χώρα στην Πάτρα το 2020, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Όπως τονίζει η Ειρήνη Μουρτζούκου, αν πράγματι είχε συμβεί το περιστατικό, η Μαρία θα είχε διακόψει τη σχέση τους ή θα είχε ενημερώσει αμέσως τις Αρχές για να προστατευτεί. Η κατηγορουμένη υποστηρίζει ότι είναι αδύνατον να συνέβη κάτι τέτοιο, ενώ η σχέση τους παραμένει ανέπαφη.
Για τον θάνατο του μωρού της Κατερίνας
Σχετικά με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση (τετελεσμένη και σε απόπειρα) εις βάρος του βρέφους της Αικατερίνης που έλαβε χώρα στην Πάτρα στις 11/12/2020 και στις 4/2/2021 (κατά το κατηγορητήριο), η Μουρτζούκου αναφέρει ότι και η ίδια η Αικατερίνη συνομολογεί στην κατάθεσή της, το συγκεκριμένο βρέφος είχε παρουσιάσει κρίσεις περί τον μήνα Δεκέμβριο του έτους 2020, κατά τη διάρκεια παιχνιδιού του με τη μητέρα του, «ενώ εγώ ευρισκόμουν μακριά του. Κατόπιν αυτού λάμβανε φαρμακευτική αγωγή».
Σημειώνει πως η Αικατερίνη (η οποία διέμενε κατά το κρίσιμο διάστημα στην οικία της) «έχει απολέσει δικαστικά την επιμέλεια του πρώτου της παιδιού (για λόγους που θα αναφέρω στο εγγύς μέλλον, αλλά είναι ευλόγως αντιληπτοί), ασφαλώς την ημέρα του θανάτου του βρέφους (4/2/2021) δεν απουσίαζε από το σπίτι της για εργασία (ως δημοσίως διατείνεται) αλλά για ολιγόωρη “νυχτερινή έξοδο” με τον (τότε) σύντροφό της, η οποία στη συνέχεια μετεβλήθη σε ολονύκτια απουσία (στην πορεία της έρευνας θα θέσω υπόψιν σας περισσότερα στοιχεία). Και όλα αυτά τη στιγμή που υποστηρίζει πως δεν εγκατέλειπε το παιδί της, ει μη μόνο για ολιγόλεπτες απουσίες».
Προσθέτει πως «ο βιολογικός πατέρας του παιδιού της, εξ όσων γνωρίζω, είναι/ήταν κρατούμενος σε φυλακή, ενώ ο (τότε) σύντροφός της είναι ομοίως κρατούμενος σε φυλακή (εφόσον δεν κάνω λάθος, είναι φυλακισμένος για βιασμό ανήλικου ΑμεΑ και παιδεραστία). Ο εν λόγω μάλιστα κακοποιούσε συχνά και το μωρό της Κατερίνας».
Για τις δολοφονίες των βρεφών
Η Μουρτζούκου αναφέρεται στις συνθήκες θανάτου του βρέφους της Κατερίνας και στις κατηγορίες ανθρωποκτονίας από πρόθεση των παιδιών της (σ.σ. η πρώτη στην Κάτω Αχαΐα στις 18/6/2022 και η δεύτερη, της Μαρίας Φρειδερίκης). Περιγράφει μια κατάσταση «θολώματος» κατά την οποία η συνείδησή της φαίνεται να «σβήνει» και να μην μπορεί να κατανοήσει πλήρως τις πράξεις της την ώρα που συμβαίνουν.
Στην κατάθεσή της αναφέρει: «Όταν πέθανε η αδελφή μου Ζωή – Ηλιάνα ήμουν 13 ετών και κανείς δεν σκέφτηκε τι περνούσα εγώ. Δεν κατάλαβα εκείνη τη στιγμή ότι πέθαινε… Κάθε φορά θόλωνα. Δεν μπορώ να το εξηγήσω, αλλά ήταν λες και δεν σκεφτόμουν τίποτε εκείνες τις στιγμές…».
Ανάλογες περιγραφές αφορούν και τα τρία βρέφη, τα οποία φέρεται να θανατώθηκαν υπό παρόμοιες συνθήκες. Για τον θάνατο του παιδιού της, της Μαρίας-Φρειδερίκης, αναφέρει πως δεν καταλαβαίνει πώς συνέβη, ενώ ένιωσε τη συνείδησή της να θολώνει, με αποτέλεσμα να κοιμηθεί πάνω στο μωρό της.
Η Μουρτζούκου αρνείται την εμπλοκή της στον θάνατο του Παναγιωτάκη -Βάζει στο κάδρο και άλλο πρόσωπο
Η υπόθεση του θανάτου του 15 μηνών Παναγιωτάκη συνεχίζει να προκαλεί ερωτήματα. Η Ειρήνη Μουρτζούκου αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή και υποστηρίζει ότι ο θάνατος του μικρού αγοριού δεν συνδέεται με τις πράξεις της.
Στην απολογητική της δήλωση, εξηγεί τη σχέση της με τον Παναγιωτάκη, επισημαίνοντας ότι το παιδί είχε διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη ζωή της, δίνοντάς της τη δύναμη να ξεπεράσει σοβαρά ψυχολογικά και σωματικά προβλήματα. «Δεν θα του έκανα ποτέ κακό, δεν θα τον πείραζα ποτέ», δηλώνει, τονίζοντας πως το παιδί αποτέλεσε για εκείνη έναν λόγο ύπαρξης και μάχης για τη ζωή της.
Ωστόσο, αναφέρει πως η πραγματική υπεύθυνη για τον θάνατο του παιδιού είναι η μητέρα του, Καλλιόπη. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, η Καλλιόπη προσπαθεί να την εμπλέξει, προσάπτοντάς της την ευθύνη για τον θάνατο του παιδιού της, παρότι κατά τη διάρκεια της έρευνας, και συγκεκριμένα από την ημέρα του θανάτου του Παναγιωτάκη (5 Αυγούστου 2024), φιλοξενούσε τη Μουρτζούκου στο σπίτι της στην Αμαλιάδα.
Η Μουρτζούκου τονίζει πως ο Παναγιωτάκης δεν ταιριάζει στο «μοτίβο» των άλλων θανάτων. Αντιθέτως, εξηγεί πως τα υπόλοιπα θύματα ήταν βρέφη ηλικίας έως έξι μηνών και κορίτσια, ενώ ο Παναγιωτάκης ήταν ένα μεγαλύτερο παιδί, 15 μηνών. Επίσης αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει και άλλο άτομο που διαδραμάτισε ρόλο σε αυτή την τραγική υπόθεση, χωρίς να αποκαλύπτει το όνομα, εξαιτίας των «έντονων απειλών» που δέχεται για τη σωματική της ακεραιότητα.
Ζητάει ψυχιατρική νοσηλεία
Η 25χρονη γυναίκα κατέθεσε στην απολογία της αίτημα για προσωρινή νοσηλεία σε ψυχιατρικό ίδρυμα μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης στην υπόθεσή της. Στην απολογία της, η Μουρτζούκου αναφέρει ότι οι πράξεις της έγιναν υπό την επήρεια ψυχικής διαταραχής, η οποία της προκάλεσε θόλωση της συνείδησης και αδυναμία ελέγχου των πράξεών της. Προσδιόρισε, επίσης, στοιχεία διπολικής προσωπικότητας.
Πηγή: iefimerida.gr