MEΡΑ 25: Ερώτηση για την έρευνα που αποκαλύπτει 1018 παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο μέσα σε δύο χρόνια!

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

 

 

Νέα έρευνα αποκαλύπτει, με συγκλονιστικές λεπτομέρειες, το αβυσσαλέο έγκλημα των παράνομων επαναπροωθήσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη – μιας απάνθρωπης πολιτικής την οποία ο Πρωθυπουργός συστηματικά αρνείται ότι εξασκεί η κυβέρνησή του την ίδια ώρα που περηφανεύεται για τα αποτελέσματά της!

Η έρευνα της Forensic Architecture καλύπτει τα ημερολογιακά έτη από τον Μάρτιο 2020 έως τον Μάρτιο 2022. Τεκμηριώνει με ανατριχιαστική ακρίβεια ούτε μια, ούτε δύο, ούτε τρεις αλλά 1018 επιχειρήσεις επαναπροωθήσεων με θύματα 27.464 συνανθρώπους μας των οποίων τα δικαιώματα, που τους εξασφαλίζει το Διεθνές Δίκαιο, καταπάτησαν κατ΄ εντολή της ΕΕ και της Κυβέρνησης Μητσοτάκη η FRONTEX και η Ελληνική Ακτοφυλακή αντίστοιχα. Σε 3 μάλιστα περιπτώσεις, οι επαναπροωθήσεις έγιναν υπό το βλέμμα του πληρώματος του Γερμανικού Πολεμικού Πλοίου FGS Berlin.

Για κάθε μία περίπτωση επαναπροώθησης, η δημοσιευμένη έρευνα αναφέρει το γεωγραφικό στίγμα, την ημερομηνία, την ώρα, τον αριθμό νηολόγησης του σκάφους της Ακτοφυλακής που ενεπλάκη και τον αριθμό των ανθρώπων που επαναπροωθήθηκαν παράνομα εν μέσω της θάλασσας.

Στην έρευνα αποτυπώνονται ακόμα μαρτυρίες για παράνομες συλλήψεις προσφύγων και μεταναστών. Ακόμα πιο ανατριχιαστικά είναι τα 26 καταγεγραμμένα περιστατικά όπου η Ακτοφυλακή έριξε ανθρώπους στη θάλασσα, δύο εκ των οποίων δεμένους με χειροπέδες!

Υπάρχουν επίσης μαρτυρίες από ανθρώπους που αιτούνται άσυλο οι οποίοι υπέστησαν ξυλοδαρμούς, κατασχέσεις των υπαρχόντων τους και βίαιη επιβίβασή τους σε βάρκες χωρίς μηχανές τις οποίες προωθούσαν όπως-όπως προς τις τουρκικές ακτές χωρίς την παραμικρή εξασφάλιση ότι δεν θα βούλιαζαν στη μέση της θάλασσας. Σε μία τέτοια περίπτωση επαναπροώθησης, η έκθεση κατέγραψε πως 11 άτομα πνίγηκαν και άλλα 4 αγνοούνται.

Tα περισσότερα περιστατικά συνέβησαν κοντά στις ακτές της Λέσβου (378). Δεύτερη σε περιστατικά ήταν η Σάμος (194) – μια πραγματικότητα που φέρνει κατά νου την θλιβερή σκηνή (9η Νοεμβρίου 2021) ενός έξαλλου κ. Μητσοτάκη να ωρύεται σε Ολλανδή δημοσιογράφο: «Όχι, δεν έχετε πάει στη Σάμο!» Τρίτη σε περιστατικά παράνομων επαναπροωθήσεων έρχεται η Χίος (136) και ακολουθούν η Κως (122), η Ρόδος (92) και 79 περιστατικά στα υπόλοιπα Δωδεκάνησα.

Από τις 1018 επαναπροωθήσεις, η FRONTEX βρέθηκε άμεσα αναμεμειγμένη σε 122, συχνά σε συντονισμό με την Ελληνική Ακτοφυλακή, ενώ ήταν σε γνώση άλλων 417 περιστατικών, που καταχώρησε στα αρχεία τους, σύμφωνα με την έρευνα, ως «αναχαιτίσεις εισόδου».

«Τεκμηριώνοντας το εύρος και τη σκληρότητα αυτού του κατ’ εξακολούθηση εγκλήματος, η έρευνά μας υψώνει ένα τοίχος αποδείξεων ενάντια στις όλο και πιο κούφιες διαψεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης», αναφέρει ο κ. Στέφανος Λεβίδης, ένας απ’ τους ερευνητές του Forensic Architecture: «Δείχνει τον τρόπο που η Ελληνική Ακτοφυλακή κυνικά αντιστρέφει τη χρήση των μέσων διάσωσης, χρησιμοποιώντας τα για να στερήσει την ασφαλή πρόσβαση στην στεριά σε χιλιάδες αιτούμενους άσυλο, αφήνοντάς τους έκθετους στα θαλάσσια ρεύματα. Το Αιγαίο, ένα παγκόσμιο σύμβολο φιλοξενίας και ανθρώπινων ροών, δείχνει εδώ τη σκοτεινή πλευρά του. Σφραγίστηκε και μετατράπηκε σε όπλο, σε έναν ιμάντα μεταφοράς ανθρώπων που οι ζωές τους αξιολογούνται διαφορετικά στα σύνορα της Ευρώπης».

Σχολιάζοντας την έκθεση, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε πως πρόκειται για σκάνδαλο που πρέπει να απασχολεί κάθε Ευρωπαία/ο, προσθέτοντας ότι: «Με κάθε επαναπροώθηση μη-ευρωπαίων στην Μεσόγειο, η Ευρώπη ξηλώνει κι άλλο ένα νήμα της ψυχής της. Καθώς η ψυχή της Ευρώπης ξηλώνεται αργά αλλά σίγουρα, οι λαοί της προετοιμάζονται για όλο και περισσότερο μισανθρωπισμό εναντίων των πιο αδύναμων Ευρωπαίων. Όσο κατατρεγμένοι συνάνθρωποί μας σπρώχνονται, στο όνομά μας, στα μανιασμένα κύματα της Μεσογείου, δεν δικαιούμαστε να κοιμόμαστε ήσυχοι και ήσυχες τα βράδυα. Ο εφιάλτης των Ξένων σήμερα, απόψε, θα στοιχειώνει τα όνειρά μας για πάντα.»

Εκ μέρους του Εργαστήριου Τεκμηρίωσης Κρίσεων της Διεθνούς Αμνηστίας, η κα Μιλένα Μαρίν δήλωσε: «Η πλατφόρμα [Σημ.: της Forensic Architecture] καταδεικνύει την πραγματική δύναμη των δεδομένων (data). Συγκεντρώνοντας και κατηγοριοποιώντας ένα τόσο μεγάλο δείγμα τεκμηρίων – συμπεριλαμβανομένων και βίντεο, καταθέσεων, δεδομένων GPS πλοίων, ωκεανογραφικών, και μετεωρολογικών στοιχείων – μπορούμε να διακρίνουμε καθαρά το αποτύπωμα και τις σχέσεις των περιστατικών. Η συστηματική και διαδεδομένη φύση της θανάσιμης πρακτικής των επαναπροωθήσεων είναι πλέον αδιαμφισβήτητη.»

Ποια είναι η οργάνωση Forensic Architecture

Πρόκειται για διεπιστημονικό κέντρο έρευνας η βάση του οποίου βρίσκεται στο Goldsmiths του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Εξειδικεύεται στην χωρική και μιντιακή ανάλυση δεδομένων εκ μέρους διεθνών διωκτικών αρχών, οργανώσεων προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων κλπ. Οι έρευνές τους παρουσιάζονται σε πολιτικά και νομικά φόρουμ, δικαστήρια, εξεταστικές επιτροπές, εκθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και σε δημόσιες εκδηλώσεις και εκθέσει

Η έρευνα της Forensic Architecture, που δημοσιεύτηκε σήμερα και καλύπτει τα ημερολογιακά έτη από τον Μάρτιο 2020 έως τον Μάρτιο 2022, αποκαλύπτει με συγκλονιστικές λεπτομέρειες το αβυσσαλέο έγκλημα των παράνομων επαναπροωθήσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη – μιας απάνθρωπης πολιτικής την οποία ο Πρωθυπουργός συστηματικά αρνείται ότι εξασκεί η κυβέρνησή του την ίδια ώρα που περηφανεύεται για τα αποτελέσματά της!

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι τέτοιες πρακτικές διασύρουν την χώρα και θέτουν ερωτήματα που μόνο το εγχώριο μονοπώλιο που διαθέτει επί των ΜΜΕ η «Μητσοτάκης ΑΕ» της επιτρέπει να μην απαντά. Όσο όμως ακόμα λειτουργεί (έστω και τύποις) η Βουλή των Ελλήνων, το ΜέΡΑ25 θα θέτει τα αμείλικτα αυτά ερωτήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατέθεσε την πιο κάτω επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό – χωρίς βέβαια να περιμένει απάντηση, δεδομένης της περιφρόνησης του κ. Μητσοτάκη στο Κοινοβούλιο και στην Ώρα του Πρωθυπουργού.

Παρασκευή 15η Ιουλίου 2022

Θα συνεχίσει ο Πρωθυπουργός να διαψεύδει πως η κυβέρνησή του επιδίδεται σε θανάσιμες παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο σήμερα που νέα, αδιαμφισβήτητη έκθεση της Forensic Architecture καταγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες ούτε μία, ούτε δύο αλλά 1018 περιπτώσεις παράνομων επαναπροωθήσεων μόνο για την περίοδο 3/20 με 3/22 – συμπεριλαμβανόμενων και περιπτώσεων με ανθρώπινα θύματα που μόνο εγκληματικές μπορούν να χαρακτηριστούν; Ή μήπως ήρθε η ώρα να πάψει να διασύρει την χώρα ζητώντας συγγνώμη από την Διεθνή Κοινότητα;

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η σημερινή έκθεση της Forensic Architecture αποκαλύπτει, με συγκλονιστικές λεπτομέρειες, τις παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο: 1018 μόνο την περίοδο Μαρτίου 2020-Μαρτίου 2022 με θύματα 27.464 συνανθρώπους μας των οποίων τα δικαιώματα, που τους εξασφαλίζει σαφώς το Διεθνές Δίκαιο, καταπάτησαν η Ελληνική Ακτοφυλακή και η FRONTEX κατ’ εντολή της κυβέρνησής σας και της ΕΕ αντίστοιχα. Μεταξύ άλλων ανατριχιαστικών στοιχείων, η εν λόγω έκθεση καταδεικνύει:

  • 26 καταγεγραμμένα περιστατικά όπου η Ελληνική Ακτοφυλακή έριξε ανθρώπους στη θάλασσα, δύο εκ των οποίων δεμένους με χειροπέδες!
  • Μαρτυρίες ξυλοδαρμών, κατασχέσεων των λιγοστών υπαρχόντων τους, και βίαιη επιβίβαση τους σε βάρκες χωρίς μηχανές που προωθήθηκαν, όπως-όπως, προς τις τουρκικές ακτές χωρίς την παραμικρή εξασφάλιση ότι δεν θα βούλιαζαν στη μέση της θάλασσας.
  • Συγκεκριμένη περίπτωση τέτοιας βίαιης επαναπροώθησης όπου 11 άτομα πνίγηκαν και άλλα 4 αγνοούνται
  • 3 περιπτώσεις όπου οι επαναπροωθήσεις έγιναν υπό το βλέμμα του πληρώματος του Γερμανικού Πολεμικού Πλοίου FGS Berlin.

Σας ρωτώ:

  • Πώς απαντάτε στην Διεθνή Αμνηστία και συγκεκριμένα στην κα Μιλένα Μαρίν (υπεύθυνη του Εργαστήριου Τεκμηρίωσης Κρίσεων της διεθνούς οργάνωσης) η οποία δήλωσε ότι «η συστηματική και διαδεδομένη φύση της θανάσιμης πρακτικής των επαναπροωθήσεων είναι πλέον αδιαμφισβήτητη»;
  • Θα καταφύγετε άλλη μια φορά σε διάψευση που στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης θα ερμηνευτεί ως επιβεβαίωση, με αποτέλεσμα τον συνεχιζόμενο διασυρμό της χώρας και την απώλεια ερεισμάτων μεταξύ των πολιτών του κόσμου που διαπνέονται από τις αρχές του Ανθρωπισμού;
Προηγουμενο αρθρο

Vintage Bits and Pieces: Το Nordmende Mambino του 1962 του παππού Αντώνη

Επομενο αρθρο

1xBet Azerbaycan Qeydiyyat Mobi AZ Yukle Elaqe Nomres