“Με τον Διωγμό στην ψυχή”της Λίμπυ Τατά Αρσέλ

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

«Με τον Διωγμό στην ψυχή», λέγεται το νέο βιβλίο της Λέσβιας συγγραφέως και καθηγήτριας Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, Λίμπυς Τατά Αρσέλ, που θα παρουσιαστεί στις 22 Οκτωβρίου 2014 στο Επιμελητήριο Λέσβου στις 19.00μμ από τις εκδόσεις «Κέδρος». 

Πρόκειται για την ιστορία της  Μικρασιατικής Καταστροφής  και το τραύμα που έχει αφήσει το γεγονός αυτό σε τρεις ολόκληρες γενιές. Η συγγραφέας προσεγγίζει το θέμα με μια ψυχολογική ανάλυση του πώς μεταβιβάζεται το τραύμα από γενιά σε γενιά, με παράδειγμα μια προσφυγική οικογένεια στη Μυτιλήνη, την οικογένειά  της. Ακόμα δείχνει  πώς όλη η ελληνική κοινωνία έχει μάθει να  ζει με αυτό το τραύμα και πώς το διαχειρίζεται κοινωνικά μέχρι σήμερα. Στο εξώφυλλο  του βιβλίου απεικονίζονται σε μια ιστορική φωτογραφία οι εργάτριες και  οι εργάτες του εργοστασίου Καλαμάρη περί το 1930 καθώς και η συγγραφέας με τη μητέρα της.ARSEL_22_10_14 POSTER

Ένα πολύ σημαντικό βιβλίο για την ιστορία του τόπου αλλά και για το πώς αυτή μας επηρεάζει μέχρι σήμερα. Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί από όλους όχι μόνο για να μάθουμε τα γεγονότα, αλλά και για να ιχνηλατήσουμε πάνω στα χνάρια που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία και πραγματικότητα. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Στρατής Αναγνώστου, ιστορικός, Χάρης Εξερτζόγλου Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Θεόδωρος Παραδέλλης, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει η Μαρία Σταματογιαννοπούλου επίκουρος καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Προηγουμενο αρθρο

Μια Μυτιληνιά ακροβάτρια με παγκόσμιες διακρίσεις!

Επομενο αρθρο

Από το Ακράσι στην Αγία Παρασκευή