Search

Μαρσέλος Ραλλίδης: “Το TEDx ανοίγει δρόμους”

Ο διοργανωτής του TEDxLesvos Μαρσέλος Ραλλίδης μιλάει στα “Πολιτικά” για την εμπειρία του TED και πως αυτή μπορεί να ξεφύγει από τα στενά πλαίσια και να αφηγηθεί κάτι μεγαλύτερο, για την αξία του εθελοντισμού αλλά και για τη φετινή διοργάνωση που παρουσιάζει η Κατερίνα Γκαγκάκη.

Η πρώτη λέξη που του έρχεται  στο μυαλό όταν τον ρώτησα τι είναι TEDX μου είπε απλά χωρίς να το πολυσκεφτεί: εμπειρία!

Ο νεαρός Μαρσέλος Ραλλίδης, ο γνωστός οφθαλμίατρος της πόλης, μόλις έχει επιστρέψει από το Σαν Φρανσίσκο.
Εκεί βέβαια πήγε για λογαριασμό του TEDxLesvos  προκειμένου να ενημερωθεί, να μάθει, αλλά και να προμηθευτεί τις απαραίτητες άδειες για τη φετινή διοργάνωση.
Ερχόμενος στο γραφείο της εφημερίδας την περασμένη εβδομάδα ξεκινήσαμε να μιλάμε για τη διοργάνωση του TEDx και φτάσαμε στο σημερινό τοπικό πολιτικό σύστημα…
Μια κουβέντα που πήρε διαστάσεις μέσα από τις προεκτάσεις που ασυνείδητα προέκυψαν από αυτά που λέγαμε για το TED. Tο TED, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στη διάδοση αξιόλογων ιδεών. Ξεκίνησε το 1984 στην Καλιφόρνια και το όνομα του προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων λέξεις Technology, Entertainment, Design που ήταν και η αρχική του θεματολογία, αν και πλέον αυτή έχει διευρυνθεί. Πιστό στην αρχή ότι οι ιδέες αξίζει να διαδίδονται, το TED δημιούργησε το πρόγραμμα TEDx, το οποίο δίνει σε τοπικές κοινότητες εθελοντών την δυνατότητα να διοργανώσουν τις δικές τους εκδηλώσεις, στα πρότυπα των μεγάλων συνεδρίων TED.

Κάτι εντελώς σύγχρονο για το δικό μου μυαλό που λειτουργεί με την ταχύτητα της γενιάς μου.
Αυτά τα συναρπαστικά νέα μυαλά που είναι γεμάτα γνώση αλλά ταυτόχρονα και εμπειρία, είναι σίγουρο ότι και αν αναλάβουν θα το φέρουν εις πέρας με πλήρη επαγγελματισμό, δεν χωράει αμφιβολία.
Άλλωστε και η πρώτη διοργάνωση του TEDxLesvos που ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του ακριτικού νησιού μας – και της επαρχιώτικης αντίληψής μας – κέρδισε τόσο το στοίχημα όσο και τις εντυπώσεις από το κοινό που περιμένει και φέτος την 4η Δεκεμβρίου για να θαυμάσει από κοντά το φετινό θέμα και τις εισηγήσεις 12 ανθρώπων που η ζωή τους, η εργασία τους και η εμπειρία τους έχει να μας δώσει πολλά. Να μας κάνει να αναρωτηθούμε και να προβληματιστούμε δημιουργικά όπως λέει και ο αισιόδοξος επιμελητής και γενικός συντονιστής του TΕDx Lesvos Μαρσέλος Ραλλίδης.

Ο Μαρσέλος Ραλλίδης με τον επιμελητή του TED Chris Anderson 

rallids3

Ο ίδιος ήρθε σε επαφή με την εμπειρία του TED όταν ήταν ακόμη φοιτητής.
Μέσω διαδικτύου παρακολουθούσε εισηγήσεις ομιλητών ανά τον κόσμο, κάτι που το έβρισκε συναρπαστικά ενδιαφέρον.
«Aυτό που με κέρδισε από την αρχή ήταν ότι άκουσα προβληματισμούς για θέματα που δεν ήξερα καν ότι υπάρχουν», μας λέει με όλη τη διάθεση της ηλικίας του.
Με άξονες σε επιστημονικό, κοινωνικό, πολιτιστικό αλλά και οποιοδήποτε άλλο επίπεδο η διοργάνωση της παγκόσμιας αυτής αποθήκης ιδεών, κατόρθωσε να μπει στα πολύπλευρα μυαλά μιας παρέας από τη Μυτιλήνη που εντελώς συμπτωματικά μπήκαν στη διαδικασία της οργάνωσης του TEDx Θεσσαλονίκης.
Το δρόμο λοιπόν στα δεδομένα της Μυτιλήνης άνοιξαν ο Ανέστης και ο Ιγνάτης Χατζηδιάκος καθώς και η Βάσω Αποστόλου που εργάστηκαν εθελοντικά σε διοργανώσεις στη συμπρωτεύουσα. Έτσι, διοχετεύοντας τις ιδέες και την γνώση τους στα ανήσυχα μυαλά της παρέας τους έστησαν εύκολα, γρήγορα και κυρίως επαγγελματικά την πρώτη και πολλά υποσχόμενη περσινή διοργάνωση.

rallid4

Ο Μαρσέλος έχει ξεκαθαρίσει μέσα του την αξία του εθελοντισμού. Αυτή η υπέρτατη αλλά παράλληλα έμφυτα καλλιεργημένη ανάγκη να προσφέρεις πρέπει να βρει το κατάλληλο πεδίο για να αναδειχτεί σωστά. Ο συντονιστής του TedX έχει τον εθελοντισμό μέσα του και παράλληλα ήταν σε ανάλογες ομάδες από τα χρόνια της φοιτητικής του ζωής και δράσης.
«Όταν κάποιος είναι εθελοντής δεν έχει να αποκομίσει κάποιο υλικό ή άλλο κέρδος παρά μόνο την ικανοποίηση από την ίδια του τη δράση. Ο εθελοντής παρακινείται από ένα όραμα και από μια εσωτερική ανάγκη να δώσει. Όχι να πάρει.
Προσφέροντας, ανταμείβεται από τον ίδιο του τον εαυτό» μας λέει ο Μαρσέλος Ραλλίδης που εκτός από την αφοσίωση που έχει στο επάγγελμα του, τον ελεύθερο χρόνο τον διαθέτει για να βοηθάει τόσο τους ανθρώπους όσο και τα ζώα που το έχουν ανάγκη.

Την στιγμή λοιπόν που ο Μαρσέλος συνειδητοποίησε ότι μια διοργάνωση TedX είναι εφικτή στη Μυτιλήνη ενθουσιάστηκε και άρχισε να δουλεύει πάνω σε αυτό μαζί με ανθρώπους που μοιράστηκαν το όραμα του.
«Στον κόσμο που ζούμε», μας λέει ο ίδιος, «υπάρχουν άνθρωποι που προβληματίζονται και αναζητούν λύσεις σε διάφορα θέματα που μας αφορούν παγκόσμια. Αυτήν λοιπόν την πλευρά των ανθρώπων αλλά και της διοργάνωσης είναι και εκείνη που θέλω να προάγω και να αναδείξω τον πατροπαράδοτα πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του νησιού που ανέκαθεν υπήρχε».

ted-x-setup
Ουσιαστικά αυτή η γιορτή εισηγήσεων έχει τον χαρακτήρα συνεδρίου απέχοντας όμως από την στερεότυπη έννοια που το κάνει βαρετό.
Ενδιαφέρουσες ομιλίες από ενδιαφέροντες ανθρώπους κατά τη διάρκεια μιας μέρας.
“Το TEDxLesvos διοργανώνεται από μια ομάδα εθελοντών, είναι μια μη κερδοσκοπική εκδήλωση και έχει ως στόχο να φέρει την εμπειρία του TED στην Λέσβο και να διαμορφώσει μια πλατφόρμα ανάδειξης και υποστήριξης ιδεών. Κάθε ομιλία δεν διαρκεί πάνω από 18 λεπτά και έτσι δεν κουράζεται ο παρευρισκόμενος καταφέρνοντας μάλιστα να θυμάται αυτά που ακούει. Ωστόσο επειδή δεν πλατειάζει και ο εισηγητής ξεδιπλώνετε για τον ακροατή κάτι νέο, μια ιδέα, μια πληροφορία, μια πρόταση που κάνει τον κόσμο να βαδίσει ένα θετικό βήμα τη φορά”.
Μικρό μεν, ουσιαστικό δε.
Η αλήθεια είναι ότι για να στήσεις μια τέτοια ιστορία πρέπει να έχεις το κέφι των νέων που ακόμη πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.
Και καλά κάνουν βέβαια.
Παρακολουθώντας πέρυσι την ίδια διοργάνωση, μια εξαιρετικά βροχερή μέρα έφυγα το ίδιο βράδυ με μια αίσθηση πληρότητας για όλα όσα είχα ακούσει αλλά κυρίως ευχαριστήθηκα που από όλους εκείνους τους υπέροχους ανθρώπους που γνώρισα κατάφερα να πάρω το απόσταγμα της σοφίας τους που προσέφεραν απλόχερα στους παρευρισκόμενους. Με ένα θέμα που αγγίζει τους πάντες.
Το άπειρο.
Κανάκης, Κοντέλλης, Βαλασσέλης, Αμπογαδόρ, Γουέιτ, Λαμπρέλλη ….
Γέμισαν με ιστορία τον χρόνο μας και με πληροφορίες που ακόμη και σήμερα υπάρχουν μέσα μου και έχουν τη δύναμη να μου αλλάξουν τη διάθεση σε μια συννεφιασμένη μέρα.
Και μόνο αυτό δεν αξίζει;
Στη φετινή διοργάνωση την παρουσίαση έχει αναλάβει η επικοινωνιολόγος Κατερίνα Γκαγκάκη η οποία μιλώντας στα ΠΟΛΙΤΙΚΑ τόνισε μεταξύ άλλων:
“Ο συνδυασμός ενός απ τους πιο ενδιαφέροντες και δημιουργικούς θεσμούς παγκοσμίως, και της πιο ευφάνταστης και αξιόλογης οργανωτικής ομάδας είναι απλώς…ακατανίκητος. Είναι τιμή να βρίσκομαι στο νησί μου να παρακολουθήσω από κοντά και να συμβάλω ενεργά σε μια μοναδική προσπάθεια που μας κάνει όλους περήφανους. Θα δούμε και θα ακούσουμε νέους ανθρώπους με καινούριες ιδέες που σε πείσμα των καιρών, μας δίνουν το έναυσμα και την ευκαιρία να σκεφτούμε διαφορετικά”.

12

Η διάθεση των εισιτηρίων για το TEDxLesvos 2016 ξεκίνησε!

Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016, στην σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης θα βρεθούν περισσότεροι από 10 ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που  θα μιλήσουν για τις δικές τους “Οδύσσειες”, για ένα ταξίδι, που άλλες φορές είναι εύκολο, κι άλλες δύσκολο. Οι “Λαιστρυγόνες”, οι “Κύκλωπες” και ο “θυμωμένος Ποσειδώνας”, όμως, είναι που κάνουν τον προορισμό πολύ πιο σημαντικό ή ακόμη και τον επαναπροσδιορίζουν, και μας βοηθούν να ανακαλύψουμε την πραγματική “Ιθάκη”.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει το πρωί και θα ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα, ενώ το ακριβές πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα.
Πως μπορείτε να τα αγοράσετε;
Υπάρχει η δυνατότητα αγοράς εισιτηρίου και από ένα από τα σημεία πώλησης στην πόλη της Μυτιλήνης (από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 10πμ έως 1μμ). Αυτά είναι τα βιβλιοπωλεία “Χαρτί & Μολύβι” στην οδό Ηλία Βενέζη 11 και Book & Art στην οδό Κομνηνάκη 5. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε, πως το κάθε εισιτήριο είναι ατομικό, ονομαστικό και δεν μεταβιβάζεται, ενώ κάθε ένας από εσάς μπορεί να αγοράσει μόνο ένα εισιτήριο στο όνομα του. Με αυτό το εισιτήριο θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε ζωντανά όλες τις ομιλίες και τα performances, που θα ξεκινήσουν το πρωί της Κυριακής 4 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθούν το απόγευμα, και φυσικά να απολαύσετε το φαγητό, καφέ και αναψυκτικά, που θα σας παρέχουμε χωρίς επιπλέον χρέωση!