Search

Μαθήματα Αραβικών στο Mosaik με τον Amer!

Ο Amer καλωσορίζει τους μαθητές του με χαμόγελο και εκείνοι ανταποκρίνονται ενστικτωδώς. Το δωμάτιο φωτίζεται. Μοιράζονται έναν δειλό χαιρετισμό που ακούγεται γλυκός και συμπονετικός. «Δάσκαλε πως “είναι” στα αραβικά η αγάπη»; Όλοι προσπαθούν να πουν حب (hοb)
«Δεν ξέρω πως «ακούγονται» τα Αραβικά. Είναι η μητρική μου γλώσσα, μια γλώσσα με ιστορία που τη μιλούν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Οι μαθητές μου όμως στο Mosaik μου λένε ότι είναι πολύ όμορφα», θα πει ο Amer, o 30χρονος δάσκαλος της Αλληλεγγύης Λέσβου από τη Δαμασκό της Συρίας που τον τελευταίο χρόνο διδάσκει Αραβικά και παραδίδει μαθήματα Η/Υ στο Mosaik Support Center .
Για τον βαθμό δυσκολίας δεν θα υπερβάλει ούτε και θα κρύψει την αλήθεια: «Η επικρατούσα άποψη είναι ότι τα Αραβικά είναι μια δύσκολη γλώσσα. Αν όμως έχεις θέληση και κάποιον να σε εμπνέει για να μάθεις, ειδικά αν ο τρόπος διδασκαλίας συνδυάζεται με τη διασκέδαση τότε γίνονται ακόμη πιο εύκολα! Η μέθοδος διδασκαλίας που προσφέρει το Mosaik και το εκπαιδευτικό πρωτόκολλο που ακολουθείται από το 2017 συνδυάζει το παιχνίδι με την εκπαίδευση και την δημιουργικότητα».
Οι μαθητές του, όπως εξηγεί είναι κυρίως επαγγελματίες που θέλουν να μάθουν τη γλώσσα για να ενισχύσουν το βιογραφικό τους, άνθρωποι που αγαπούν τις γλώσσες και είναι φιλομαθείς ή ακόμα έχουν συγγενείς Άραβες και θέλουν να μιλήσουν μαζί τους. «Έχω έναν μαθητή που κάνει μαθήματα για να μπορεί να επικοινωνεί με τη γιαγιά του. Αυτό είναι σπουδαίο για εμένα, να βλέπω κάθε φορά την πρόοδό του και να ξέρω που πηγαίνουν αυτές οι λέξεις. Άλλοι έρχονται για να μάθουν μια εντελώς καινούργια γλώσσα και να κερδίσουν την εμπειρία».
Στο τέλος της περιόδου οι μαθητές ολοκληρώνουν το Α1 τμήμα, μπορούν να επικοινωνούν με απλές προτάσεις κι έχουν κατακτήσει ένα μέρος της γραμματικής. «Είναι κι αυτό ένα μέρος του μαθήματος να κάνουμε μικρούς διαλόγους μεταξύ μας. Σε αυτή τη φάση των μαθημάτων γίνεται ένα παιχνίδι διαλεκτικής που πολλές φορές στηρίζεται στο γέλιο. Εκεί αναλύουμε και πιο βαθιά νοήματα. Όταν γελάσεις με κάτι και βγάλεις συναίσθημα σίγουρα θα το θυμάσαι περισσότερο μετά. Είναι ο πιο ευχάριστος τρόπος εκμάθησης και ο πιο σίγουρος. Οπωσδήποτε χρειάζεται μελέτη και συνέπεια».
Τα Αραβικά χρησιμοποιούνται στη λογοτεχνία από τον 16ο αιώνα, είναι μια γλώσσα με παράδοση που έχει πολλές χάρες τις οποίες ανακαλύπτει και ο Άμερ μέσα από τις αντιδράσεις των μαθητών του που είναι κατά κύριο λόγο Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες. «Μέσα από τη διαδικασία της εκπαίδευσης και μέσα από την ευκαιρία που μου προσφέρθηκε από την Αλληλεγγύη Λέσβου εκτίμησα την εμπειρία του δασκάλου Αραβικών. Ομολογώ ότι με συναρπάζει το ίδιο με το να κάνω μαθήματα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, ένα αντικείμενο πάνω στο οποίο έχω εμπειρία και έχω δουλέψει στη Συρία. Ωστόσο η διδασκαλία της γλώσσας μου, μου δίνει τεράστια ικανοποίηση όταν ακούω τους μαθητές μου να προφέρουν λέξεις φορτισμένες με νοήματα τόσο δυνατά όπως η αγάπη και η αλληλεγγύη».
Στις τάξεις του Άμερ για Υ/Η προσφέρονται μαθήματα hardware και software, γίνεται typing practice και εκμάθηση προγραμμάτων word και excel, ξανά με δημιουργικότητα και χιούμορ από έναν νέο άνθρωπο με όρεξη και νέες ιδέες που δεν στερεύουν ποτέ!. Οι υπολογιστές είναι το μεράκι μου. Θέλω οι μαθητές και οι μαθήτριες μου να αποκτήσουν τα σωστά εφόδια και όχι να μάθουν επιφανειακά να χειρίζονται προγράμματα software. Έτσι τους πάω και στα βαθιά. Και ναι η ανταπόκριση είναι μεγάλη!»
Τα μαθήματα παραδίδονται κάθε Τρίτη και Παρασκευή
Ωρες 16.00-17.00 και 19.00-20.00