«Λαχανάκια» της Λέσβου: Η παραδοσιακή συνταγή της Λέσβου που ενώνει γενιές

Υποδεχόμαστε το Σαββατοκύριακο με ένα παραδοσιακό πιάτο της λεσβιακής κουζίνας, που μυρίζει σπίτι και θαλπωρή

Είναι η εποχή που οι κατσαρόλες παίρνουν μπρος για ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φαγητά του νησιού — τα λαχανάκια, όπως αποκαλούν στη λεσβιακή διάλεκτο τους λαχανοντολμάδες.

Ένα πιάτο που κουβαλά ιστορία, οικογενειακές μνήμες και παραδοσιακές γεύσεις. Με κιμά, ρύζι, μαϊντανό και αυγολέμονο, τα «λαχανάκια» συμβολίζουν τη φροντίδα, τη θαλπωρή και την τέχνη της απλότητας στην κουζίνα. Δεν είναι τυχαίο πως σε κάθε σπίτι της Μυτιλήνης — από τη Σκάλα Ερεσού μέχρι την Αγιάσο — υπάρχει μια δική του εκδοχή της συνταγής, με μικρά μυστικά που περνούν από γενιά σε γενιά.

Συνταγή

Υλικά

  • 1 μέτριο λάχανο
  • 600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 φλ. ρύζι
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι & πιπέρι

Για το αυγολέμονο

  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 2 αυγά

Εκτέλεση

  1. Ζεματίζουμε το λάχανο:
    Αφαιρούμε τη ρίζα και τα εξωτερικά φύλλα, το βυθίζουμε σε καυτό νερό για 10 λεπτά και το στραγγίζουμε.
  2. Φτιάχνουμε τη γέμιση:
    Ανακατεύουμε τον κιμά, το ρύζι, τα κρεμμύδια, τον μαϊντανό, μισό λάδι, αλατοπίπερο και λίγο νερό.
  3. Τυλίγουμε τα “λαχανάκια”:
    Σε κάθε φύλλο βάζουμε μια κουταλιά γέμιση και τυλίγουμε σφιχτά σε μικρούς ντολμάδες.
  4. Στρώνουμε και βράζουμε:
    Στον πάτο της κατσαρόλας βάζουμε λίγα φύλλα λάχανου και τοποθετούμε από πάνω τα λαχανάκια σε στρώσεις. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, 1 φλ. ζεστό νερό και σκεπάζουμε με ένα πιάτο.
    Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα.
  5. Φτιάχνουμε το αυγολέμονο:
    Χτυπάμε αυγά, λεμόνι και λίγο ζωμό από το φαγητό. Περιχύνουμε τους λαχανοντολμάδες και ανακινούμε ελαφρά την κατσαρόλα.
  6. Αφήνουμε να “δέσει”:
    Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σταθεί για λίγα λεπτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ
Best Cleaning Service in Dubai