Search

ΜΙΧ. ΜΑΜΑΚΟΣ:Δε φοβάμαι να μπω μπροστά και να πάρω όλα τα ρίσκα για το νέο Δήμο Μυτιλήνης

 

Με μεγάλη εμπειρία στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και έχοντας διατελέσει αρχικά Πρόεδρος της κοινότητας Μεγαλοχωρίου το 1995, στη συνέχεια Δήμαρχος του συνενωμένου Δήμου Πλωμαρίου την περίοδο 1999-2006 και επικεφαλής της Νομαρχιακής Παράταξης από το 2007 ως το 2010, ο Μιχάλης Μαμάκος επανέρχεται στην πολιτική σκηνή διεκδικώντας τη δημαρχία του διασπασμένου πια Δήμου Μυτιλήνης, δημιουργώντας ένα συνδυασμό που τιτλοφορείται «Αλλάζουμε τον τόπο μας».

-Πως αποφασίσατε, τι ήταν αυτό που σας κινητοποίησε ώστε να επανέλθετε και πάλι στην ενεργό πολιτική δράση, μετά από οκτώ χρόνια αποχής από τα κοινά;

Δεν απείχα ποτέ από τα κοινά. Απλά ήμουν για ένα διάστημα χωρίς θεσμικό ρόλο, αλλά παρέμεινα πάντα ενεργός πολίτης, μπροστάρης στα τοπικά προβλήματα. Συνεπώς, αισθάνομαι ότι ούτε μια μέρα δεν έλειψα από την αυτοδιοίκηση, τουλάχιστον όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι ως τρόπο ζωής.

Θεωρώ όμως ότι στην τωρινή συγκυρία η εμπειρία μου, η δημιουργικότητα που μπορεί να εμπνεύσει η αυτοδιοίκηση αλλά και η γενικότερη ωριμότητα που έχω αποκτήσει ως προσωπικότητα τόσο στον οικογενειακό, όσο και στον επαγγελματικό, κοινωνικό και πολιτικό τομέα, μέτρησαν σημαντικά στην απόφαση μου αυτή.

-Είχατε δηλώσει πως με ή χωρίς διάσπαση εσείς θα ήσασταν υποψήφιος στο Δήμο Λέσβου.

Θεωρείτε πως η διάσπαση ξεκαθάρισε τα πράγματα ως προς τις προθέσεις και των άλλων συνυποψήφιων σας;

Ήμουν σαφής και ξεκάθαρος από την αρχή. Από τη στιγμή που μπαίνεις μπροστά, παίρνεις όλα τα ρίσκα και δεν λειτουργείς αλά κάρτ με βάση μικροπολιτικές λογικές. Ή θες να υπηρετήσεις τον τόπο σου ή δεν θες, τα άλλα δεν με εκφράζουν και για αυτό ήμουν και θα είμαι πάντα … παντός καιρού.

-Έχουμε αρκετούς υποψήφιους στο νέο Δήμο Λέσβου, στο χώρο όμως από τον οποίο εσείς προέρχεστε και έχετε υπηρετήσει όλα αυτά τα χρόνια, το «χρίσμα» το λάβατε εσείς.

Θέλετε να μας μιλήσετε για τη στήριξη αυτή;

Ένας συγκεκριμένος χώρος, στον οποίον ανήκω χρόνια, πήρε απόφαση να στηρίξει το δικό μου συνδυασμό. Τα υπόλοιπα θα τα κρίνουν οι δημότες του Δήμου Μυτιλήνης.

«Στο νέο Δήμο θα υπάρχει ίση μεταχείριση όλων των δημοτών και δεν θα μετρούν οι προσωπικές γνωριμίες»

-Στο συνδυασμό σας, συμμετέχουν πρόσωπα που έχουν πρωταγωνιστήσει στα πολιτικά πράγματα του τόπου μας πολλά χρόνια τώρα.

Θεωρείτε ότι μια τέτοια σύνθεση μπορεί να είναι το «μυστικό» μιας επιτυχημένης καθόδου;

Εγώ προσωπικά, ως Μιχάλης Μαμάκος , αλλά και οι έμπειροι συνεργάτες μου είμαστε μια ισχυρή ομάδα που μπορεί να εγγυηθεί ότι στις εκλογές κατεβαίνουμε για να δουλέψουμε και να προσφέρουμε στον τόπο . Τώρα που διασπάστηκε ο Δήμος και έχοντας την τραυματική εμπειρία του προσφυγικού, οφείλουμε να μπούμε μπροστά για να δημιουργήσουμε συνθήκες κανονικότητας, ώστε να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε τους δημότες στα τοπικά, καθημερινά τους θέματα, να δώσουμε λύσεις, να φανούν αποτελέσματα. Αυτό το τρίπτυχο κάνει το συνδυασμό μας επιτυχημένο στις επικείμενες εκλογές

-Ποιο είναι εν ολίγοις το πλάνο δράσης σας;

Το σχέδιό μας στηρίζεται πάνω σε ορισμένες βασικές αρχές, οι οποίες θα αποτελέσουν τους πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η πολιτικής μας, η οποία είναι εφαρμόσιμη.

Τι εννοώ. Καταρχήν η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η ασφάλεια της τοπικής κοινωνίας, έπειτα η ίση μεταχείριση και ανάπτυξη όλων των Δημοτικών Ενοτήτων του νέου Δήμου, η ανταπόκριση στα αιτήματα και τις ανάγκες των πολιτών με βασική προϋπόθεση της ενεργό συμμετοχή τους.

Καταπολέμηση κάθε πελατειακής σχέσης, χρηστή διοίκηση, ορθολογική διαχείριση και διαφάνεια αλλά και συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς και με τον ιδιωτικό τομέα, με γνώμονα την πρόοδο του τόπου.

Μια από τις βασικότερες αρχές μας είναι η βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής όλων των συμπολιτών μας, χωρίς διακρίσεις.

Αυτά σε πρώτη, σύντομη παράθεση, θα ακολουθήσουν πολλά ακόμη.

-Ποιοι οι τομείς ,δηλαδή, στους οποίους θα δώσετε ιδιαίτερη βαρύτητα ώστε να βελτιώσετε τις συνθήκες ζωής των δημοτών όπως λέτε;

Ο Δήμος πρέπει να επικεντρώνεται στην επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας και στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες. Μακριά από θεωρητικές αναλύσεις και κοντά στο εφικτό, το πραγματικό και την καθημερινή ζωή των συμπολιτών μας.

Επιζητούμε μόνο την ουσία κάθε πολιτικής και είμαστε υπέρμαχοι μιας δυνατής και ανεξάρτητης τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτή τη βασική και μεγάλη αλλαγή έχει ανάγκη ο τόπος μας και έχουμε συγκεκριμένο σχεδιασμό ώστε να τη δρομολογήσουμε και να φανούν απτά αποτελέσματα.

-Είστε προετοιμασμένοι για τις τεράστιες αλλαγές που θα επέλθουν τόσο στη διοίκηση όσο και στη διάρθρωση των υπηρεσιών;

Ήδη οι αντιδράσεις από πλευράς των εργαζομένων στο Δήμο Λέσβου έχουν ξεκινήσει, καθώς με υπόμνημα τους κατέθεσαν κεντρικά τις προτάσεις τους, ώστε να προασπίσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα, μετά τις ραγδαίες αλλαγές που θα επέλθουν.

Πως θα διαχειριστείτε αυτό που θα ακολουθήσει;

Ό,τι έργο παράγεται σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παράγεται από το υπαλληλικό και βοηθητικό προσωπικό των ΟΤΑ. Συνεπώς, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι θα παράξουν αυτό το έργο αποτελώντας τη ραχοκοκαλιά του όποιου σχεδιασμού εμείς έχουμε προβλέψει.

Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα διαλόγου, ανθρωπιάς και συναδελφικότητας, αλλά σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο είναι να μην έχουμε ανυπέρβλητες δυσκολίες που δεν θα επιτρέψουν να λειτουργήσουν ομαλά οι δύο Δήμοι.

Βεβαίως, δηλώνουμε εναντίον των πελατειακών σχέσεων και σε πρώτο πλάνο βάζουμε τον ορθολογισμό και την αξιοκρατία, μαζί με το οργανόγραμμα που θα διευκολύνει τη λήψη και την υλοποίηση αποφάσεων στο πλαίσιο εφαρμογής της στρατηγικής του Δήμου μας.

«Οραματίζομαι μια ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση και ένα δήμο ισχυρό, όχι ουραγό της κεντρικής εξουσίας»

-Πως θα αντιμετωπίσετε το μεγάλο ζήτημα του προσφυγικού και τις προεκτάσεις του;

Το τεράστιο πανευρωπαϊκό, παγκόσμιο αν θέλετε ζήτημα του προσφυγικού, δεν προσφέρεται ούτε για λαϊκισμούς, ούτε για κομματικές αντιπαραθέσεις. Δυστυχώς ,δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για να το λύσουμε, ούτε μαγικά ραβδάκια.

Είμαστε δημοκράτες, με συναίσθημα αλλά προπάντων συναισθανόμαστε μεγάλη ευθύνη για τις ζωές των συνανθρώπων μας αλλά και για τις δικές μας ζωές. Σε καμία περίπτωση η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαθιστά τις κυβερνητικές ευθύνες, μπορεί όμως να συνεισφέρει στο βαθμό που της αναλογεί, γεγονός το οποίο δεν αποποιούμαστε.

Αυτό που προέχει είναι η κανονικότητα της ζωής μας και οι ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων. Παράλληλα, θα διεκδικήσουμε από το κεντρικό κράτος τα αυτονόητα και σε καμιά περίπτωση ,εγώ προσωπικά, δεν θα επιτρέψω να μετατραπεί η το νησί σε «αποθήκη ψυχών».

– Ποιες οι προτάσεις σας για τον τουρισμό; Πως πιστεύετε ότι θα μπορέσει το νησί μας να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, ξεπερνώντας τους «σκοπέλους» του παρελθόντος;

Για να διαμορφώσουμε προϋποθέσεις τουριστικής ανάπτυξης, που τον θεωρώ πρωταρχικής σημασίας στόχο, θα πρέπει να αποκαταστήσουμε για τη Λέσβο το brand name που έχει «τσαλακωθεί» τα τελευταία χρόνια.. ελέω προσφυγικού.

Παράλληλα, όλοι οι φορείς με απόλυτη διαβούλευση, μεθοδικότητα και εξωστρέφεια, με κεντρικά έργα υποδομών π.χ. Νότια παράκαμψη, να εργαστούμε για την τουριστική ανάταση του νησιού μας. Για μας το τουρισμός είναι η ναυαρχίδα της ανάπτυξης και στο πρόγραμμα μας υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις που έχουν μελετηθεί σε βάθος χρόνου και παρουσιάζονται εκτενώς.

-Τι ονειρεύεστε για το νέο Δήμο Μυτιλήνης;

Διαμορφώνουμε έναν ΟΤΑ που να μπορεί να εμπνεύσει εργαζόμενους και δημότες. Να αναβαθμίσουμε το ρόλο του θεσμού, που πιστεύουμε ότι τελευταία δεν είναι αυτός που πρέπει, ώστε χωρίς πελατειακές σχέσεις, με τη συμμετοχή του δημότη, με απόλυτη διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων, ο πλέον ιστορικός και δημοκρατικός θεσμός του πολιτικού μας συστήματος, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, να μπει μπροστά και να σταματήσει να είναι ουραγός και «όμηρος» των κεντρικών οργάνων.

Είναι καιρός, η αυτοδιοίκηση χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος, να αναλάβει το μεγάλο κομμάτι ευθύνης που της αναλογεί και να αρχίσει να χαράσσει και να εφαρμόζει πολιτική.

Μόνο τότε θα επιστρέψει το χαμόγελο και η ελπίδα σε έναν τόπο, που δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται κατά πολύ.

-Τι ονειρεύεστε για τη Λέσβο;

Να καταφέρουμε αλλάξουμε τον τόπο μας, αλλά στην πράξη και όχι στα λόγια. Τα πολλά λόγια έχουν κουράσει τους πολίτες του νησιού, καιρός για έργα.

Με απλά καθημερινά πράγματα, που θα φέρουν ξανά το χαμόγελο στα πρόσωπα και την αισιοδοξία για το μέλλον.

Αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα και σας βεβαιώ ότι θα το πετύχουμε.