Η ΕΛΟΡΙΣ ΑΕ και το Lesvos Food Fest του Φορέα Τουρισμού Μολύβου συνδιοργάνωσαν γαστρονομική αποστολή μετά από πρόσκληση του φεστιβάλ GastroKale στο Çanakkale της Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στις 24 και 25 Μαΐου.
Στην αποστολή συμμετείχαν ο Κος Γεώργιος Σίμος, αντιπρόεδρος της ΕΛΟΡΙΣ ΑΕ, η συντονίστρια του Lesvos Food Fest Καπλανέλλη Μαρία, η Πρόεδρος της Visit Agiasos Τούλα Μακρέλλη, η Πρόεδρος και Μέλη του Συλλόγου “Η Μυρωδάτη Χίος” και η Μάγδα Χαλδέζου, στέλεχος της ΕΛΟΡΙΣ ΑΕ.
Μαγειρική ομάδα από Λέσβο, Χίο και Τουρκία συνέθεσε το μενού του φεστιβάλ εμπνευσμένο από τις κοινές μας γεύσεις και παραδόσεις.

Από το νησί της Λέσβου μαγείρεψαν οι Ελπίδα Κουμαρέλα, ο Γιώργος Μόλβαλης και η Μαρία Ξενιτέλλη και απο τον Σύλλογο “Η Μυρωδάτη Χίος” οι Άννα Καρυστιανού, Καλλιόπη Ποριότη, Ειρήνη Καρυστιανού και η Κατερίνα Κακίτση.
Η υποδοχή και η φιλοξενία που επιφύλαξαν οι διοργανωτές του GastroKale στην ελληνική αποστολή ήταν συγκινητική. Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής και τουριστικές επιχειρήσεις ήταν οι κεντρικοί υποστηρικτές της διοργάνωσης. Στα πλαίσια του GastroFest η Επαρχία του Çanakkale εκπροσωπήθηκε από τον αντιδήμαρχο Κο Egemen Ergun και τον Επαρχιακό Διευθυντή Πολιτισμού και Τουρισμού Κο Ergun Ça asroman Esirgemez, ενώ ο Κος Birol Arslan εκπροσώπησε τον Δήμο Kepez. Μέγας χορηγός ήταν το πεντάστερο σε υποδομές και φιλοξενία ξενοδοχείο KOLIN. Τα μέλη της αποστολής είχαν την τιμή να κόψουν την κορδέλα στα εγκαίνια του φεστιβάλ ως επίτιμοι καλεσμένοι και η έναρξη πραγματοποιήθηκε με καλλιτεχνικά δρώμενα, μουσικές και γεύσεις από το Βόρειο Αιγαίο με το Ayvalik Rebetiko.

To 3o GastroKale ήταν ένα διήμερο γεμάτο συνεργασίες, συνδέσεις, συμπράξεις και ανταλλαγές γαστρονομικών ιδεών και τεχνογνωσίας που σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΣ του Συνδέσμου Περιφερειακών & Εθνικών Κουζινών GastroKale, Bahadir Yasa είχε την αμέριστη στήριξη των τοπικών φορέων και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία παρουσιάζοντας παραπάνω από 70 παραγωγούς και πολλές καλλιτεχνικές ομάδες από την ευρύτερη περιοχή του Çanakkale, την Ίμβρο και την Τένεδο.
Τα εδέσματα που παρουσιάστηκαν στο GastroFest απο την ελληνική πλευρά ήταν:
- Γκιουζλεμέδες της Ελπίδας Κουμαρέλα
- Λουκουμάδες Γαρίδας με ντιπ μαρμελάδας βατόμουρο ούζο της Μαρίας Ξενιτέλλη
- Τραγανή βάση φέτας με παστουρμά του Γιώργου Μόλβαλη
- Μπρουσκέτες Κοπανιστής με άνυδρο ντοματάκι,κρίταμο και κάπαρη- Σύλλογος “Η Μυρωδάτη Χίος”
- Αυγοκαλάμαρα – Σύλλογος “Η Μυρωδάτη Χίος”
- Κρέμα Μαστίχας με σιρόπι μαστίχας- Σύλλογος “Η Μυρωδάτη Χίος”
- Πράσινη Σαλάτα με κεράσια Aγιάσου τουρσί της Ελπίδας Κουμαρέλα
- Cheesecake Χωριάτικη της Ελπίδας Κουμαρέλα
- Φάβα με καρύδια και κάπαρη του Γιώργου Μόλβαλη
- Καλοκαιρινό Μπριάμ, συνταγή Ελπίδας Κουμαρέλα, Μαρίας Πανάγου
- Σουγάνια της Μαρίας Ξενιτέλλη
- Τυρομπάλες μαστίχας με μυρωδικά – Σύλλογος “Η Μυρωδάτη Χίος”
- Μους Γιαουρτιου με γλυκό τριαντάφυλλο – Σύλλογος “Η Μυρωδάτη Χίος”
Η ελληνική αποστολή, οι διοργανωτές, οι υποστηρικτές φορείς και οι 2 guest chefs Ufuk Evrim Karadağ και Μuhittin Fidan ανανέωσαν το γαστρονομικό ραντεβού τους για το καλοκαίρι.