Ν.Κουρτζής- Υποψήφιος Δήμαρχος Λέσβου

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

«Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου»

«Επιδιώκουμε την υπεύθυνη ενεργοποίηση και συμμετοχή των πολιτών»

 Το προεκλογικό τοπίο έχει πια ξεκαθαρίσει, αφού μας μένουν μόνο 50 ημέρες μέχρι τις εκλογές. Μέσα στο επόμενο διάστημα όλοι οι υποψήφιοι θα καταθέσουν τα ψηφοδέλτιά τους και ο καθένας θα κάνει ότι καλύτερο μπορεί, προκειμένου να πείσει το λεσβιακό κοινό να του εμπιστευτεί την ψήφο του. Γεγονός είναι πως όλοι αναγνωρίζουν τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Λέσβου και προφανώς θα προσπαθήσουν να δώσουν λύσεις, αλλά σήμερα η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΑ φιλοξενεί έναν νέο συντοπίτη μας που θα κατέλθει για πρώτη φορά στον πολιτικό αυτοδιοικητικό στίβο, τον κ. Νικόλα Κουρτζή. Ο κ. Κουρτζής μας μιλά για το κοινωνικό και πολιτικό όραμα του συνδυασμού του, ξεκαθαρίζει ότι δεν περιορίζονται από στερεότυπες πολιτικές και συντεχνιακές σκοπιμότητες και συζητά μαζί μας για τις προθέσεις και τους στόχους της   «Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λέσβου». Παράλληλα σκιαγραφεί και το προφίλ των συνοδοιπόρων του σε αυτή τη δοκιμασία, ώστε να μπορέσουν οι αναγνώστες μας να αποκτήσουν μια πληρέστερη και πιο ξεκάθαρη εικόνα για τον συγκεκριμένο συνδυασμό και τα πρόσωπα που τον απαρτίζουν, αφού για πρώτη φορά θα διεκδικήσουν την ψήφο τους.

 

 

 

 Η συμμετοχή σου στο ψηφοδέλτιο των προσεχών εκλογών, ήταν έκπληξη αν κρίνει κανείς πρώτα το πολιτικό αδιέξοδο και δεύτερον το νεαρό της ηλικίας σου. Προέρχεσαι από μια βαθιά πολιτικοποιημένη οικογένεια. Θεωρείς ότι αυτό έπαιξε ρόλο ως προς την απόφαση σου να κατέβεις υποψήφιος;

N. K. Δεν θεωρώ τη δημιουργία των δυο κινήσεων πολιτών που σχημάτισαν το συνδυασμό μας, την «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου» της οποίας έχω την τιμή και ευθύνη να είμαι κεντρικός υποψήφιος, ούτε την απόφαση για κοινή κάθοδο στις προσεχείς εκλογές, ως κάτι που θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη. Περισσότερο τη βλέπω ως μια φυσική συνέπεια στοιχειώδους ευαισθησίας και προβληματισμού απέναντι στην πραγματικά και χωρίς καμία πρόθεση δραματοποίησης, απελπιστική κατάσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης και του τόπου μας γενικότερα.

Εδώ και πολλά χρόνια, βιώνουμε τις διαρκώς επιδεινούμενες συνέπειες από την ανακύκλωση προσώπων στην τοπική αυτοδιοίκηση, τα οποία έχουν δείξει ότι, όντας δεσμευμένα από κομματικά ή συντεχνιακά δόγματα, ενεργούν υπηρετώντας συμφέροντα εντελώς ξένα με αυτά τα οποία οφείλουν να υπηρετούν, στα πλαίσια των θεσμικών ρόλων που τους ανατίθενται από τους πολίτες.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, η αντικατάσταση του απαραίτητου για την πρόοδο μακρόπνοου οράματος, από προσωπικές ή κομματικές επιδιώξεις, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και τα νέα δεδομένα που αυτή επιβάλλει, έχει οδηγήσει σε ένα σημείο όπου η μόνη επιλογή είναι η δυναμική ενεργοποίηση όσων πολιτών επιθυμούν αλλά και δεν φοβούνται το νέο, ενώ βλέπουν το παλιό και φθαρμένο ως τροχοπέδη στην πορεία για το αύριο που ονειρεύονται για αυτούς και τις επόμενες γενιές. Η συνειδητοποίηση αυτής της επιλογής ως της μόνης βιώσιμης, ήταν που μας έκανε να θυσιάσουμε χρόνο από προσωπικές, οικογενειακές και επαγγελματικές δραστηριότητες και να αναμιχθούμε σε αυτό το εξαιρετικά απαιτητικό αλλά και προκλητικό συνάμα εγχείρημα.

Μερικές από τις αρχές που μου δόθηκαν από την οικογένειά μου -στην οποία συνυπήρχαν πάντα διαφορετικές πολιτικές απόψεις- και φυσικά επηρεάζουν τις θέσεις μου εντός και εκτός της «Πρωτοβουλίας», ήταν η επιδίωξη αδέσμευτης σκέψης και δράσης, να μην ενεργώ ως οπαδός και να μη δέχομαι να αποφασίζουν άλλοι, ερήμην μου, για μένα.

 

Έχεις αναφέρει ότι το ψηφοδέλτιό σας απαρτίζεται από νέους, οι οποίοι μάλιστα προήλθαν από τη συνεργασία διαφορετικών ομάδων. Ποια είναι τα κοινά σας σημεία τα οποία σας οδήγησαν να συνεργαστείτε;

N. K. Τις κοινές μας αρχές τις εκθέτουμε αναλυτικά στην Ιδρυτική μας Διακήρυξη, η οποία αποτελεί και την υποδομή, τη «Βίβλο», αν θέλετε, με βάση την οποία κινούμαστε και χτίζουμε. Οι αναγνώστες σας θα μπορούν, τις αμέσως προσεχείς ημέρες, να διαβάσουν ολόκληρο το κείμενο στην ιστοσελίδα μας, η οποία ετοιμάζεται χάρη στην εθελοντική εργασία φίλων της Πρωτοβουλίας τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω, από την καρδιά μου, δημόσια. Η διεύθυνση θα είναι http://politeslesvou.gr/oi-aksies-mas.

Επιγραμματικά, αναφέρω την προσήλωση στο συλλογικό συμφέρον και την τοποθέτησή του πάνω από οποιοδήποτε συντεχνιακό ή ατομικό. Επίσης, την πεισματική διατήρηση ανεξαρτησίας από κομματικά δόγματα και πολιτικές, με την έννοια όχι της έλλειψης πολιτικής σκέψης και θέσεων, αλλά της αποτροπής αυτών να επικρατήσουν πάνω στην ορθή και κοινή λογική.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουμε στην Ιδρυτική μας Διακήρυξη, «είμαστε αληθινά ανεξάρτητοι διότι δεν ανήκουμε σε κομματικούς μηχανισμούς, δεν υιοθετούμε παλαιο- ή νεο- κομματικές πρακτικές και η σκέψη, το συναίσθημα, η αντίληψη, η έκφραση, η συμπεριφορά και η δράση μας δεν επηρεάζεται και δεν κατευθύνεται από οργανωμένα κομματικά κέντρα, σχήματα ή πολιτικές. Αμφισβητούμε τα διλήμματα, τα στερεότυπα και τη «λογική» του σύγχρονου πολιτικοοικονομικού κατεστημένου που δημιουργούν και καλλιεργούν πόλωση και διχασμό στους πολίτες και εξυπηρετούν τα συμφέροντά του. Η πρότασή μας στέκεται μακριά από φωνές, συνθήματα, παπαγαλισμούς, εξαρτήσεις και μεμψιμοιρίες. Κεντρικοί σκοποί μας είναι η καλλιέργεια πολιτειακής συνείδησης, η ανάπτυξη του τόπου και εν τέλει, ως αποτέλεσμα αυτών, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Επιμέρους στόχοι μας είναι η πλήρης, χωρίς «αστερίσκους» απεξάρτηση της Αυτοδιοίκησης από κομματικούς μηχανισμούς και πρακτικές, ο επαναπροσδιορισμός και η ενδυνάμωση της ιδιότητας του πολίτη, η επίτευξη εποικοδομητικού διαλόγου δίχως αποκλεισμούς, η συνεργασία των πολιτών με γνώμονα το κοινό συμφέρον, η αποτελεσματική διοίκηση μέσω των κατάλληλων ανθρώπων στις κατάλληλες θέσεις και η εξεύρεση νέων σύγχρονων, πρακτικών και βιώσιμων λύσεων για μια πιο αυτάρκη λειτουργία και για μια ουσιαστική ευημερία του Δήμου.»

 Ποιά θεωρείς ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα των ανθρώπων της γενιάς σου και ποιες λύσεις προτείνεις ως υποψήφιος για αυτά;

Ν. Κ. Κατ’ αρχήν θέλω να καταστήσω απόλυτα σαφές ότι η «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου», αν και συγκροτήθηκε κυρίως από νέους ανθρώπους, έχει πλαισιωθεί από την πρώτη στιγμή και από συμπολίτες μας άλλων ηλικιακών ομάδων. Εξάλλου, το κάλεσμα και η πρόσκληση-πρόκληση που απευθύνουμε, για ενεργή και υπεύθυνη συμμετοχή στο χτίσιμο μιας πραγματικά νέας καθημερινότητας και μιας καλύτερης Λέσβου για όλους, είναι ανοιχτή σε κάθε πολίτη που συμφωνεί με τις αρχές μας.

Οι προτάσεις μας, όπως εδώ και καιρό διαμορφώνονται μέσα από τη σχολαστική δουλειά των επιμέρους ομάδων εργασίας, δεν απαντούν στα προβλήματα αποκλειστικά κάποιας συγκεκριμένης ηλικιακής ή κοινωνικής ομάδας, αλλά έχουν ως γνώμονα την συλλογική πρόοδο και προκοπή.

Φυσικά, μέσα από τις συνεχείς συζητήσεις με πολίτες αλλά και την προσωπική εμπειρία του καθενός μας, κάποια προβλήματα προκύπτουν κατ’ επανάληψη. Πέρα από το θέμα της απασχόλησης και της συνολικότερης οικονομικής δυσπραγίας, ως πολύ σημαντικά προβάλλονται τα θέματα της ποιότητας ζωής (καθαριότητα, ύδρευση, διαχείριση σκουπιδιών και αποβλήτων) και η έντονη και εν πολλοίς δικαιολογημένη αίσθηση απαξίωσης και περιθωριοποίησης που οι κατά τόπους κοινότητες έχουν από τη Δημοτική Αρχή.

Οι πλήρεις προτάσεις μας θα δημοσιοποιηθούν στην προσεχή μας συνέντευξη τύπου και ανοιχτή συζήτηση, την Τρίτη 1η Απριλίου, στις 2 το μεσημέρι.

Θέλω να τονίσω ότι προτάσεις όμοιες με τις δικές μας είναι ενδεχόμενο να εκφραστούν και από άλλους συνδυασμούς. Βέβαια είναι οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά και μπορώ να πω με βεβαιότητα και υπερηφάνεια ότι οι η ομάδες μας έχουν δώσει μεγάλη σημασία στις λεπτομέρειες, ώστε να προτείνουμε λύσεις ουσιαστικές, εφαρμόσιμες, που θα εξαντλούν τις θεσμικές αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης και θα στοχεύουν στη βέλτιστη αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων του τόπου και των πολιτών του. Ταυτόχρονα βέβαια, θα πιέζουμε με όσες δυνάμεις διαθέτουμε την κεντρική εξουσία, ώστε να πετύχουμε τη διαρκή βελτίωση του θεσμικού πλαισίου μέσα στο οποίο η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να λειτουργήσει.

Για ένα πράγμα μπορούν οι πολίτες της Λέσβου να είναι σίγουροι: Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να «τάξουμε» πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε ή να κάνουμε πράγματα που δεν είναι σύμφωνα με τις αρχές μας, είτε προεκλογικά είτε ή μετεκλογικά. Ούτε θα «χαϊδέψουμε αυτιά». Η απάθεια και η κουλτούρα του «κοιτάω μόνο τη δουλειά μου και το συμφέρον μου» μας έφερε εδώ. Εμείς επιδιώκουμε την υπεύθυνη ενεργοποίηση και συμμετοχή των πολιτών και όχι την εύκολη, δια βοής καταγγελία ή απαίτηση.

 

Κατεβαίνεις στο ρινγκ των εκλογών έχοντας απέναντί σου ανθρώπους που έχουν ήδη ασχοληθεί με την πολιτική, έχουν δηλαδή εμπειρία και διαθέτουν χρήματα για τον προεκλογικό τους αγώνα από τα κόμματα που τους υποστηρίζουν. Εσύ ποιο διαφορετικό στοιχείο διαθέτεις σε σχέση με τους συνυποψηφίους σου, το οποίο θα γίνει λόγος για να σου εμπιστευτούν οι πολίτες την ψήφο τους;

Ν. Κ. Είναι γεγονός· ο συνδυασμός μας δεν διαθέτει ούτε τους οικονομικούς πόρους, ούτε τις κομματικές «μηχανές» στρατολόγησης υποψηφίων που έχουν στη διάθεσή τους άλλοι, «ανεξάρτητοι» ή μη συνδυασμοί. Έχει όμως περίσσεια εμπεριστατωμένης γνώσης, αδέσμευτη σκέψη και όρεξη όχι απλά για σκληρή, αλλά για ουσιαστική δουλειά. Και όπως σας είπα και παραπάνω, όχι μόνο δεν φοβόμαστε το νέο, αλλά το διεκδικούμε δυναμικά.

Εμείς δεν έχουμε γαλουχηθεί μέσα στα περιοριστικά και δεσμευτικά όρια κομματικών χώρων και δογμάτων. Ό,τι έχουμε πετύχει στις ζωές μας (και έχουμε πετύχει αρκετά), το πετύχαμε στηριγμένοι στις δικές μας δυνάμεις. Δεν φοβόμαστε κανέναν και αν χρωστάμε κάτι κάπου, είναι μόνο στον τόπο, στους εαυτούς μας και στις επόμενες γενιές.
Δεν θα αναφερθώ στα προβλήματα του Δήμου. Είναι πολλά και αξεπέραστα. Θα σε ρωτήσω όμως ποια από αυτά θεωρείς ότι μπορεί να έχουν άμεσες και εφικτές λύσεις;

Ν. Κ. Από τις συζητήσεις μας με πολίτες του τόπου μας, είναι σοκαριστική η διαπίστωση ότι πολλά από τα προβλήματα που προβάλλουν ως τα σημαντικότερα της καθημερινότητάς τους, μπορούν να αντιμετωπιστούν σχετικά γρήγορα, με έξυπνες λύσεις. Η καθαριότητα, η ύδρευση, η διαχείριση των αποβλήτων και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος -προβλήματα σχεδόν τριτοκοσμικά και άκρως θλιβερά- ακόμα και η απόδοση αυτονομίας στα Τοπικά Συμβούλια, είναι μερικά από τα δίκαια αιτήματα για τα οποία ο Συνδυασμός μας μπορεί να προτείνει ρεαλιστικές και σχετικά γρήγορα εφαρμόσιμες λύσεις.

Προϋπόθεση για να εφαρμοστούν τέτοιες λύσεις βέβαια, είναι η Δημοτική Αρχή να είναι διατεθειμένη να αλλάξει νοοτροπία και να «σπάσει και μερικά αυγά αβγά». Και βέβαια -δεν θα κουραστώ ποτέ να το επαναλαμβάνω- να μπορεί να εφαρμόσει ριζοσπαστικές λύσεις, μακριά από δεσμεύσεις που δεν έχουν σχέση με το συμφέρον του τόπου.

 

Σε μια εκλογική αναμέτρηση όπου οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι συνδυασμοί δηλώνουν «ανεξάρτητοι», ποια είναι τα στοιχεία που σας διαφοροποιούν από τους εκλογικούς αντιπάλους σας;

Ν. Κ. Η «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου» δεν είναι ένας υπερκομματικός, αλλά ένας ακομμάτιστος συνδυασμός. Μια σφιχτή ομάδα «απλών» πολιτών, όπου διαφορετικές απόψεις συζητούνται και ζυμώνονται, με γνώμονα τις κοινές Αρχές μας και πυξίδα το κοινωνημένο, μακρόπνοο Όραμά μας για τον τόπο. Εμείς, όλοι οι υποψήφιοι της «Πρωτοβουλίας», δεν καταθέτουμε τις κομματικές μας ταυτότητες, γιατί πολύ απλά δεν έχουμε τέτοιες.

Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι είμαστε «απολιτικοί» ή ότι απαξιώνουμε, συλλήβδην ή εκ προοιμίου, τον κεντρικό ρόλο των κομμάτων στη Δημοκρατία. Θεωρούμε όμως ότι τον θεσμικό αυτό ρόλο, τα ίδια τα κόμματα τον έχουν οδηγήσει στην απαξίωση. Όταν οι κομματικές παρατάξεις (και κατ’ επέκταση οι υποψήφιοι που υποστηρίζονται από αυτές) μετατρέπονται από ιδεολογικές μήτρες σε «στρατούς» που υπηρετούν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα είτε τα συμφέροντα περιορισμένων ομάδων – συντεχνιών, είτε απολιθωμένες, άκαμπτες ιδεολογίες-δόγματα, τότε είναι στο ψηφίζον χέρι των σκεπτόμενων πολιτών η δυνατότητα να απαιτήσει από αυτές να αλλάξουν, ουσιαστικά, τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται και επιτελούν το θεσμικό τους ρόλο. Και να τις περιθωριοποιήσει εφόσον αποδειχτούν ανεπαρκείς απέναντι σε αυτό τους το καθήκον.

Ειδικά στο πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η πρόσδεση, είτε εμφανής είτε υπόγεια, σε κομματικά «άρματα», περιορίζει δραματικά τη δυνατότητα ενός συνδυασμού να προτείνει και τελικά να υλοποιήσει τις πραγματικά ριζοσπαστικές λύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.

Όπως είπα και πριν, εμείς δεν είμαστε εδώ για να πούμε σε όλα «ναι», να τάξουμε «λαγούς με πετραχήλια», να μοιράσουμε θέσεις ή να χαϊδέψουμε αυτιά. Το συλλογικό συμφέρον δεν κερδίζεται αν το «εγώ» μπαίνει συστηματικά πάνω από το «εμείς». Καθένας που θέλει να ονομάζεται επάξια «πολίτης», οφείλει να λειτουργεί υπεύθυνα και με σεβασμό προς τον συμπολίτη. Θα σταθούμε, με όλες μας τις δυνάμεις, απέναντι σε όσους δεν σέβονται τα δικαιώματα των άλλων.

 

Προηγουμενο αρθρο

Τα “ΠΟΛΙΤΙΚΑ”κοντά στην Ομογένεια

Επομενο αρθρο

Let’s do it Molyvos…