Με μεράκι και αγνά λεσβιακά υλικά για το τραπέζι σας!

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Σάλτσες και Βότανα “Μυτιληνιά Γη”

Δημήτρης Αγιασωτέλης

Είναι όχι μόνο παρήγορο, αλλά και ενθαρρυντικό το γεγονός ότι κάποιοι νέοι του τόπου μας δεν χάνουν την πίστη τους στη ζωή και στη δημιουργικότητα και παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια συνεχίζουν να αγωνίζονται, να δουλεύουν τη γη και να παράγουν προϊόντα που προέρχονται αποκλειστικά από τη Μυτιληνιά γη, παρέχοντας στους καταναλωτές τη δυνατότητα να τη γευτούν και να την βάλουν στο καθημερινό τους τραπέζι. 

Ο Δημήτρης Αγιασωτέλης είναι ένας τέτοιος νέος άνθρωπος της πόλης μας, ο οποίος μετά τις σπουδές του ως Τεχνολόγος Γεωπόνος στη Θεσσαλονίκη, επέστρεψε στον τόπο του όπου επέλεξε να μείνει, να αγωνιστεί και να συμβάλλει κι εκείνος από την πλευρά του στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι του νησιού αξιοποιώντας αφενός την οικογενειακή του κτηματική περιουσία και προβάλλοντας παράλληλα τον πλούτο που κρύβουν τα λεσβιακά χώματα.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο Δημήτρης δραστηριοποιείται στο χώρο των σπιτικών προϊόντων που ο καθένας από εμάς θα ήθελε να έχει στο καθημερινό του μενού και συγκεκριμένα παράγει υπέροχες σάλτσες και μυρωδάτα βότανα που θα νοστιμέψουν κάθε συνταγή και κάθε φαγητό μας. Όπως χαρακτηριστικά μας είπε ο ίδιος, το όραμα αυτό δημιουργήθηκε μέσα από το σπίτι του, παρακολουθώντας τα μαγειρέματα της μητέρας του. « Η εικόνα ήρθε στο μυαλό μου παρατηρώντας ένα βαζάκι με σάλτσα που βρισκόταν σε ένα από τα ράφια της κουζίνας μας. Η μητέρα μου την έφτιαχνε πάντα». Σιγά – σιγά η ιδέα άρχισε να καλλιεργείται περισσότερο και θέλησε να φτιάξει διάφορα είδη σάλτσας με αγνά υλικά και σε προσιτή τιμή, ώστε να μπορεί ο καθένας να χρησιμοποιεί στην κουζίνα του.

Έτσι μιας και ο ίδιος ασχολείται επαγγελματικά σαν αγρότης στα κτήματα της οικογένειάς του από το 2006 και είναι παραγωγός ντομάτας και αρωματικών φυτών, αποφάσισε να διευρύνει τις δραστηριότητές του και να φτιάξει παραδοσιακές σάλτσες ντομάτας τις οποίες θα προωθούσε στο λιανεμπόριο.

Σήμερα στο εργαστήριο που έχει φτιάξει και οργανώσει στο 5ο χλμ. Μυτιλήνης – Καλλονής παράγει και τυποποιεί σάλτσα ντομάτας με βασιλικό και ρίγανη, σάλτσα ντομάτας με θυμάρι και πράσινη πιπεριά, σπιτικό ketchup, αρωματικά βότανα όπως ρίγανη, θυμάρι, δυόσμο, δεντρολίβανο, καθώς και τσάι του βουνού και φασκόμηλο.

Η καλλιέργεια της ντομάτας γίνεται στην περιοχή της Μόριας από ντόπιες ποικιλίες ντομάτας και η καλλιέργεια των αρωματικών φυτών γίνεται σε κτήματα στους Λάμπου Μύλους και στην περιφέρεια του Πλωμαρίου. Τα προϊόντα έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά εδώ και ενάμισι μήνα περίπου και οι καταναλωτές μπορούν να τα προμηθευτούν από μίνι μάρκετ, από σούπερ μάρκετ και από μικρά παραδοσιακά μπακάλικα.

 Ο κος Αγιασωτέλλης
Ο κος Αγιασωτέλλης

Όλα τα συστατικά των σαλτσών είναι λεσβιακά και το ελαιόλαδο που χρησιμοποιείται είναι έξτρα παρθένο, βιολογικό σε μεταβατικό στάδιο. Όπως μας είπε ο Δημήτρης, «συνδυάσαμε την παράδοση με την τεχνογνωσία. Φτιάξαμε ένα χώρο όπου τηρούνται όλες οι υγειονομικές προδιαγραφές, χωρίς όμως να γίνεται μαζική παραγωγή, αφού οι πρώτες ύλες είναι δικής μας παραγωγής και ως εκ τούτου δεν γίνεται παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων για βιομηχανική εκμετάλλευση. Όλη η διαδικασία γίνεται με παραδοσιακό χειροποίητο τρόπο και οι σάλτσες βράζουν για 3 με 3,5 ώρες για να επιτευχθεί η συμπύκνωση χωρίς να χρησιμοποιούνται πρόσθετα χημικά, χρώματα ή συντηρητικά. Η συντήρηση των προϊόντων γίνεται καθαρά και μόνο με την επιμελή αποστείρωση, ενώ η ζάχαρη και το αλάτι που περιέχουν αποτελούν τα μόνα φυσικά τους συντηρητικά. Έτσι η φύλαξή τους μπορεί να γίνει σε δροσερό και σκιερό μέρος, ενώ μετά το άνοιγμα τα προϊόντα διατηρούνται στο ψυγείο.

Σε ότι αφορά τα αρωματικά φυτά, συλλέγονται από ιδιόκτητα κτήματα και ξηραίνονται με φυσικό τρόπο, ώστε να διατηρούν τα αρώματα και την ταυτότητά τους. Στη συνέχεια καθαρίζονται από τυχόν ξένες ύλες, τεμαχίζονται και συσκευάζονται σε γυάλινα βάζα για να μην αλλοιώνονται τα αρώματα αλλά και για να συντηρούνται για περισσότερο διάστημα».

Στο ερώτημα που θέσαμε προς τον Δημήτρη για να μας πει τους στόχους και τις προσδοκίες του από το συγκεκριμένο επιχειρηματικό εγχείρημα, μας απάντησε τα εξής:

«Η επιχείρηση είναι οικογενειακή. Αρωγοί και συμπαραστάτες μου σ’ αυτήν την προσπάθεια είναι οι γονείς μου, με τις γνώσεις και την εμπειρία που διαθέτουν τόσο στο κομμάτι της καλλιέργειας όσο και στο κομμάτι των παραδοσιακών συνταγών της οικογένειας. Σημαντική φυσικά είναι και η στήριξη και συμπαράσταση της συζύγου μου Άννας, η οποία με την υπομονή και την κατανόησή της μου δίνει τη δύναμη και το κουράγιο να συνεχίσω να αγωνίζομαι. Ολόκληρη η επιχείρηση έχει φτιαχτεί με ίδια κεφάλαια χωρίς καμία επιχορήγηση, γι’ αυτό και είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις κινήσεις μας και προχωρούμε βήμα – βήμα. Θελήσαμε σε πρώτη φάση να ξεκινήσουμε από την τοπική αγορά, λόγω της περιορισμένης παραγωγής μας, έχοντας φυσικά βλέψεις να προωθήσουμε τα προϊόντα μας και σε άλλες αγορές εκτός του νησιού.

Έχουμε σαν στόχο, χρόνο με το χρόνο να δημιουργήσουμε μεγαλύτερες καλλιέργειες ώστε να αυξήσουμε την παραγωγή μας και να καλύψουμε τη ζήτηση. Δεν σας κρύβω βέβαια ότι μέσα στους βασικούς προβληματισμούς μου είναι και το κόστος παραγωγής ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί και σε αγορές εκτός νησιού, που αφορά τόσο την καλλιέργεια όσο και την τυποποίηση των προϊόντων μας με τα υλικά συσκευασίας που πρέπει να αγοράζουμε, το κόστος των μεταφορικών κλπ. Γενικά είμαι αισιόδοξος, στηρίζω τις επιλογές μου με πολύ προσωπική δουλειά και όχι με λόγια και πιστεύω ότι αξίζει τόσο για τους εαυτούς μας όσο και για τον τόπο μας να προσπαθούμε περισσότερο και να δημιουργούμε, παρά να αδρανούμε και να βαλτώνουμε στην απραξία που δεν οδηγεί πουθενά».

Τηλέφωνο επικοινωνίας:

6946 286919

FAX: 22510 29942

Email: agiasod@hotmail.com

Προηγουμενο αρθρο

 «Όταν οι μπαμπάδες αναλαμβάνουν δράση πολλά μπορούν να συμβούν…

Επομενο αρθρο

 Ορθή χρήση των  αντιβιοτικών