Search

Κλείνουν οι ξενώνες φιλοξενίας ανηλίκων προσφύγων της Praxis από 1η Γενάρη

Σε ανάκληση λειτουργίας των ξενώνων ανηλίκων που διατηρεί σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη από 1 Γενάρη προχωρά η ΜΚΟ PRAKSIS, όπως ανακοίνωσε και επισήμως χθες, καλώντας την Πολιτεία “έστω και την ύστατη ώρα, να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και να αποδείξει έμπρακτα τη βούλησή της για την εξεύρεση λύσης”.

“Μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενηθεί στις δομές αυτές περισσότερα από 2.500 παιδιά, ενώ έχουν επανενωθεί επιτυχώς με τις οικογένειές τους 295 παιδιά σε χώρες-μέλη της Ε.Ε. Η συνολική χωρητικότητα των δομών της PRAKSIS ανέρχεται σήμερα στις 239 θέσεις που ισοδυναμεί με το 20% του συνολικού αριθμού θέσεων φιλοξενίας σε εθνικό επίπεδο. Παράλληλα, πέραν της λειτουργίας οργανωμένων δομών φιλοξενίας, από το 2015 μέχρι σήμερα, στηρίζουμε με διεπιστημονικές ομάδες παρέμβασης τους ασυνόδευτους ανηλίκους σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, ενώ μέχρι και τον Μάιο του 2017 δραστηριοποιηθήκαμε παρέχοντας ιατρονοσηλευτικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά της Χίου, Κω, Λέρου, καθώς και στο Φυλάκιο Έβρου. Σημειωτέον ότι από την πλευρά μας είχε αποσταλεί προς τα αρμόδια Υπουργεία επιστολή-πρόταση για την επίλυση του ζητήματος ασφαλούς φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στη χώρα.

Ωστόσο, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουμε έρθει αντιμέτωποι με μια εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση η οποία αφορά στην ασυνεπή στάση των κρατικών φορέων που έχουν αναλάβει τη χρηματοδότηση της λειτουργίας του συνόλου των δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων. Ειδικότερα, είναι διαπιστωμένη η αδικαιολόγητη και συνάμα δυσβάσταχτη καθυστέρηση στις εκταμιεύσεις των κονδυλίων για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των Κέντρων Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, καθώς και για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης της χρηματοδότησης και ένταξής τους στο Εθνικό Πρόγραμμα Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και άλλων Πόρων (Τ.Α.Μ.Ε.Τ.Ε.Α.Α.Π).

Καθώς δεν έχουν εκταμιευθεί έως και σήμερα οι αιτούμενες δόσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για την υλοποίηση των συγκεκριμένων δράσεων, αδυνατούμε εκ των πραγμάτων να καλύψουμε τα λειτουργικά έξοδα των δομών φιλοξενίας (σίτιση παιδιών, πληρωμή μισθωμάτων και λογαριασμών κοινής ωφέλειας, μισθούς εργαζόμενων και εργοδοτικές εισφορές, οικονομικές απαιτήσεις εκμισθωτών και λοιπών προμηθευτών). Συνακόλουθα, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με εξαιρετικά δυσάρεστες και πρωτοφανείς σε όλους μας καταστάσεις όπως καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων προς τους εργαζόμενους των δομών, διαμαρτυρίες εργαζομένων, καθώς και καταγγελίες εις βάρος μας στους αρμόδιους φορείς για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε όλο αυτό το διάστημα, προσπαθήσαμε και πάλι, με όλες μας τις δυνάμεις, να βρούμε λύσεις στο πρόβλημα της ομαλής και έγκαιρης χρηματοδότησης των δομών μας, λαμβάνοντας πρωτίστως υπόψη τη διασφάλιση του βέλτιστου συμφέροντος των παιδιών που φιλοξενούμε.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει πολλάκις επισημανθεί από την πλευρά μας προς τους αρμόδιους φορείς και με κάθε τρόπο, ότι οι καθυστερήσεις αυτές έχουν δημιουργήσει σοβαρότατο πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία των έντεκα (11) δομών φιλοξενίας. Παρά τις προσπάθειές μας και τις ενημερώσεις προς πάσα κατεύθυνση, δεν κατέστη εφικτή μέχρι σήμερα η εξεύρεση λύσης στις μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις τόσο των οικονομικών εκταμιεύσεων όσο και των γραφειοκρατικών διαδικασιών περί έγκρισης της χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα να βιώνουμε μια πραγματική γραφειοκρατική και οικονομική ομηρία, η οποία έχει σοβαρό αντίκτυπο σε όλους μας. Είμαστε δε πεπεισμένοι, μέσα από την συσσωρευθείσα εμπειρία μας, ότι λύσεις δεν μπορούν ποτέ να βρεθούν με ευχολόγια ή με αόριστες πολιτικές υποσχέσεις περί αντιμετώπισης του προβλήματος εις το διηνεκές.

Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον και με ραγδαίως μεταβαλλόμενες πολιτικοοικονομικές συνθήκες σε διεθνές επίπεδο, αδυνατούμε να ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις ενός συστήματος που δείχνει ότι δεν αντιλαμβάνεται τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα μας. Ως σημείο αναφοράς επισημαίνουμε το γεγονός ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Ε.Κ.Κ.Α. (από 15/11/2018), στην ελληνική επικράτεια βρίσκονται 1.935 ασυνόδευτα παιδιά εκτός μακροχρόνιας ή προσωρινής φιλοξενίας, εκ των οποίων 627 στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, 77 εξ αυτών υπό καθεστώς προστατευτικής φύλαξης η οποία στην πράξη γνωρίζουμε ότι εξομοιώνεται με κράτηση, ενώ 172 βρίσκονται προς μεταφορά σε θέσεις μακροχρόνιας ή προσωρινής φιλοξενίας.

Βάσει της διαμορφωθείσας κατάστασης, οδηγούμαστε – εκ των πραγμάτων – στη δυσάρεστη για όλους μας απόφαση να αναστείλουμε τη λειτουργία των δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων από 01/01/2019. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ήδη ενημερώσει τους εργαζόμενους στις δομές μας που σήμερα είναι 176 άτομα, τους συνεργαζόμενους δημόσιους φορείς, καθώς και την επίσημη πολιτεία για την απόφασή μας. Παράλληλα, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά και η τοποθέτηση όλων των παιδιών σε ασφαλείς χώρους φιλοξενίας, το οποίο αποτελεί και πρωταρχικό μας μέλημα αυτή τη στιγμή.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας προς όλους τους εργαζόμενους στα Κέντρα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων για τον επαγγελματισμό τους και την υπομονή που επέδειξαν, παρά τις καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων, καθώς και τους εθελοντές της PRAKSIS για την ανιδιοτελή προσφορά και αγάπη τους προς τα παιδιά που έχουν φιλοξενηθεί μέχρι σήμερα στις δομές μας.

Καλούμε την επίσημη πολιτεία, έστω και την ύστατη ώρα, να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και να αποδείξει έμπρακτα τη βούλησή της για την εξεύρεση λύσης.

 Ζητούμε, ειδικότερα, από τα Υπουργεία: α) Οικονομίας και Ανάπτυξης, β) Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, γ) Μεταναστευτικής Πολιτικής, να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για την επίλυση της προαναφερθείσας προβληματικής κατάστασης”.

Από την πλευρά τους η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στις ΜΚΟ με παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της PRAKSIS απαίτησαν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης και ασφαλούς πλαισίου για τα παιδιά.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα σημειώνει ότι στην επιστολή της ΜΚΟ «αλλά και στις επισκέψεις των στελεχών της PRAKSIS στις δομές φιλοξενίας δεν δόθηκε καμία απάντηση σε σχέση με τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, από τη μια την αποκατάσταση των παιδιών και από την άλλη την καταβολή των δεδουλευμένων από τον Σεπτέμβριο και μετά. Φυσικά ούτε λόγος δεν έγινε για την κάλυψη των χαμένων θέσεων εργασίας.

Η PRAKSIS από την πρώτη στιγμή έως το τέλος συντάχθηκε με το υπουργείο, βάζοντας στην άκρη παιδιά και εργαζόμενους. Όλο αυτό το διάστημα αρνείται πεισματικά παρά τις πιέσεις των εργαζομένων και του Σωματείου να δημοσιοποιήσει τα προβλήματα των δομών επιλέγοντας συνειδητά να μην έρθει σε ρήξη με το υπουργείο. Επιβεβαιώνει την εκτίμηση που είχαμε κάνει στο παρελθόν, ότι για αυτούς εργαζόμενοι και μετανάστες είναι μια καλή ευκαιρία για χρηματοδοτήσεις και τίποτα παραπάνω από αριθμούς στο χαρτί. Έτσι λοιπόν με μεγάλη ευκολία πετάει στο δρόμο περισσότερους από 150 εργαζόμενους, ενώ δεν λέει κουβέντα για το πού θα σταλούν περισσότερα από 140 παιδιά.

Καλούμε τους συναδέλφους να προχωρήσουν σε μαζικές καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας, από τη στιγμή που δεν υπάρχει έγγραφη δέσμευση από τη μεριά της εργοδοσίας ως προς την καταβολή των δεδουλευμένων μας. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως αν κλείσουν οι ξενώνες και δεν έχουν εξοφληθεί οι εργαζόμενοι, υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να μείνουν απλήρωτοι για πολύ μεγάλο διάστημα μέχρι και να διακυβευθεί η ίδια η καταβολή των δεδουλευμένων.

Μόνη λύση η συσπείρωση γύρω από το Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και την Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων στις ΜΚΟ.

Κανένας να μη μείνει μόνος του.

Όπλο στα χέρια μας η ενότητα και ο αγώνας μέχρι να υλοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας”.