Μανταμάδος: Η Λέσβος υποδέχεται χιλιάδες προσκυνητές για τον Ταξιάρχη

Από τις 25 έως τις 27 Απριλίου οι εορταστικές εκδηλώσεις – Η λιτανεία, οι αρχιερατικές ακολουθίες και το παραδοσιακό κισκέκ

Στο επίκεντρο της θρησκευτικής ζωής της Λέσβου βρίσκεται αυτές τις ημέρες ο Μανταμάδος, καθώς κορυφώνονται οι προετοιμασίες για τη μεγάλη πανήγυρη του Ταξιάρχη, ενός από τα σημαντικότερα προσκυνήματα του νησιού και της Ορθοδοξίας.

Η φετινή γιορτή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Απριλίου 2026, Κυριακή των Μυροφόρων, ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από το απόγευμα του Σαββάτου 25 Απριλίου και θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 27 Απριλίου.

Κάθε χρόνο, χιλιάδες πιστοί από τη Λέσβο, την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό φτάνουν στον Μανταμάδο για να προσκυνήσουν την ανάγλυφη εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, γνωστού σε όλους ως Ταξιάρχη. Πολλοί προσκυνητές διανύουν πεζή μεγάλες αποστάσεις, ακολουθώντας μια βαθιά ριζωμένη παράδοση πίστης και ευλάβειας.

Ιδιαίτερη λαμπρότητα αναμένεται να δώσει στη φετινή πανήγυρη η παρουσία αρχιερέων από διάφορες περιοχές της χώρας. Στις ακολουθίες θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος και ο Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος. Οικοδεσπότης θα είναι ο Μητροπολίτης Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος, ενώ θα συμμετάσχει και ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος.

Το πρόγραμμα ξεκινά το Σάββατο 25 Απριλίου, στις 7:00 το απόγευμα, με τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό. Την Κυριακή 26 Απριλίου, στις 7:30 το πρωί θα τελεστεί ο Όρθρος και στις 9:00 η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία. Στις 11:30 θα ακολουθήσει η λιτάνευση της ιερής εικόνας στους δρόμους του Μανταμάδου, ενώ στη συνέχεια θα ευλογηθεί και θα προσφερθεί στους πιστούς το παραδοσιακό κισκέκ.

Το απόγευμα της Κυριακής, στις 6:00, θα τελεστεί Εσπερινός και Παράκληση προς τους Αρχαγγέλους, ενώ τη Δευτέρα 27 Απριλίου οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Ο Ταξιάρχης του Μανταμάδου αποτελεί για τη Λέσβο σημείο αναφοράς πίστης, ιστορίας και παράδοσης. Το προσκύνημα, με τη μοναδική ανάγλυφη εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ταυτότητα του τόπου και κάθε χρόνο μετατρέπει τον Μανταμάδο σε κέντρο προσευχής, κατάνυξης και συνάντησης ανθρώπων από κάθε γωνιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ