Search

Μεταφορικό ισοδύναμο και αποσυμφόρηση στη Μόρια, τα κύρια σημεία της ομιλίας του Πρωθυπουργού στην ΓΓΑΙΝΠ

«Δεν φοβόμαστε τίποτα στην επαφή μας με τους πολίτες και κανείς δεν μπορεί σταματήσει την αδιαμεσολάβητη επικοινωνία του πρωθυπουργού και όλων των μελών της κυβέρνησης με τον κόσμο» επισημαίνουν στο real.gr στελέχη του Μαξίμου ενόψει της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα σε Λήμνο και Μυτιλήνη.

Σε αυτή την κατεύθυνση και με ικανοποίηση για το κλίμα της χθεσινής πρώτης μέρας του συνεδρίου, καθώς και για τη μαζική συμμετοχή από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης, παραγωγικών φορέων και απλών πολιτών, ετοιμάζονται στην κυβέρνηση για την παρουσία του πρωθυπουργού στο 14ο περιφερειακό συνέδριο για την ανάπτυξη του Βορείου Αιγαίου.

Αυτή η αισιοδοξία καταγράφεται παρά το πολεμικό κλίμα που υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές ότι προσπαθούν να διαμορφώσουν η ΝΔ και αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ. Υπενθυμίζουν, εξάλλου, ότι παρόμοια αρνητική φόρτιση είχε επιχειρηθεί να καλλιεργηθεί και σε άλλα αναπτυξιακά συνέδρια με διάφορες αφορμές: στη Θεσσαλονίκη για τις τιμωρίες του ΠΑΟΚ και το ονοματολογικό των Σκοπίων, στην Τρίπολη για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ κτλ.

Ωστόσο, όλες τις προηγούμενες φορές δεν υπήρξε κάποια αξιόλογη ένταση, ενώ όλοι οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης που προέρχονταν από τη ΝΔ είχαν συμμετάσχει κανονικά στα συνέδρια παρά την απαγόρευση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα έχει δύο επίδικα.

Το πρώτο θα αφορά τα ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος, όπως το προσφυγικό, στο οποίο η έμφαση του πρωθυπουργού θα είναι στην αποσυμφόρηση του χώρου υποδοχής της Μόριας.

Μολονότι, ο κυβερνητικός στόχος είναι ο αριθμός περιορισμός των εκεί φιλοξενουμένων να περιοριστεί σε 3.000 άτομα, δεν είναι βέβαιο αν ο Αλέξης Τσίπρας θα τον ανακοινώσει δημόσια. Αναλυτική αναφορά του πρωθυπουργού θα υπάρξει και για το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου, με το οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει να αντισταθμίσει την αύξηση του ΦΠΑ στο ανατολικό Αιγαίο και σε άλλα νησιά.

Επίσης, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για τις παρεμβάσεις που αφορούν την ανοικοδόμηση όσων περιοχών έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό με επίκεντρο τη Βρίσα.

Τέλος, το δεύτερο σημείο ενδιαφέροντος στην ομιλία πρωθυπουργού αναμένεται να είναι οι αναφορές σχετικά με τη σύγκρουση της κυβέρνησης με τον εφοπλιστή και εκδότη Βαγγέλη Μαρινάκη, Πολλοί στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός είναι ανυποχώρητος στο θέμα αυτό και πρόκειται να κινηθεί σε υψηλούς τόνους.

Πριν από λίγο:

Στη Λήμνο, στο δημαρχείο στη Μύρινα, βρέθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει συνάντηση με τον δήμαρχο, Δημήτρη Μαρινάκη και φορείς της πόλης.

Ο κ. Τσίπρας έτυχε θερμής υποδοχής κατά την άφιξη του στο δημαρχείο με κατοίκους του νησιού να τον καλωσορίζουν εγκάρδια και να ανταλλάσσουν σύντομες φιλικές κουβέντες μαζί του. Ο δήμαρχος υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό δωρίζοντας του το έμβλημα του δήμου του νησιού, που απεικονίζει τη βασίλισσσα Υψιπύλη, καθώς και έναν αμφορέα φτιαγμένο από κοχύλια, με τον κ. Τσίπρα να αναφέρει ότι θα τον τοποθετήσει στο Μέγαρο Μαξίμου για να κοσμεί τον χώρο.

View image on Twitter

Τα εκπαιδευτικά ζητήματα του νησιού βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης κατά την έναρξη της συνάντησης, με τους τοπικούς φορείς να αναφέρουν ότι έχουν καλυφθεί τα κενά. Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, καθώς και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Γιώργος Πάλλης. Στη συνάντηση συμμετέχει και η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέχεια, επισκέφτηκε την 130η Σμηναρχία Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας και ακολούθως είχε ομιλία στο Αγρόκτημα του Παλημνιακού Ταμείου στο Λιβαδοχώρι Λήμνου.

Πηγή Real, ΑΠΕ