Κώστας Φραγκόπουλος: Υπάρχουν δυνατότητες και χώρος για σημαντικές επενδύσεις στον τόπο μας.

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

H εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΙΚΑ» στηρίζει τόσο τις νέες πρωτοβουλίες όσο και τις πρωτοβουλίες των νέων.

Κυρίως των νέων με δεξιότητες. Που ζουν στην άκρη του Αιγαίου γιατί πιστεύουν στα θετικά της αποκέντρωσης και επιμένουν να προκόψουν και να κάνουν τη διαφορά σ’ αυτό το περιβάλλον.

Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Κώστας Φραγκόπουλος.

Ένας νέος, πολιτικός μηχανικός, που επιστρέφει μετά τις σπουδές στο γενέθλιο τόπο και ασχολείται με τα ακίνητα με τρόπο ολιστικό, παρέχοντας με τους συνεργάτες του όλη την γκάμα των σχετικών υπηρεσιών.

 Στο «Synthesis Estates» έχουμε ως πρωταρχικό μας στόχο να υποστηρίξουμε τα σχέδια των πελατών μας ή δυνατόν και να εξελίξουμε τις ιδέες τους δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις σχέσεις εμπιστοσύνης και διαφάνειας με επαγγελματισμό”, εξηγεί…

Κύριε Φραγκόπουλε, δεν ακολουθήσατε το δρόμο της ξενιτιάς μετά  τις σπουδές όπως πολύ συχνά συμβαίνει με τους νέους σήμερα αλλά αντ αυτού και επιστρέψατε στη Λέσβο. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να πάρετε αυτή την απόφαση; 

Η ποιότητα Ζωής. Με όσα πολλά και ωραία περιλαμβάνονται σε αυτό το κριτήριο, πάρθηκε η απόφαση της επανόδου. Και για εμένα και για τη σύζυγό μου, που είναι από τη Χίο, η ζωή στο νησί ήταν συνειδητή επιλογή, η οποία έμεινε ανεπηρέαστη από τα ωραία φοιτητικά μας χρόνια στην Αθήνα. Έτσι στήσαμε εδώ την οικογένειά μας που τώρα πια περιλαμβάνει και τέσσερα παιδιά. Κάθε απόφαση, για να πετύχει στην υλοποίησή της, πρέπει να την υποστηρίζει κανείς σθεναρά. Και αυτό κάνουμε τόσο ως οικογένεια όσο και εγώ προσωπικά.

Πως ξεκίνησε η ιδέα της επιχείρησης σας και πως την έχετε οργανώσει σήμερα;

Το 2009 ξεκίνησα να εργάζομαι ως πολιτικός μηχανικός. Τα πρώτα χρόνια μου χρησίμευσαν για να κάνω παρατηρήσεις γύρω από τη δουλειά μου και να σημειώσω ελλείψεις και κενά στο χώρο: προβλήματα και επιθυμίες πελατών, κατάσταση ακινήτων εν γένει, δυσκολίες ελληνικής πραγματικότητας.

Τότε γεννήθηκε η ιδέα της παροχής υπηρεσιών μεγάλου εύρους σχετικά με την αγορά και τη διαχείριση των ακινήτων. Στόχος ήταν να παρέχεται διαρκής και ουσιαστική υποστήριξη στους πελάτες και να δίνονται λύσεις σε θέματα που αντιμετώπιζαν με τις ιδιοκτησίες τους. Και όλα αυτά στον περιορισμένο χρόνο που διέθεταν, ιδίως οι απομακρυσμένοι ενδιαφερόμενοι (συχνά αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια των διακοπών τους) ώστε να ξεκαθαρίσουν και να τακτοποιήσουν τα ακίνητά τους ή και απλά να τα συντηρήσουν, στο βαθμό που αυτό ήταν εφικτό.

Το Synthesis Estates (Full Range Property Services) αναλαμβάνει την παροχή του συνόλου αυτών των υπηρεσιών, με τη σύμπραξη επιλεγμένων επαγγελματιών (μηχανικών –πολιτικού μηχανικού, αρχιτέκτονα, μηχανολόγου-, δασολόγου, λογιστή, μεσίτη, δικηγόρου, κατασκευαστή-εργολάβου κλπ). Ξεκινώντας με βάση το χτίσιμο μιας σχέσης εμπιστοσύνης με ειλικρίνεια, διαφάνεια, επαγγελματισμό και δεσμεύσεις. Και όλο αυτό υλοποιείται με τη βοήθεια της ειδικής διαδικτυακής μας πλατφόρμα My Synthesis. Αξίζει να σημειωθεί ότι προκειται για μια καινοτομική υπηρεσία στον χώρο των ακινήτων, παρεχομένη αποκλειστικά από το Synthesis Estates.  Ένα εύχρηστο εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες μας να παρακολουθούν το έργο τους και να επικοινωνούν άμεσα με όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτό, από όπου και αν βρίσκονται, βλέποντας συγκεντρωμένα και εποπτικά φωτογραφίες, έγγραφα, reports, εξέλιξη λογαριασμών κλπ.

Υπάρχει επιπλέον μία κατηγορία πελατών, οι οποίοι δεν μένουν μόνιμα στο νησί, οπότε αναλαμβάνουμε την παρακολούθηση και τον έλεγχο του ακινήτου τους κατά την απουσία τους, την προετοιμασία του πριν από την άφιξή τους και την όλη υποστήριξη κατά την παραμονή τους, ανάλογα φυσικά με το πακέτο υπηρεσιών που επιλέγουν.

Τέλος, έχουμε κάνει ειδικό άνοιγμα προς τους ομογενείς μας, το ξενιτεμένο και ίσως αδικημένο από την ιδιαίτερη πατρίδα κομμάτι μας, οι οποίοι θα πρέπει να απολαμβάνουν τις διακοπές του το καλοκαίρι στο νησί αντί να τρέχουν από υπηρεσία σε υπηρεσία και από γραφείο σε γραφείο για να ξεδιαλύνουν υποθέσεις που αφορούν οικογενειακά τους ακίνητα.

Συμπερασματικά, οι υπηρεσίες μας απευθύνονται σε κάθε είδους ενδιαφερόμενο για ακίνητο: κατοίκους του νησιού, επενδυτές, ομογενείς και αλλοδαπούς κατοίκους εξωτερικού.

Σε τι επίπεδο κινείται το real estate στη Λέσβο ;

Από την έως τώρα δραστηριοποίησή μου στο χώρο της κτηματαγοράς, θα έλεγα ότι είμαστε σε φάση επαναπροσδιορισμού και επιφυλακτικότητας. Οι ιδιοκτήτες πιέζονται όλο και περισσότερο από έξοδα και νέες φορολογίες, και αναζητούν διέξοδο. Oι ενδιαφερόμενοι επενδυτές – αγοραστές δεν ξέρουν αν είναι όντως αυτή η ευκαιρία. Και σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και οι συνέπειες των όσων συμβαίνουν τα τελευταία 2 χρόνια στην περιοχή μας. Προφανώς και δεν είναι το κύριο πρόβλημα, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις επιπτώσεις του και στον τομέα των ακινήτων.

Πέραν της καθαρά εσωτερικής αγοράς που λόγω περιορισμένης ρευστότητας και δανεισμού και αυτή σαφώς έχει περιοριστεί, άνθρωποι και επενδυτές που αγαπούν και θαυμάζουν το όμορφο νησί μας είναι πιο επιφυλακτικοί στο να κάνουν το βήμα να αγοράσουν κάτι εδώ. Η αγάπη τους όμως συνεχίζει να υπάρχει. Όπως και δυνατότητες και χώρος για επενδύσεις υπάρχουν. Χρειάζεται χρόνος, υπομονή και σωστές κινήσεις από όλους ώστε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα να έλθει μία ώρα αρχύτερα.

Τι προτείνετε σε κείνους που έχουν ακίνητα τα οποία δεν χρησιμοποιούν;

Όσο και αν ακούγεται οξύμωρο, το ακίνητο είναι κάτι ζωντανό. Για να σου δώσει πρέπει να του δώσεις και εσύ. Ακόμη και αν δεν είναι η απόδοση του από την εκμετάλλευση, αυτή που ήταν κάποτε, να του δώσουμε μια ευκαιρία τουλάχιστον συντηρώντας το όσο μπορούμε. Έτσι, περιορίζεται η πιθανή μείωση της αξίας τους ή και το κόστος που θα απαιτηθεί για να γίνει πλήρως εκμεταλλεύσιμο και λειτουργικό μετά από κάποια χρόνια.

Δεν είναι όμως μόνο η οικονομική διάσταση της σχέσης αυτής. Υπάρχουν πλέον εργαλεία που δίνουν άλλες δυνατότητες στα ακίνητα με ευελιξία στην εκμετάλλευσή τους και θα τολμήσω να πω με ικανοποιητικότατα αποτελέσματα. Βέβαια αυτό έχει να κάνει και με το χαρακτήρα και τα χαρακτηριστικά του ακινήτου. Το Synthesis Estates είναι στη διάθεση των ιδιοκτητών να συζητήσουμε, να διερευνήσουμε  και φυσικά να υποστηρίξουμε τις όποιες εναλλακτικές και προοπτικές.

Πως θεωρείτε ότι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα που διαχειρίζεστε και που πρέπει να στοχεύσουν εκείνοι  που σκέφτονται να επενδύσουν μελλοντικά ;

Η διαχείριση του ακίνητου στην Ελλάδα διέπεται από μία κουλτούρα που δυσκολεύει σημαντικά την ανάπτυξη στον τομέα αυτό. Δεν είναι εύκολη υπόθεση να αναθέσεις σε άλλον το σπίτι σου. Από την άλλη είναι και το νομικό – γραφειοκρατικό – φορολογικό κομμάτι που δε βοηθάει καθόλου.

Θα έλεγα ότι τις περισσότερες φορές χρειάζεται μία πιο ρεαλιστική προσέγγιση και ίσως λιγότερο συναισθηματική, ορθότερη αντιμετώπιση του κάθε ακινήτου και σωστή μελέτη βιωσιμότητας της όποιας επένδυσης. Ο ρόλος των ειδικών που θα εμπιστευτείς είναι καθοριστικός και δυστυχώς έχει απαξιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια με ευθύνες προφανώς από όλες τις πλευρές. Στο Synthesis Estates έχουμε ως πρωταρχικό μας στόχο να υποστηρίξουμε τα σχέδια των πελατών μας ή δυνατόν και να εξελίξουμε τις ιδέες τους δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις σχέσεις εμπιστοσύνης και διαφάνειας με επαγγελματισμό.

 

 

Προηγουμενο αρθρο

Ισίδωρος Ζουργός: “Η Λέσβος είναι πηγή έμπνευσης”

Επομενο αρθρο

Οι βετεράνοι της Μπάρτσα στη Μυτιλήνη!