Search

Μαρία Μαραγγέλη: Από τη Λέσβο στις ΗΠΑ με formula 1 !

Όταν αποφοίτησε από το Γυμνάσιο, αποφάσισε να φύγει από το νησί της, στην άκρη του Βορειοανατολικού Αιγαίου, τη Μυτιλήνη, για να συνεχίσει τα μαθήματα σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο της Θεσσαλονίκης. Με πάθος για τη Formula 1 και τη μηχανολογία αυτοκινήτων, η Μαρία Μαραγκέλη από τον επόμενο Σεπτέμβριο θα κάνει ένα ακόμη ταξίδι, υπερατλαντικό αυτή τη φορά, στις ΗΠΑ και θα βρεθεί στο “σημείο εκκίνησης” για την κατάκτηση των στόχων της.

Η Μαρία Μαραγκέλη, τελειόφοιτη Λυκείου και οι συνομήλικοί της Αγκίμ Κοχάι, Κωνσταντίνος Γκατζώνης και Μαριλένα Ζίγκα, οι οποίοι κυνήγησαν και πέτυχαν το όνειρο των σπουδών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, με ενισχυμένη αυτοπεποίθηση, ενθουσιώδη ορμή και ανυπομονησία χαράσσουν σχέδια για το μέλλον, για τα οποία μίλησαν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

«Από μικρή, μαζί με τους γονείς, παρακολουθούσα στην τηλεόραση το παγκόσμιο πρωτάθλημα αγώνων αυτοκινήτου Formula 1. Με αυτό θέλω να ασχοληθώ. Στην Ελλάδα έπρεπε ή να επιλέξω θετική κατεύθυνση και να φοιτήσω στο Πολυτεχνείο ή να σπουδάσω Μάρκετινγκ Επιχειρήσεων» τόνισε η μαθήτρια από τη Μυτιλήνη, η οποία από 10 ετών τα καλοκαίρια στο νησί της εργάζεται σε Σχολή Οδήγησης και με το ενδιαφέρον αμείωτο στις τεχνολογικές καινοτομίες στον τομέα του αυτοκινήτου τέθηκε επικεφαλής της ομάδας που εκπροσώπησε το Κολλέγιο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό “F1 in Schools”.

Η Μαρία Μαραγγέλη από το Γενικό Λύκειο του Κολεγίου Ανατόλια έγινε δεκτή με πλήρη υποτροφία στο Lehigh University σε ένα πρόγραμμα σπουδών που επέλεξε με βάση τις επιδιώξεις της και συνδυάζει Engineering και Business.
Αρχηγός στην ομάδα βόλεϊ του “Πήγασου Πολίχνης”, που αγωνίζεται στην Α2 Εθνική, ο Αγκίμ Κοχάι (Agim Kohjai) θέλει να ανακαλύψει περισσότερα για την επιστήμη του αθλητισμού ή να συνεισφέρει σε ερευνητικές δραστηριότητες στο πεδίο τις Βιολογίας. Ο Αγκίμ Κοχάι ο οποίος φοιτούσε στο Γενικό Λύκειο στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής και στη Β’ Λυκείου ξεκίνησε το πρόγραμμα για το Διεθνές Απολυτήριο (International Baccalaureate Diploma Program- IB) στο ίδιο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο έλαβε ήδη από τον Νοέμβριο θετική απάντηση από το Springfield College, όπου θα σπουδάσει Exercise Science, με υποτροφία που καλύπτει κατά 70% δίδακτρα και διαμονή.

«Βρήκα ακριβώς αυτό που αναζητούσα, ένα πανεπιστήμιο που προσφέρει σε έναν φοιτητή τη δυνατότητα να ισορροπεί ανάμεσα στις ακαδημαϊκές του υποχρεώσεις και τα προσωπικά του ενδιαφέροντα» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αφήνοντας πίσω δυσκολίες και εμπόδια των περασμένων ετών, κυρίως της συμπεριφοράς που αντιμετώπισε όπως λέει λόγω της αλβανικής καταγωγής του, συνέχισε ένα διεθνές πρόγραμμα σπουδών, μαθήματα σε ένα σχολικό περιβάλλον με συνθήκες αλληλοστήριξης και ευγενούς άμιλλας, όπως υπογράμμισε.
«Ήθελα από μικρός, από την Α’ Γυμνασίου να φύγω για σπουδές στο εξωτερικό» ανέφερε ο Κωνσταντίνος Γκατζώνης, ο οποίος μετά από ενδελεχή έρευνα για την επιλογή του πανεπιστημιακού ιδρύματος, αλλά και της πόλης στην οποία θα ζήσει τα επόμενα χρόνια, υπέβαλε αίτηση και έγινε δεκτός στο University of Pennsylvania, όπου θα ακολουθήσει το πεδίο Computer Science.

Με ενεργή συμμετοχή στους ομίλους Model UN (Προσομοίωση Οργάνων και Εργασιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών) και Debate (Ρητορικής) του Κολλεγίου, στο οποίο φοιτά με υποτροφία από την Α΄ Γυμνασίου, η Μαριλένα Ζίγκα θα παραμείνει στην ευρωπαϊκή ήπειρο και θα  ξεκινήσει σπουδές στο  Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία εφόσον διατηρήσει την υψηλή βαθμολογία της στα μαθήματα στο πρόγραμμα για το Διεθνές Απολυτήριο έως το τέλος του έτους. Οι τομείς με τους οποίους θέλει να ασχοληθεί είναι οι Πολιτικές Επιστήμες και η Ιστορία ή η Νευροβιολογία.

Οι τέσσερις μαθητές είναι μεταξύ των 20 του Κολλεγίου Ανατόλια που δοκιμάστηκαν στη διαδικασία Early Decision, διεκδικώντας νωρίτερα θετική απάντηση από το πρώτο πανεπιστήμιο της επιλογής τους και κατάφεραν τον στόχο τους ήδη από το τέλος της περασμένης χρονιάς ανταγωνιζόμενοι καλά προετοιμασμένους υποψηφίους απ’ όλον τον κόσμο.ς
«Να θέτουμε στόχους και να φανταζόμαστε τον εαυτό μας στο μέλλον. Να έχουμε όνειρα, να έχουμε έναν τελικό στόχο που θέλουμε πραγματικά να κατακτήσουμε και νομίζω ότι οποιαδήποτε διαδικασία μεσολαβεί θα είναι πιο εύκολη» είπε η Μαρία Μαραγκέλη απαντώντας στην ερώτηση τι θα συμβούλευε τους μικρότερους μαθητές που θέλουν επίσης ακολουθήσουν σπουδές με γνώμονα τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά τους.

Κατερίνα Γιαννίκη-ΑΠΕ