Λέσβος – Γαλλία: Συνάντηση πολιτισμών και γεύσεων στην Άναξο

Τελευταία μέρα σήμερα για το 3ήμερο του Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου που ενώνει σινεμά, διατροφή και βιώσιμη σκέψη

Στην Άναξο Λέσβου κορυφώνεται σήμερα, Κυριακή 27 Ιουλίου, ένα μοναδικό πολιτιστικό γεγονός που γεφυρώνει τον γαλλικό πολιτισμό με τη λεσβιακή παράδοση, την τέχνη του σινεμά με τη δύναμη της διατροφής και της ευζωίας.

Το Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου στη Λέσβο, που διεξάγεται από τις 25 έως και τις 27 Ιουλίου, δεν είναι απλώς ένα αφιέρωμα στο γαλλικό σινεμά. Είναι μια ολιστική εμπειρία που εστιάζει στην πολιτισμική διάσταση της διατροφής, όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα από γευστικές μνήμες, τοπικά βότανα, διαχρονικές παραδόσεις και κινηματογραφικές αφηγήσεις.

Στην καρδιά της διοργάνωσης βρέθηκε η σχέση ανάμεσα στον γαλλικό κινηματογράφο και τη διατροφή ως στοιχείο πολιτισμικής ταυτότητας. Όπως υπογράμμισε η Δρ. Ελένη Μαλούπα, επιμελήτρια του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων, «η τροφή είναι αφήγηση, συναίσθημα, ιστορική μνήμη. Το ελαιόλαδο και τα βότανα της Λέσβου λειτουργούν σαν άυλοι σύνδεσμοι ανάμεσα στις γενιές, όπως και οι εικόνες του σινεμά».

Η σημερινή προβολή: «À la belle étoile» (2023)

Το τριήμερο ολοκληρώνεται απόψε στις 21:00, με την προβολή της γαλλικής ταινίας «À la belle étoile», μια ιστορία προσωπικής υπέρβασης και γαστρονομικού ονείρου. Ο νεαρός Yazid, μεγαλωμένος σε ανάδοχες οικογένειες, ακολουθεί το πάθος του για τη ζαχαροπλαστική και παλεύει να φτάσει στην κορυφή.

Η ταινία, βασισμένη σε αληθινή ιστορία, ενώνει το θέμα της τροφο-πολιτισμικής ταυτότητας με τη δύναμη της θέλησης και της δημιουργίας, σε ένα έργο ιδανικό για την αυλαία ενός φεστιβάλ που μιλά για πολιτισμό με ουσία.


Ένα 3ήμερο γεμάτο ουσία

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης πραγματοποιήθηκαν:

  • Προβολές σύγχρονων γαλλικών ταινιών
  • Βιωματικά sessions γευσιγνωσίας
  • Συζητήσεις για την πολιτισμική κληρονομιά της διατροφής
  • Ομιλίες με έμφαση στην επιστήμη της ευζωίας και την αλληλεπίδραση γεύσης-μνήμης

Γαστρονομία με υπογραφή Λέσβου

Συνταγές με βάση το λεσβιακό ελαιόλαδο, τα βότανα του νησιού και την τοπική δημιουργικότητα, πρωταγωνίστησαν στο μενού που επιμελήθηκε η Ελένη Μαλούπα, με τη συμβολή του Ιγνάτη Χαλκιώτη και της ομάδας του εστιατορίου «Κουρσάρος», που φιλοξένησε τις δράσεις.

Πιάτα όπως:

Βοτανικά mocktails με λικέρ βύσσινο και λουΐζα


Μους μυζήθρας με λουΐζα και παξιμάδι από την Αντίσσα

Κρουασάν με κατίκι, μέλι και αποξηραμένο σύκο

«Χάχλα» Μεσοτόπου με σύκο, κάστανο Αγιάσου και σοκολάτα λαδιού

ανέδειξαν τη Λέσβο όχι μόνο ως γαστρονομικό προορισμό, αλλά και ως φορέα πολιτισμικής και γευστικής ταυτότητας.

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία και συντονισμό της Δρ. Σοφίας Μπαρουτσάκη-Τσιριγώτη, επίτιμης προξένου της Γαλλίας για Λέσβο και Λήμνο. Την επιμέλεια και την εμπνευσμένη δημιουργία των γαστρονομικών προτάσεων είχε η Δρ. Ελένη Μαλούπα, ενώ η Δρ. Αναστασία Ζήση, καθηγήτρια Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, συνδιαμόρφωσε το περιεχόμενο και τη φιλοσοφία της δράσης.

Σημαντική υπήρξε και η συμβολή της κας Φωτεινής Τιρπιντήρη, προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ελαίας Νήσος Λέσβος», που συνέβαλε καθοριστικά με τη γνώση και το πάθος της για την τοπική ταυτότητα. Ο Ιγνάτης Χαλκιώτης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Κουρσάρος» στην Άναξο, διέθεσε τον χώρο και πρόσφερε δυναμικά την οργανωτική του στήριξη, φέρνοντας το γαστρονομικό σκέλος σε επαφή με το κοινό.

Τέλος, καθοριστική ήταν η στήριξη της Αντιδημάρχου Πολιτισμού Δήμου Λέσβου, Ζαχάρως Ιωακείμ, που ενίσχυσε την εκδήλωση θεσμικά και επικοινωνιακά, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εξωστρέφειας και των πολιτιστικών συνεργειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ