Κρουαζιέρα δεν… θα σε πάω

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Τι ειρωνεία να βλέπεις μέσα από το καράβι που έχεις πληρώσει 53, 50 ευρώ για θέση στο κατάστρωμα, τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να μιλάει για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές του Μεταφορικού Εισοδήματος που όλοι, πέρα από εμάς τους νησιώτες, νομίζουν ότι πρόκειται για έκπτωση που γίνεται κατά την έκδοση του ναύλου. Αμ δε! Σε ό,τι αφορά το Μεταφορικό Ισοδύναμο για τα εισιτήρια, η εξόφληση μέρους του κόστους των εισιτηρίων που εκδόθηκαν από 1η Ιανουαρίου έως τέλος Ιουνίου του 2021,( πραγματοποιήθηκε εντός του Ιανουαρίου του 2022. Όμως παρ’ όλο που υπήρχαν κάποιες αίολες δηλώσεις περί εξόφλησης και της Β’ Φάσης (Ιούλιος – Δεκέμβριος) έως το τέλος του Ιανουαρίου, ή τα μέσα Φεβρουαρίου, ουδέποτε αποπληρώθηκαν, ενώ σύμφωνα με τη σχετική πλατφόρμα δεν φαίνονται καν να έχουν περάσει στη φάση της αξιολόγησης, προκειμένου να εγκριθούν προς πληρωμή. Ωστόσο αυτό αφορά τους μόνιμους κατοίκους ων νησιών και όχι τους επισκέπτες που για να ταξιδέψουν οικογενειακώς στο νησί θα χρειαστούν μια μικρή περιουσία. Do the maths για μια τετραμελή οικογένεια και θα καταλάβετε.

Κατεβαίνοντας από το πλοίο και συναντώντας στο διάβα μου απογοητευμένους τους εμπόρους της αγοράς μου μήνυσαν πως φέτος δεν ήρθαν ακόμη ούτε οι Μυτιληνιοί του εξωτερικού! Σας μεταφέρω λοιπόν αυτά που έγραψε ο καλός συνάδελφος Κώστας Κωστούλας για το TΡΙΚΚΗPress μετά από σχετική συζήτηση που είχαμε στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Press Seminar for Regional Media που οργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. 

“Όταν αποφασίσαμε να γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης, νομίζαμε ότι δεν θα έχει συνέπειες. Δυστυχώς τα νησιά μας δεν είναι πια για διακοπές, καθώς αποτελούν το παραγόμενο προϊόν που εξάγει η χώρα.

Παράξενο αλλά οι ελληνικές διακοπές σταμάτησαν να απευθύνονται στον κάθε Έλληνα πολίτη.

Για τον περισσότερο κόσμο φέτος δεν υπάρχουν επιλογές για διακοπές. Η μετάβαση και μόνο σε ένα νησί με ακτοπλοϊκά είναι απαγορευτική και οι υποδομές πανάκριβες για τον μέσο εργαζόμενο.

Υπάρχει όμως θέμα όταν οι νησιωτικοί μας προορισμοί είναι στην ουσία απλησίαστοι.

Είναι άλλο να αδυνατείς να κάνεις διακοπές στη Σαντορίνη και την Μύκονο και άλλο να μην μπορείς να ταξιδέψεις στη Λίμνο, τη Σάμο, τη Χίο για παράδειγμα. Υπήρχαν άπειρες άλλες επιλογές και καλύτερες πολλές φορές από τα γνωστά τουριστικά θέρετρα.

Στο παρελθόν ήταν ευκολότερο να ταξιδέψεις στα Ελληνικά νησιά. Είναι λογικό να θεωρούμε σήμερα ότι η ποιότητα της ζωής μας έχει υποβαθμιστεί.

Η κοινωνική συνοχή διαρρηγνύεται. Το χάσμα μεγαλώνει. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Το πλιάτσικο συνεχίζεται”.

 

 

Προηγουμενο αρθρο

Γιαπράκια με αμπελόφυλλα Ανεμώτιας!

Επομενο αρθρο

Κυβερνητικοί προεκλογικοί μονόλογοι χωρίς δεσμεύσεις και με την αυτοδιοίκηση σιωπηλή