Η Λέσβος είπε “ΟΧΙ” στην απελπισία προσφύγων και πολιτών-Εικόνες από τη σημερινή διαμαρτυρία στην Αθήνα

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κόμπος του προσφυγικού – μεταναστευτικού έχει φτάσει στο χτένι. Δυστυχώς όμως πάλι την τελευταία στιγμή και στην καρδιά του χειμώνα αναζητούμε θορυβώδεις λύσεις. Η σημερινή συγκέντρωση ξεκίνησε μπροστά στα γραφεία του Υπουργείου Εσωτερικών και Μεταναστευτικής πολιτικής στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 13:00. Στη συγκέντρωση μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, Χίου Μανώλη Βουρνού, Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλου εκπρόσωποι των Δημάρχων Κω και Λέρου, εκπρόσωποι συλλόγων από όλα τα νησιά, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Παττούλης, ο τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής Ν.Δ κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Βουλευτής Ν. Λέσβου ΚΚΕ κ. Σταύρος Τάσσος, ο Βουλευτής Ν. Χίου κ. Μιτταράκης και ο ανεξάρτητος Βουλευτής κ. Χάρης Θεοχάρης, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Κοινοτήτων, Δημοτικοί Σύμβουλοι αλλά και απλοί πολίτες. Έπειτα από τις ομιλίες όλων των Δημάρχων, των Προέδρων Κοινοτήτων και του Προέδρου της ΚΕΔΕ, ακολούθησε συνάντηση με τον Υπουργό κ. Μουζάλα στον οποίο επιδόθηκε ψήφισμα ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου παρουσίασαν ο κάθε Δήμαρχος τη θέση τους και τη κατάσταση που επικρατεί στο κάθε νησί.
Ο Δημήτρης Χαλκιώτης, τέως Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής μας έστειλε ένα σχόλιο και την ανταπόκριση του από τη μεγάλη διαμαρτυρία των Λέσβιων στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σήμερα το πρωί. Μεταξύ άλλων,  αναφέρει χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να παραιτηθούν οι αρμόδιοι από τη στιγμή που δεν μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το νησί.

“ΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΕΚΕΙ…

Διαδηλώσαμε σήμερα έξω από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής διαμαρτυρόμενοι για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νησιά μας. Η θέση μου είναι όχι στην δυστυχία των προσφύγων και μεταναστών, όχι στην απελπισία των πολιτών, ναι στην άμεση αποσυμφόρηση των νησιών μας, και ιδίως της Λέσβου.

Η Λέσβος που έδειξε την ανθρωπιά της, δεν μπορεί να παραμένει φυλακή ψυχών. Η άσκηση πίεσης προς το Αθηνοκεντρικό Κράτος έχει εξαντληθεί χωρίς αποτέλεσμα. Ήρθε λοιπόν η ώρα της σύγκρουσης, η ώρα που πρέπει να γίνει κάτι δραστικό για να ταρακουνηθεί η κυβέρνηση. Προτείνω λοιπόν να παραιτηθούν ή να αναστείλουν τα καθήκοντά τους όλες οι δημαρχιακές αρχές Λέσβου, Χίου και Σάμου καθώς και η περιφερειακή αρχή του Βορείου Αιγαίου μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος. Και θεωρώ αυτονόητο, πως αν προκηρυχθούν εκλογές για αντικατάσταση των παραιτηθέντων, να μην υπάρξει κανένας υποψήφιος.”

 

 

Ο Δήμαρχος Λέσβου στη ομιλία του που ακολουθώντας το μοτίβο της ρητορικής που έχει υιοθετήσει τελευταία είπε ανάμεσα σε άλλα πως  ” το Υπουργείο κωφεύει”  και πως “προχωράει σε έναν ιδιότυπο ψυχολογικό εκβιασμό κατά των νησιωτών “.

“Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα εδώ και έδωσαν το γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού μας, τη δύναμη της ψυχής και της καρδιάς των νησιωτών μας. Αυτών των ανθρώπων, που εδώ και πάρα πολύ διάστημα σηκώνουν για λογαριασμό της Ελλάδος και της Ευρώπης ένα τεράστιο βάρος. Αυτοί που κράτησαν ψηλά αξίες πανανθρώπινες όπως είναι η ανθρωπιά η αλληλεγγύη η δημοκρατία, πράγματα τα οποία κάποιοι τα έχουν ξεχάσει. Εκείνοι όμως ,που είδαν και επαίνεσαν τη στάση των νησιωτών τώρα κωφεύουν, τη στιγμή που τα νησιά πραγματικά κινδυνεύουν. Υπάρχει ανάγκη αποσυμφόρησης τώρα διότι ακριβώς τα νησιά και ιδίως η Λέσβος που έχει το περισσότερο κόσμο βιώνει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μια κατάσταση που επιβάλλει να ληφθούν αποφάσεις σήμερα και να υλοποιηθούν χθες. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Ήρθαμε εδώ να μεταφέρουμε τη φωνή των ακριτών των νησιών μας αλλά παράλληλα να μεταφέρουμε και τη φωνή ανθρώπων προσφύγων και μεταναστών που ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες και σε ακατάλληλους χώρους. Ανθρώπωνν που κινδυνεύει η ζωή τους από τις καιρικές συνθήκες. Τέτοιες εικόνες φεύγουν από τα νησιά μας και δυσφημίζουν την Ελλάδα παγκόσμια αλλά κυρίως οι ζωές που κινδυνεύουν. Η κατάσταση έχει διαμορφωθεί με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου το οποίο κωφεύει στις εκκλήσεις μας εδώ και πάρα πολύ καιρό. Κωφεύει στα επιχειρήματα και δε παίρνει αποφάσεις, προχωράει θα έλεγα σε έναν ιδιότυπο ψυχολογικό εκβιασμό κατά των νησιωτών μας. Αφήνει τα πράγματα να εξελιχθούν και να διαμορφωθούν συνθήκες επικίνδυνες και στη συνέχεια να δείχνει με το δάχτυλο και να λέει ότι ευθυνόμαστε εμείς γιατί είμαστε ρατσιστές και άλλα πολλά. Όμως η αποκλειστική ευθύνη ανήκει στο Υπουργείο, δε θα μιλήσω για λάθος πολιτικές γιατί σήμερα στη κατάσταση που βιώνουμε δε συζητάμε γι’ αυτό. Σήμερα συζητάμε για κατάσταση έκτακτης ανάγκης κ. Υπουργέ και κύριοι της κυβέρνησης, που πρέπετι να βρεθούν λύσεις τώρα. Οι πολιτικές είναι για επόμενο στάδιο. Θα ήθελα να σας ενημερώσω όλους ότι κάναμε μια προσπάθεια για να συναντήσουμε τον Υπουργό ο οποίος μας περιμένει να του επιδώσουμε τα ψηφίσματα από όλα τα νησιά. Παράλληλα πριν από λίγο επικοινώνησαν μαζί μου από το γραφείο του Πρωθυπουργού και με ενημέρωσαν ότι σε λίγη ώρα μας περιμένει στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Τσίπρας να του επιδώσουμε το ψήφισμα και να του εκθέσουμε τις απόψεις μας. Σας ευχαριστώ και πάλι που είστε εδώ, δείχνουμε και πάλι όλοι μαζί ανεξάρτητα του αριθμού των ανθρώπων που βρίσκονται εδώ, μη μετράτε κεφάλια και πόσοι παρευρίσκονται σε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας σήμερα εδώ βρίσκεται όλη η Λέσβος, βρίσκεται ολόκληρο το Αιγαίο. Το Αιγαίο που κινδυνεύει και δεν είναι πρόβλημα αλλά ευκαιρία για την Ελλάδα. Κάθε τι που γίνεται σε αυτά τα ακριτικά αλλά πανέμορφα νησιά είναι επένδυση για τη πατρίδα μας. Για τη πατρίδα μας παλεύουμε, για το τόπο μας και τα παιδιά μας”.

 

 

Φωτό: Βίκτωρ Σκάτσικας

Προηγουμενο αρθρο

Την Πέμπτη η δίκη για τη Συνεταιριστική-Κάλεσμα όλων των μεριδιούχων στο Εφετείο

Επομενο αρθρο

Οι γεύσεις της Λέσβου ταξίδεψαν στην Αμερική μέσα από το “My Greek Table” της Νταιάν Κόχυλα