Ο πρώην Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας εξηγεί τους λόγους της παραίτησής του και στρέφεται κατά των χειρισμών της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας για τον αφθώδη πυρετό
Το άρθρο αφορά τον Άρη Ελευθερίου.
Με ανοιχτή επιστολή του ο πρώην Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Άρης Ελευθερίου, εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην παραίτησή του, συνδέοντάς την ευθέως με τη διαχείριση του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο και ειδικότερα με τις αποφάσεις της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.
Ο κ. Ελευθερίου στρέφεται κατά του Διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, Στρατή Τσομπανέλλη, υποστηρίζοντας ότι, ενώ εφαρμόστηκε με αυστηρότητα το σκέλος των θανατώσεων, δεν τηρήθηκε με τον ίδιο τρόπο το σκέλος που αφορά την ασφαλή υγειονομική ταφή και την προστασία του περιβάλλοντος. Ο ρόλος του Άρη Ελευθερίου υπήρξε κομβικός στις εξελίξεις.
Αναλυτικά η ανοιχτή επιστολή του Άρη Ελευθερίου:
Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση μου, να ενημερώσω υπευθυνα τους πολίτες του Βορείου Αιγαίου, για τους λόγους που αποφάσισα να υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Εκτελεστικού Γραμματέα , την οποία μου είχε εμπιστευθεί ο Περιφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Μουτζουρης, από τις αρχές του 2023.
Στα θεσμικά μου καθήκοντα , όπως ορίζει ο Νόμος , πέραν των άλλων αρμοδιότητων, συμπεριλαμβάνεται και η μέριμνα για τη βελτίωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας, προκειμένου να λειτουργούν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Η απόφαση αυτή συνδέεται στενά με τον Άρη Ελευθερίου και τη θέση του στην Περιφέρεια.
Η αρμοδιότητα αυτή και η ευθύνη, είναι πολύ σημαντική, όταν μιλάμε για την λειτουργία του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, γιατί ο αυτοδιοικητικός και ο υπάλληλος της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι κοντά στον πολίτη και να λειτουργεί προς όφελος του, πάντοτε βέβαια μέσα στα πλαίσια του νόμου.
Δυστυχώς , στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο αρμόδιος διευθυντής της κτηνιατρικής υπηρεσιας στο τεράστιο θέμα της διαχείρισης του αυθωδους πυρετου ,κατά την άποψη μου, όχι μονάχα δεν λειτούργησε σωστά ,αλλά αντίθετα λειτούργησε καταστροφικά τόσο για τους πολίτες όσο και για το περιβάλλον, που στην αυτοδιοικητική πορεία μου, αποτελούσαν την πυξίδα για κάθε δράση και ενέργεια μου.. Στην παρούσα τοποθέτηση, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και ο Άρης Ελευθερίου.
Συγκεκριμένα: Οι εντολές της κυβέρνησης ήταν και εξακολουθούν να είναι ότι, σε όποια εκτροφή υπάρχει έστω και ένα κρούσμα αυθωδους πυρετού ,η κτηνιατρική υπηρεσία θα προβαίνει σε σφαγή ολόκληρης της εκτροφής,και σε άμεση υγειονομική ταφή στον χώρο της εκτροφής, η σε κατάλληλο χώρο πλησίον, τηρώντας πάντοτε τους κανόνες ασφαλείας και προστασίας του περιβάλλοντος. Σε περίπτωση ανυπαρξίας κατάλληλου χώρου, υπεύθυνη είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση (κρατική υπηρεσία) να εκδώσει απόφαση για τον κατάλληλο χώρο. Σε αυτήν την υπόθεση, ο Άρης Ελευθερίου είχε επισημάνει τα προβλήματα που ανέκυψαν.
Έχει γίνει σαφές πλεον, με την πορεία που έχει παρει η ασθένεια και την κάθετη άρνηση της κυβέρνησης να συζητήσει με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, την τροποποίηση των αποφάσεων της για τις σφαγές, και την άρνηση της να εφαρμόσει εναλλακτικές λύσεις που προτείνονται επιστημονικά, και εφαρμόζονται και αλλού, ότι θα φθάσουμε στην πλήρη εξαφάνιση του ζωικού κεφαλαίου, στην οικονομική καταστροφή των κτηνοτρόφων και του πρωτογενούς τομέα ,στον οποίο στηρίζεται η οικονομία της Λέσβου, αλλά και άλλων συναφών επαγγελμάτων και δραστηριοτήτων, όπως των τυροκομικών μονάδων, των σφαγείων, της παραγωγής ζωοτροφών και εν τέλει σε ερήμωση των χωριών, σε μείωση του πληθυσμού του νησιού και ταυτόχρονη καταστροφή του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα. Άλλωστε, τα παραπάνω είχε επισημάνει αρκετές φορές ο Άρης Ελευθερίου.
Ο αρμόδιος διευθυντής της κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας ,παραβλέποντας αυτούς τους ορατούς κινδύνους, προτίμησε να εφαρμόζει με απόλυτη αυστηρότητα, μόνο το ένα σκέλος της απόφασης του ΥΠΑΑ , προβαίνοντας σε σφαγή των ποιμνιων, ενώ αγνόησε το δεύτερο σκέλος, για την ασφαλή υγειονομική ταφή και προστασία του περιβάλλοντος ενεργώντας καταστροφικά για το περιβάλλον της Λέσβου, προβαίνοντας σε αρκετές περιπτώσεις, σε ταφή των ζώων σε ακατάλληλους χώρους , παρά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες και διαμαρτυρίες από πολίτες, φορείς και προέδρους κοινοτήτων .
Η Περιφερειακή Αρχή,έχοντας διαπιστώσει το τεράστιο αυτό πρόβλημα, της έλλειψης χώρων κατάλληλων για ταφή , δια του Εκτελεστικού της Γραμματέα, την 8η Μαϊου, πριν ακόμη από τις διαδηλώσεις των κτηνοτρόφων της 11ης Μαϊου,και λόγω των υπαρχουσών διαμαρτυριών , ζήτησε κατά την τηλεδιάσκεψη για το θέμα αυτο, με τη συμμετοχή και του διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας , από το Υπουργείο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου , την άμεση παύση σφαγής μέχρις εξευρέσεως κατάλληλου χώρου και εκδόσεως σχετικής αποφάσεως . Το αίτημα αυτό στηρίχθηκε επίσης από τον Άρη Ελευθερίου, που συμμετείχε στη διαδικασία.
Η διαπιστωμένη έλλειψη κατάλληλων χώρων για ταφή, θα αποτελούσε ένα επιπλέον βάσιμο λόγο να αποφασισθεί η παύση των σφαγών και ο προσανατολισμός σε άλλες επιστημονικές λύσεις για την αντιμετώπιση της ασθενείας και της σωτηρίας του ζωικού κεφαλαίου, καθώς και του περιβάλλοντος.. Αν και είχε μεσολαβήσει έκτοτε μια εβδομάδα, χωρίς να εκδοθεί οποιαδήποτε απόφαση των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών, η κτηνιατρική υπηρεσία της περιφέρειας συνέχιζε τις σφαγές και τις επικίνδυνες ταφές, όπως έδειχναν οι φωτογραφίες που δημοσιεύονταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Άρης Ελευθερίου προειδοποίησε για τις συνέπειες αυτής της τακτικής.
Κλήθηκε ως εκ τούτων ο διευθυντής της κτηνιατρικής υπηρεσίας από τον κ. Περιφερειαρχη ,και άλλους υπεύθυνους και του επισημάνθηκε , από όλους τους παριστάμενους, ότι η αποφάσεις του Υπουργείου , δεν περιλαμβάνουν μόνο τη σφαγή , αλλά και την ασφαλή υγειονομική ταφή και την προστασία του περιβάλλοντος και του ζητήθηκε να συμμορφωθεί με τις ισχύουσες διατάξεις. . Και ενώ συμφώνησε και εξέδωσε απόφαση για παύση των σφαγών την 13 Μαϊου και ώρα 14.00 , σε δύο ώρες, την ανακάλεσε, χωρίς καμμία ενημέρωση και έγκριση από τον Περιφερειαρχη. Η αντίδραση του Άρη Ελευθερίου ήταν άμεση.
Οι ενέργειες αυτές, που ήταν σε βάρος της τοπικής κοινωνίας, πέραν του ότι, έμειναν ατιμώρητες παρά τις αντίθετες εισηγήσεις μου, είναι βέβαιο ότι θα έχουν και περαιτερω συνεπειες και κατά πάσα πιθανοτητα θα δημιουργήσουν μελλοντικά, πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα στο Λεσβιακό λαό και το περιβάλλον , για τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να είμαι συνεργός, ούτε και δια της σιωπής μου.
Αφού ενημέρωσα λοιπόν τον κ.Περιφερειάρχη, υπέβαλλα την παραίτηση μου, δεδομένου ότι, ως Εκτελεστικός Γραμματέας, δεν δικαιούμαι να λάβω αποφάσεις επί του θέματος, ούτε είμαι πειθαρχικός προϊστάμενος των υπηρεσιών . Έχω όμως υποχρέωση να προβάλλω τις αντιρρήσεις μου, όταν θεωρώ ότι από ενέργειες της υπηρεσίας βλάπτουν τα συμφέροντα του τόπου μου. Η παραίτηση μου δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε προσωπική διαφορά μου με τον Περιφερειάρχη κ. Κωστα Μούτζουρη, τον οποίο ευχαρίστησα για την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο μου. Απλώς τα έθεσα το όψιν του,όπως είχα υποχρέωση και καθήκον και υπέβαλα την παραίτηση μου. Σε όλα τα παραπάνω υπήρξε παρών και ο Άρης Ελευθερίου.
Όλα τα ανωτέρω επιχείρησα βέβαια να τα φέρω σε γνώση των διαμαρτυρομένων κτηνοτρόφων, και να τους πληροφορήσω για τις ενέργειες στις οποίες έιχε προβεί η Περιφέρεια, πλην όμως, όπως είναι γνωστό, δεν μου επετράπη από τους εκπροσώπους των συλλόγων τους, κατά την ημέρα των διαδηλώσεων .Έτσι εκτιμησα ότι έπρεπε να υποβάλλω την παραίτησή μου, αφού δεν κατάφερα να αλλάξω την πορεία των πραγμάτων προς όφελος των πολιτών και του τόπου μου, αναλαμβάνοντας εγώ την ευθύνη, ακόμη και αν δεν μου αναλογεί. Έτσι κλείνει η παρέμβαση του Άρη Ελευθερίου στο θέμα.







