Μαρία Πανάγου: “Δεν ντρέπομαι να το πω. Είμαι μια foodblogger!”.

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Μαγειρεύει  και φωτογραφίζει. Φωτογραφίζει και μαγειρεύει. Η Μαρία Πανάγου, τα τελευταία χρόνια μας κερνάει τις συνταγές της αλλά και τις φωτογραφίες της ηλεκτρονικά. Μέσα από το  διαδικτυακό της   χώρο,  tzetzeres. gr,  κάνει γνωστές όλες τις παραδοσιακές γεύσεις του τόπου θέλοντας να δημιουργήσει ένα αυθεντικό τουριστικό προϊόν που αφορά στην εκλεκτική γαστρονομία μας. Η ίδια μας μιλάει σήμερα πρώτα για το φαγητό και ύστερα για τη σχέση της με  αυτό.  Στο βιβλίο που εξέδωσε πριν από μερικούς μήνες  θα βρει κανείς συνταγές και φωτογραφίες της που στόχο έχουν να διαδώσουν την γευστική ιστορία μας. Ας την ακούσουμε…

Δεν ντρέπομαι να το πω. Είμαι μια foodblogger.

Ρώτα με μην ντρέπεσαι. Τι είναι foodblogger;

Foodblogger είναι κάποια που μιλάει για το φαγητό. 24/7. Συνέχεια. Πάντα. Με κάθε αφορμή. Σε κάθε κουβέντα. Είναι το αλατοπίπερο μιας συζήτησης. Και το μπαχάρι στις σάλτσες και η ρίγανη στην καπιράδα. Είδες; Πάλι για φαγητό μιλάω. Αδιόρθωτη.

Ψάχνει συνταγές, πειραματίζεται, κάνει την κουζίνα της άνω κάτω, αγοράζει κάθε λογής όμορφο πιάτο για να βάλει το φαγητό και να το στήσει σωστά. Στήνει ένα μικρό στούντιο φωτογράφησης κάθε φορά για να αποτυπώσει όσο πιο λαχταριστά μπορεί τη συνταγή. Ξοδεύει χρόνο σε φωτογραφικά και μαγειρικά σεμινάρια γιατί είναι ανήσυχη και δεν μπορεί να μείνει σε αυτά που γνωρίζει. Το γραφείο της είναι το τραπέζι της κουζίνας της, ανάμεσα σε καράφες με ελαιόλαδο, γλαστράκια με βασιλικό, βάζα με μέλι και γλυκά του κουταλιού. Διατηρεί ένα blog, μία ιστοσελίδα όπου ανεβάζει την φωτογραφία της συνταγής μαζί με την συνταγή. Ταξιδεύει και αναζητά ερεθίσματα γαστρονομίας στη Λέσβο και στην Ελλάδα. Παντρεύει την αγάπη της για την φωτογραφία με αυτή για το φαγητό και δημιουργεί αρχές του 2013 τον Τζετζερέ της. Αυτό είναι ένα foodblog και εκείνη είναι μία foodblogger.

Μέσα από την ενασχόληση με το blog και το υλικό που δημιουργούσα μέσα στα 4 χρόνια που είναι στον διαδικτυακό αέρα ήρθε και η ιδέα για την δημιουργία ενός cookbook στα αγγλικά που θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο σε όλο τον κόσμο. Έτσι προέκυψε το  Cook like a Greek.

panagoy 3

Τι είναι το Cook like a Greek; Είναι ένα βιβλίο μαγειρικής;

Είναι έρωτας που σε κερδίζει από την πρώτη μπουκιά. Όλα γύρω από μια μαγική υπέροχη κουζίνα ξεκινάνε, από μια γιαγιά με ανοιχτή αγκαλιά για τα εγγόνια της, από μυρωδιές λαχταριστές που διαχέονται στο σπίτι. Από το κολατσιό στο σχολείο που είναι σα να παίρνεις ένα κομμάτι από το σπίτι σου μαζί. Κάτι τόσο οικείο και τόσο ζεστό. Το ελληνικό φαγητό έχει όλες τις ιδιότητες του comfort food, είναι τροφή και γιατρικό μαζί, έχει στη βάση του το ελαιόλαδο που περικλείει όλη την υγεία του κόσμου. Να μαγειρεύεις για φίλους και για την οικογένεια δεν είναι μόνο μια υποχρέωση. Είναι δόσιμο, είναι αγάπη, είναι χαρά. Τρέφεις την ψυχή σου μοιραζόμενος το καλό φαγητό με αυτούς που αγαπάς. Ασχολούμαι με την ελληνική κουζίνα γιατί αυτά που μου δίνει πίσω είναι πολλά, είναι αγάπη, σωστή διατροφή, πλούσιες γεύσεις.

panagou biblio

Πως ξεκίνησες να μαγειρεύεις? 

Ξεκίνησα να μαγειρεύω πολύ δειλά στην αρχή. Είχα για δασκάλα μου την γιαγιά μου που δεν ήταν αυστηρή ποτέ, για μένα ήταν υπέροχη σε ότι και αν μαγείρευε και φοβόμουν ότι η δική μου μαγειρική θα ‘ταν πολύ λίγη μπροστά στην δική της. Στα 15 μου ήμουν η βοηθός της στα υπέροχα καλέσματα στο σπίτι της. Σαν μια ιεροτελεστία θα ‘πρεπε να βγει το art de latable της ημέρας περίπου 2 εβδομάδες πριν. Θα ‘πρεπε να τσεκαριστούν όλα τα τραπεζομάντηλα να ‘ναι κολλαρισμένα και καθαρά, τα ασημικά να γυαλιστούν, να βγει το μενού, να ενημερωθεί ο μανάβης της, ο ψαράς της και ο χασάπης της ότι τάδε του μηνός θα χρειαστεί αυτά τα λαχανικά, αυτά τα ψάρια και αυτό το κρέας. 2 μέρες πριν το κάλεσμα, που συνήθως αφορούσε καλές φίλες και οικογένεια, η κουζίνα θα γινόταν ένα πολύβουο και ευωδιαστό πανηγύρι. Και όμως παντού υπήρχε πρόγραμμα και απόλυτος σεβασμός στην εποχικότητα. Ποτέ δεν μαγείρευε κάτι εκτός εποχής. Αυτό είναι και η μεγαλύτερη έμπνευση και ίντριγκα για δημιουργική κουζίνα. Να μετράς τις εποχές με τους καρπούς της φύσης και κάθε χρονιά να σκαρφίζεσαι μια νέα γεύση, ένα νέο πιάτο, μια νέα μορφή.

Και κάποια στιγμή όταν οι ρόλοι αντιστράφηκαν, και η μεγάλη έγινε μικρή και η μικρή μεγάλωσε απότομα μπήκα στην κουζίνα της. Στο βασίλειο της. Όλα με σεβασμό τα ακουμπούσα. Τη  χύτρα, τα πυρέξ της, τις πιατέλες (τις πιατέλες της θεέ μου!). Δεν θα ήταν ποτέ αρνητική στην κριτική. Δεν θα μου ‘λεγε ποτέ ότι ένα πιάτο δεν ήταν πετυχημένο. Απλά ήξερα. Ήξερα ότι τα κατάφερα όταν δεν έμεινε μπουκιά στο πιάτο και το χαμόγελο της το σκούπιζε κάτω από μια γουλιά κρασί.

panagoy 5

Τι είναι η μαγειρική για σένα Μαρία Πανάγου; 

Η μαγειρική είναι τέχνη αν με ρωτάς. Είναι τα υλικά που θα επιλέξεις, το πόσο θα σεβαστείς την εποχικότητα τους, το πώς θα τα βάλεις στο πιάτο, πώς θα τα προσφέρεις.

Δεν μπορώ να φανταστώ την κουζίνα μου χωρίς χρώμα, χωρίς την μουσική από τις κατσαρόλες μου. Δεν μπορώ να φανταστώ κουζίνα που να μη χαρίζει χαμόγελο σε αυτόν που μπαίνει στον χώρο της και μυρίζει ένα υπέροχο κοκκινιστό. Έχουμε ξεχάσει πώς είναι να τρώμε όλοι μαζί. Σε μια τρελή καθημερινότητα αρκεί μία ώρα. Μία ώρα για να μαγειρέψεις κάτι μαγικό, να χαλαρώσεις και να το μοιραστείς. Η μαγειρική είναι ψυχοθεραπεία. Αν χρησιμοποιήσεις και τα κατάλληλα υλικά γίνεται βάλσαμο.

Σκοπός και όνειρο μου είναι να δημιουργήσω μια Λέσχη Γαστρονομίας Λέσβου. Μέσα σε αυτήν ΟΛΟΙ οι Λέσβιοι παραγωγοί μέσα από σεμινάρια μαγειρικής με καλεσμένους σεφ και μάγειρες θα μπορούν να προβάλουν τα προϊόντα τους και η λεσβιακή γαστρονομία να ακουστεί στα πέρατα της γης. Η εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων και ο πλούτος της γαστρονομίας μας είναι δεδομένος. Στόχος είναι να τα επικοινωνήσουμε όλα αυτά σωστά.

Όρεξη να χετε!

panagoy 1

Προηγουμενο αρθρο

Σύγχρονη Τέχνη για παιδιά από την K- Gold Temporary Gallery

Επομενο αρθρο

“Αιγαίου χρώματα” με υψηλές περγαμηνές…