Μια σπάνια γεύση από τη θάλασσα
Υπάρχουν μεζέδες που φτιάχνονται για να συνοδεύσουν το ούζο και άλλοι που φτιάχνονται για να γίνουν ιστορία στο τραπέζι. Οι Κολυφαδοκεφτέδες ανήκουν σίγουρα στη δεύτερη κατηγορία. Ένας μεζές που μυρίζει θάλασσα, καλοκαίρι και νησιώτικη τέχνη φτιαγμένος με μεράκι από το Lesvoskitchen
Οι κολυφάδες – ή αλλιώς ανεμώνες της θάλασσας – κρύβονται στα ρηχά, πιασμένες πάνω σε βράχια και πέτρες. Με τα πλοκάμια τους μαζεύουν την τροφή τους, ενώ για να τις μαζέψει κανείς χρειάζεται μαχαίρι και… γερά νεύρα, αφού τσιμπάνε και μπορούν να προκαλέσουν δερματικούς ερεθισμούς. Γι’ αυτό, τα γάντια κουζίνας είναι απαραίτητα.
Αφού τις αποσπάσουμε προσεκτικά, τις πλένουμε σχολαστικά με 2-3 νερά – το θαλασσινό νερό κάνει θαύματα για να φύγει η άμμος και τα πετραδάκια. Ένα πέρασμα και με ξύδι βοηθάει επιπλέον στον καθαρισμό.
Υλικά
- 500 γρ. κολυφάδες
- 1 ματσάκι μάραθο ή δυόσμο
- 1 ξερό κρεμμύδι ή 2 φρέσκα
- 1 φλιτζάνι λάδι
- 2 κ. σούπας αλεύρι
- 1 αυγό
- Αλάτι & πιπέρι
- Λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση
- Βράζουμε τις κολυφάδες για λίγα λεπτά και τις αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.
- Σε βαθιά πιατέλα, προσθέτουμε τις κολυφάδες, το τριμμένο κρεμμύδι, το αυγό, τον μάραθο ή τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι.
- Ζυμώνουμε το μείγμα όπως στους παραδοσιακούς κεφτέδες.
- Πλάθουμε κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν.
Το αποτέλεσμα; Ένας σπάνιος, αρωματικός μεζές, που δεν συναντάς συχνά στα τραπέζια, καθώς η συλλογή των κολυφάδων απαιτεί υπομονή και σεβασμό στη θάλασσα. Άλλωστε, δεν χρειάζονται πολλά – δέκα κομμάτια αρκούν για να τιμήσουν το ούζο σας και να γεμίσουν το στόμα σας με γεύση θάλασσας.