Search

Τριάντα χρόνια  «σερβίρουν» διασκέδαση με επιτυχία

Λάκης Καζαδέλλης –Έφη Μουφλουζέλλη

Από το ΜΠΑΛΤΑΖΑΡ  στο ΜΑΚΑΡΑΣ και από το ΒΑRISTA στο LOFT

Ο κόσμος που έχουν σερβίρει και οι δυο μαζί θα ξεπερνάει τις χιλιάδες ανθρώπων, αν  σκεφτεί κανείς ότι βρίσκονται στον κλάδο της εστίασης και  της αναψυχής  από το 1988 χωρίς να έχουν σταματήσει να εργάζονται ούτε μια μέρα ….

 

Ο Λάκης και η Έφη, είναι όχι μόνο ένα από τα πιο επιτυχημένα ζευγάρια στο χώρο τους, αλλά και από τα πιο αναγνωρίσιμα.

Από τα πρώτα τους κιόλας βήματα, έφεραν καινοτομίες που ακόμη και σήμερα θεωρούνται εξίσου σύγχρονες.

Ποιος δεν θυμάται το χειροποίητο  κουλουράκι στον υπέροχο καφέ, στο κλασικό «ΜΑΚΑΡΑΣ», το οποίο ήταν σαφώς ένα από τα καλύτερα καταστήματα  στην πόλη πριν από 20 περίπου χρόνια ή αργότερα  τα δροσερά ολόφρεσκα κοκτέιλ στο BARISTA και στο LOFT που έκαναν τη διαφορά ακόμα και για τους πιο απαιτητικούς πελάτες …

Ο Λάκης και η Έφη πιστοί στην φιλοσοφία τους για μια αμοιβαία σχέση με όσους τους προτιμούν, κρατούν όλα αυτά τα χρόνια υψηλά τον πήχη της ποιότητας αλλά προσφέρουν και στιγμές χαλάρωσης σε περιβάλλον που ανέκαθεν ήταν προσεγμένο,  ιδιαίτερο και με χαρακτήρα.

 

Η πορεία της ζωής

Ο Λάκης Καζαδέλλης δεν ασχολήθηκε τυχαία με το αντικείμενο των καφέ – μπαρ. Μάλιστα αυτή τη στιγμή θεωρείται από τους παλιούς στο χώρο  που κατόρθωσαν να επιβιώσουν στο συγκεκριμένο επάγγελμα.

Από  την ηλικία των 13 ετών, για να βγάζει το χαρτζιλίκι του, και όντας επικοινωνιακός και με χιούμορ τύπος, δούλεψε  αρχικά στο LA PLAZA της Προκυμαίας στο ισόγειο του κτηρίου της Μεγάλης Βρετανίας, για να συνεχίσει στο Νούφαρο που όλοι το θυμόμαστε ως την πιο σύγχρονη   τάση της εποχής, ενώ τα καλοκαίρια πέρασε και από το ιστορικό ΞΕΝΙΑ  και το ΛΕΣΒΙΟΝ.

Όποιος γνωρίζει το ζευγάρι θα  μπορούσε να πει  ότι είναι ανέκαθεν μαζί. Και πραγματικά ο εφηβικός και σχολικός τους έρωτας κατόρθωσε να διατηρηθεί μέχρι σήμερα και το ζευγάρι  είναι μαζί πολλές δεκαετίες, έχοντας μάλιστα και ως καρπό του έρωτα τους έναν γιό!

 

Το ιστορικό Μπαλτάζαρ
Το ιστορικό Μπαλτάζαρ

 

Κάπου προς το τέλος της δεκαετίας του ’80 και διατηρώντας η οικογένεια ένα από τα τελευταία διασωθέντα ελαιοτριβεία στο κέντρο της πόλης, είπαν να ξεκινήσουν και εκείνοι σαν ένα νέο ζευγάρι τον  επιχειρηματικό πειραματισμό με την νύχτα. Ποιος δεν θυμάται την καλοκαιρινή πρόταση με το όνομα ΜΠΑΛΤΑΖΑΡ, όπου με πολύ φαντασία και μεράκι μετατράπηκε μια ταράτσα στο κέντρο της πόλης στο πιο in  στέκι. Κάπως έτσι λοιπόν ξεκίνησε και η δραστηριοποίηση του ζευγαριού με το χώρο, ενώ στα επόμενα σχέδια τους ήταν η λειτουργία του ελαιοτριβείου που βρισκόταν στο ίδιο κτήριο και στο ισόγειό του για τη δημιουργία ενός χειμερινού ΜΠΑΛΤΑΖΑΡ το οποίο και ναυάγησε.

To ναυάγιο της ιδέας τους όμως έφερε μια άλλη πρόταση με το καφέ ΜΑΚΑΡΑ στην Ελ. Βενιζέλου, το Νοέμβριο του 1992, γεγονός που έκανε την περιοχή να αναβαθμιστεί τα επόμενα χρόνια αφού τα περισσότερα καφέ και τα μπαρ είχαν ανοίξει σε αυτό το σημείο της πόλης, μέχρι να «κατεβούν» όλα αυτά καθώς και τα καινούρια στην Προκυμαία,  στα τέλη της δεκαετίας του ‘90.

Το Μάκαρας
Το Μάκαρας

Το ζευγάρι ήταν από τα πρώτα που καθιέρωσε τον όρο «loungecafé»  σε έναν πρωτοποριακό για τα δεδομένα της εποχής χώρο. Οι περισσότεροι από εμάς θυμόμαστε τα επιτυχημένα live που ανέτρεψαν  τα στάνταρντς της εποχής εκείνης, καθώς και λεπτομέρειες σερβιρίσματος τόσο του καφέ όσο και των ποτών που έκαναν τη διαφορά!

Από’ κει κι έπειτα  το ζευγάρι «μετακόμισε» την έδρα του στην Προκυμαία, στον πρώτο όροφο του κτηρίου όπου βρίσκεται το εμπορικό τετράγωνο του κέντρου,  και με ονόματα BARISTAαρχικά και μετά LOFT δραστηριοποιείται με επιτυχία και συνέπεια μέχρι σήμερα.

 

 

 Το LOFT σήμερα
Το LOFT σήμερα

Το LOFT

Το κατάστημα είναι ένα καφέ – μπαρ που απευθύνεται σε κοινό μεγαλύτερης ηλικίας. Γενικότερα το προτιμούν όλες οι ηλικίες εξαιτίας της υπέροχης θέας του στο λιμάνι,  αλλά θα βρει κανείς και ανθρώπους που θέλουν να περάσουν ποιοτικά το χρόνο τους συντροφιά με καλή μουσική στη σωστή ένταση και με προτάσεις (ροφήματα, φρέσκους χυμούς, φοντί τυριών, κρύα πιάτα και μοναδικά κοκτέιλ )  που ανεβάζουν τον πήχη  και προσδιορίζουν όλα αυτά τα χρόνια το χαρακτήρα του χώρου.

 Σερβίρουν "διασκέδαση " πάνω από 30 χρόνια
Σερβίρουν “διασκέδαση ” πάνω από 30 χρόνια

 

Σταθερότητα

Και ο Λάκης αλλά και η Έφη πιστεύουν ακράδαντα ότι το πείραμα τους πέτυχε, γιατί κατόρθωσαν να διατηρήσουν την προσωπική τους ισορροπία, αλλά και να κρατήσουν την ποιότητα που θέλει ο πελάτης προκειμένου να αισθάνεται την αμοιβαία σχέση με τον καταστηματάρχη. «Όλοι μας ζήσαμε σε πολλές επιχειρήσεις ανάλογου είδους, τη λογική της αρπαχτής που μας έκανε να ξεσκαρτάρουμε αμέσως πολλά από τα υποτιθέμενα μπαρ της πόλης  και τα οποία δεν κατόρθωσαν να κρατηθούν, ιδιαίτερα τη δεκαετία του ’90 που ήταν και η περίοδος της παχιάς αγελάδας», σημειώνει  η Έφη  μεταξύ άλλων, ενώ υποστηρίζει ότι ένας επιχειρηματίας μπορεί να χάσει πολύ εύκολα το παιχνίδι  όταν προσφέρει  κάτι άλλο  από αυτό που προτείνει στους  πελάτες του.

Τα μυστικά μιας επιτυχημένης επιχείρησης σύμφωνα με το ζευγάρι, έχουν να κάνουν με τη σωστή διαχείριση, γιατί ουσιαστικά όλοι πέφτουν στην παγίδα ότι επειδή διαχειρίζονται χρήματα είναι και δικά τους ….  Παράλληλα κι επειδή το κέρδος στα χρόνια μας είναι πολύ μικρό σε σχέση με αυτό που ήταν τα προηγούμενα χρόνια,  πρέπει κανείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός.

 

 Η Έφη με τα περίφημα κοκτέιλ της
Η Έφη με τα περίφημα κοκτέιλ της

Τουρισμός και υποδομή  

Ο Λάκης και  η Έφη μέσα από αυτό το επάγγελμα  και μετά από τόσα χρόνια, έχουν πλέον «αποστάξει» την άποψη για ότι έχει να κάνει με το νησί και την οικονομική του ευμάρεια. Θεωρούν  δε ότι υπάρχουν οι υποδομές σε καταστήματα εστίασης και αναψυχής,  τα οποία υποστηρίζονται εκτός από τους Λέσβιους, τους τουρίστες αλλά και από το φοιτητικό κοινό του Πανεπιστημίου, γεγονός που κάνει τα καταστήματα αυτά να έχουν καθημερινά μια ροή. Όσο για το τουριστικό κομμάτι, πιστεύουν ότι τα μεταφορικά, τόσο τα  ακτοπλοϊκά όσο και αεροπορικά, είναι απαγορευτικά για κείνους που θα  ήθελαν να επιλέξουν το νησί μας για προορισμό τους. Ο Λάκης ως εργαζόμενος για αρκετά χρόνια στο οργανωμένο ΞΕΝΙΑ, θυμάται εποχές όπου και τα 150 δωμάτια του ήταν γεμάτα όλη τη σαιζόν των 6 μηνών, κάτι που δυστυχώς φθίνει στην εποχή μας σαιζόν προς σαιζόν.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Εργασία και χαρά

Ένα βασικό συστατικό της επιτυχίας του Λάκη και της Έφης είναι ότι και οι δυο επιμένουν να κάνουν στον ελεύθερο τους χρόνο πράγματα που τους αποφορτίζουν, γεμίζουν τις μπαταρίες τους και τους χαρίζουν ταυτόχρονα  ευεξία.

Ο Λάκης, ως ιδρυτικό μέλος τη ΕΔΙΛ, επιδίδεται σε ριψοκίνδυνες πορείες εντούρο σε πίστες φυσικές ή τεχνητές  της λεσβιακής υπαίθρου, ενώ η Έφη με τα άλογα της ιππεύει στους δικούς της  ρυθμούς, ανακαλύπτοντας  τόσο την σχέση της με τα άλογα όσο και τη μαγεία  του νησιού μας.