Search

Κlaus Ritgen: Είστε έτοιμοι για το “Καλοκαίρι της αγάπης” στη Λέσβο; Οι μεγάλες συναυλίες επιστρέφουν στο νησί

Mε δράση στο Αννόβερο αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, ο Γερμανός επιχειρηματίας Κλάους Ρίτκεν που από το 1980 και για μια δεκαετία περίπου βρέθηκε στο απόγειο της νυχτερινής ευρωπαϊκής ζωής με τη διοργάνωση  εκδηλώσεων – συναυλιών με τους πιο μεγάλους καλλιτέχνες παγκοσμίως, βρίσκεται ξανά στη Λέσβο.

Για 13 χρόνια διοργανωτής, της Reincarnation parade το δεύτερο μεγαλύτερο techno πάρτυ μετά το βερολινέζοκο love parade  και με την ατζέντα του γεμάτη ονόματα όπως ο Michael Jackson, ο Joe Cocker, η Tina Turner, ο Phil Collins, U2, The Police, sting, AC/DC, Rod Stewart, Elton John, Santana, Pink Floyd αλλά και οι Rolling Stones, ο Κλάους ερευνά ξανά…το συναυλιακό έδαφος του νησιού και το βρίσκει εύφορο!

Με την ανάμιξή του στη συναυλία των SCORPIONS στο Sold out κάστρο της πόλης της Μυτιλήνης, ο Κλάους,είδε πως λειτουργεί το σύστημα στην Ελλάδα. Μετά από αυτό το γεγονός όχι μόνο επιβεβαιώθηκε η προσδοκία ότι το κάστρο της Μυτιλήνης ενδείκνυται θαυμάσια για αυτές και άλλες εκδηλώσεις, αλλά ωρίμασε μια ιδέα που μπορεί να συνδέσει τον τουρισμό με μεγάλα συναυλιακά γεγονότα και να σταθεί στο πλάι του σαν μοχλός στην ανάπτυξη του. Σήμερα σχεδόν μια δεκαετία μετά, επιστρέφει με τη σιγουριά πως η Λέσβος διαθέτει τα πάντα προκειμένου να αναπτυχθεί ο συναυλιακός τουρισμός. και μας λέει πως…δεν θα ήταν καθόλου παράξενο να δούμε…τον Κάρλος Σαντάνα να δοκιμάζει ντόπιο λαδοτύρι!
Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε ιδιαίτερη οργάνωση αλλά και στήριξη από όλους τους παράγοντες που αναζητούν την πολυπόθητη ανάπτυξη για τον τόπο.
Τι λέτε λοιπόν ;
Μπορούμε να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα;

Συνέντευξη στη Βαρβάρα Γκιγκιλίνη και Νατάσα Παπανικολάου

Αυτή τη στιγμή στην Αθήνα πραγματοποιούνται πολλά και ενδιαφέροντα φεστιβάλ, είδαμε τους Cure, τον Iggy Pop καθώς και άλλα ονόματα που βρίσκονται τώρα στο απόγειο της δόξας τους. Θα μπορούσε να γίνει η Λέσβος συναυλιακός προορισμός με δεδομένο ότι βρίσκεται ανάμεσα σε τέσσερις μεγάλες πόλεις δηλαδή την Αθήνα,τη Θεσσαλονίκη την Κωνσταντινούπολη και την Σμύρνη.

Με την διορατική πρωτοβουλία του Χρήστου Μοσχόβη και την αποφασιστική διαχείριση των τότε αρχών του νησιού, προσκόμισα αποδεικτικά στοιχεία ενός γεγονότος που μέχρι τότε ήταν μόνο μία υπόθεση. Το κάστρο της Μυτιλήνης παρέχει όλες τις τεχνικές και ατμοσφαιρικές συνθήκες για παραστάσεις αυτού του είδους.
Το open air concerto με τους Scorpions απέδειξε ότι ακόμα και η αγορά του Αιγαίου καθώς και τα περίχωρα της, αρκούν για ελκυστικές εκδηλώσεις αυτού του είδους. Με διεθνή αστέρια της μουσικής, έως και 10.000 επισκέπτες. Απέδειξε επίσης ότι είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν αυτές οι εκδηλώσεις αλλά και είναι επίσης πολύ επιθυμητές.

 

Εξαιτίας του φυσικού της τοπίου η Λέσβος θα μπορούσε να φιλοξενήσει μεγάλα συγκροτήματα της desert rock για παράδειγμα ή κάποια συγκροτήματα της κλασικής ροκ;

Ηχηρό ναι! Σίγουρα όχι για κάθε παγκοσμίου φήμης Αστέρα της μουσικής. Υπάρχει μία σειρά από μεγάλα Ηχηρά ονόματα τα οποία μπορούν να πληρωθούν μόνο με χωρητικότητες άνω των 40.000 επισκεπτών – εισιτηρίων σε μεγάλα στάδια. Αλλά πολλά ελκυστικά ονόματα μπορούν να λειτουργήσουν με 10.000 εισιτήρια επίσης. Εκτός από την ροκ και ποπ μουσική έχουμε αναπτύξει ένα κόνσεπτ για μια ετήσια διοργάνωση με τον τίτλο LESBOS SUMMER LOVE. Ενός ροκ, ποπ, open air καθώς και ενός open air της κλασσικής μουσικής. Με παγκοσμίου φήμης ονόματα στο κάστρο της Μυτιλήνης,Και ιδιαίτερα με το στόχο, αυτή να δώσει ένα μοναδικό τουριστικό προφίλ στο νησί. Εδώ βέβαια πρέπει να προσεγγιστεί και ο όλο και πιο αναπτυσσόμενος κλάδος της κρουαζιέρας.
Φανταστείτε παραδείγματος χάρη την Βερόνα της Ιταλίας χωρίς τα κλασσικά open airs. Θα ήταν ακόμη μία απλή πόλη όπως όλες οι άλλες. Δεν συμφωνείτε;

Θα ερχόταν κάποιος καλλιτέχνης όπως ο Roger Waters των Pink Floyd ή, ο Brian Eno, οι οποίοι είναι και αρκετά πολιτικοποιημένοι,  για να δώσουν κάποιες συναυλίες στο νησί μας;

Βεβαίως σίγουρα! Για αυτούς τους δύο συγκεκριμένα είναι πάντα και λίγο θέμα τύχης. Ένας καλλιτέχνης προγραμματίζει κάθε σεζόν τις συναυλίες του και πρέπει να είναι σε αυτή την περιοχή του πλανήτη, αυτό το συγκεκριμένο χρόνο και όχι στην άλλη άκρη του κόσμου. Επίσης πρέπει να έχει ενδιαφέρον για την αγορά της Ελλάδος, να έχει εκδώσει ένα καινούργιο άλμπουμ, και να έχει φυσικά το χρόνο.

Μην ξεχνάμε ότι η προσφυγική ροή έχει αντιστρέψει την τουριστική κίνηση στο νησί.Θεωρείτε ότι μια επένδυση στον τομέα των συναυλιών θα μπορούσε να βοηθήσει το νησί ώστε να αλλάξει και το κλίμα των τουριστών για το πώς βλέπουν τη Λέσβο συνολικά ;

Σκέφτομαι ότι η ιδέα, μας δίνει μία δεύτερη ευκαιρία να αποκατασταθεί η αρνητική δημοτικότητα που έχει επηρεάσει τους εν δυνάμει τουρίστες από τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης και εμποδίζει το νησί να γίνει ένα μελλοντικό Τουριστικό hot spot.
Πήραμε αυτή την ιδέα, όταν βρέθηκα για πρώτη φορά στο νησί και το αντίκρισα σαν ένα σχεδόν ανέγγιχτο σημείο στο άκρο της Ευρώπης. Ένα νησί που συνδέεται πολύ όμορφα με τη φύση και τα δύο εσωτερικά φιορδ,τον κόλπο της Γέρας και της Καλλονής που μου θύμισαν την Ibiza στην Ισπανία πριν από 50 χρόνια. Ένα νησί της Μεσογείου, 30 Λεπτά πτήσης από την Αθήνα, που περιμένει να φιληθεί…σαν τη Βασίλισσα του παραμυθιού κάπως για να ξυπνήσει. Έχουμε την ιδέα, το κόνσεπτ, τις ευκαιρίες και τις επαφές!

Υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές που θα μπορούσαν να στηρίξουν μεγάλες διοργανώσεις στη Λέσβο ;

Ναι. Εν μέρει. Κάποιες από αυτές θα αναπτυχθούν. Για να ξεκινήσουμε όμως αρκεί ότι είναι διαθέσιμο. Αυτό έχει αποδειχθεί από το scorpions open air.

 

Γιατί για εσάς η Λέσβος αποτελεί ένα ιδανικότερο σημείο από οποιοδήποτε άλλο τουριστικό νησί όπως,Μύκονος Σαντορίνη κτλ;

Η Λέσβος είναι πολύ μεγαλύτερη. Έχει ένα σούπερ όνομα για το μάρκετινγκ.
Και αυτό είναι το λάθος ερώτημα : Έχουμε ήδη δημιουργήσει στη Λέσβο το πρωτότυπο για την σειρά των εκδηλώσεων μας. Και τώρα θα έπρεπε επιτέλους με αυτοπεποίθηση να συνεχίσουμε στη Λέσβο, χωρίς να ρωτάμε τι κάνουν οι άλλοι. Για αυτή την ιδέα έχουμε συνομιλίες με πολλούς υπεύθυνους στο νησί εδώ και πολύ καιρό. Μέχρι τώρα δυστυχώς κάθε κουβέντα μας,αναβάλλεται για την επόμενη χρονιά….

Έτσι δεν θα λειτουργήσει ποτέ. Ίσως θα έπρεπε να υπάρξει μία ανακατεύθυνση των κονδυλίων για τις τουριστικές εκθέσεις όπως ΙΤΒ του Βερολίνου για το 2020, σε αυτό το project! Δεν είναι και τόσο πολλά χρήματα απαραίτητα μια και αυτό το project, χρηματοδοτείται από την πώληση των εισιτηρίων. Μόνο η εκκίνηση πρέπει να χρηματοδοτηθεί και στη συνέχεια η σύνδεση των όρων ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ-ΛΕΣΒΟΣ-ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ που πρέπει να πραγματοποιηθείΜια προφανής ιδέα που φωνάζει και απαιτεί για πραγματοποίηση.