Search

Επίσκεψη Κικίλια και Βαρβιτσιώτη στη Λέσβο

Στο επίκεντρο λαθρομετανάστευση και  αστυνόμευση

Τη Λέσβο επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα  η Ευρωπαία επίτροπος για  θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Σεσίλια Μάλμστρομ  συνοδευόμενη από τους Υπουργούς Δημοσίας Τάξης και προστασίας  του Πολίτη κ. Βασίλη Κικίλια και Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.  Κατά της διάρκεια της επίσκεψης  οι κ.κ. Βαρβιτσιώτης, Κικίλιας αλλά και η Ευρωπαία επίτροπος   επιθεώρησαν  το κέντρο κράτησης  των λαθρομεταναστών στη Μόρια όπου συνομίλησαν με τους μετανάστες για τα προβλήματα τους ενώ είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν τόσο με το προσωπικό του κέντρου όσο και τους εθελοντές που προσφέρουν εκεί τις υπηρεσίες τους καθημερινά.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο κέντρο κράτησης  οι δύο υπουργοί  εξέφρασαν  την ανησυχία τους στην κ. Μάλμστρομ αναφορικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση από το  διαρκώς αυξητικό πρόβλημα της παράνομης λαθρομετανάστευσης ενώ επανέλαβαν  το αίτημα της χώρας μας προς την Ευρώπη για αύξηση της χρηματοδότησης προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα διαρκώς αυξανόμενα έξοδα που προκύπτουν από τη διαχείριση αυτού του προβλήματος το οποίο δεν είναι μόνο Ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό.

Παράλληλα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο νησί ο κος Κικίλιας είχε επαφές με  την ηγεσία  αλλά και στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου όπου συζήτησε μαζί τους για τις συνθήκες εργασίας  αλλά και για θέματα ασφάλειας που αφορούν στην περιοχή. Από την πλευρά της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου  έθεσε  μια  σειρά από ζητήματα στον υπουργό όπως αυτό  της έλλειψης  υλικοτεχνικού εξοπλισμού, τα προβλήματα που δημιουργούνται με την μεγάλης διάρκειας παραμονή κρατουμένων στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου αλλά και  της έλλειψης  προσωπικού  ενώ όπως τόνισαν υπάρχουν Λέσβιοι  αστυνομικοί που υπηρετούν σε άλλες περιοχές της χώρας και θέλουν να έρθουν εδώ αλλά οι μεταθέσεις τους εκκρεμούν εδώ και πολύ καιρό.   Ο κος Κικίλιας από την πλευρά του υποσχέθηκε ότι στις άμεσες προτεραιότητες του το αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι η ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου τόσο σε προσωπικό όσο και σε μέσα.

Τέλος ο κος Κικίλιας στα πλαίσια της επίσκεψης του στο νησί  επισκέφθηκε και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λέσβου όπου συνομίλησε  με τα στελέχη και τους πυροσβέστες αναφορικά με την οργάνωση που έχει γίνει στα πλαίσια της αντιπυρικής περιόδου.

 

Από την πλευρά του ο Υπουργός  Ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτης στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη Λέσβο πραγματοποίησε συναντήσεις με τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, με εκπροσώπους του Λιμενικού Σώματος και με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο των συναντήσεων αυτών συζητήθηκαν τα ζητήματα της νησιωτικής πολιτικής, της λειτουργίας της Γενικής Γραμματείας, της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης καθώς και θέματα υδροδότητης των  νησιών μέσω μονάδων αφαλάτωσης. Παράλληλα εκτενής συζήτηση  έγινε και για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών και ιδιαίτερα του Βορείου Αιγαίου με την υπόλοιπη Ελλάδα η οποία δημιουργεί πολλά   προβλήματα στις τοπικές οικονομίες όπου  ο κος Βαρβιτσιώτης δεσμεύτηκε ότι το πρόβλημα αυτό θα λυθεί οριστικά πολύ σύντομα.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, στη συνέχεια, πραγματοποίησε συνάντηση με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας της Μυτιλήνης, με κυρίαρχο θέμα την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Αθανάσιος Γιακαλής, ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτριος Βουνάτσος, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Λέσβου, Σπυρίδων Γαληνός, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Νίκος Ζωίδης.

Επίκεντρο της συζήτησης υπήρξε η συνδρομή των τοπικών αρχών στη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, ώστε να αντιμετωπισθεί ομαλά και αποτελεσματικά η πίεση του φαινομένου. Παράλληλα, υπογράμμισε για ακόμη μία φορά ότι οφείλουν όλοι να συμβάλλουν στη διαχείριση του φαινομένου αφού το πρόβλημα αυτό δεν είναι Ελληνικό αλλά Ευρωπαϊκό.

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης, συναντήθηκε με τα στελέχη της λιμενικής αρχής της Λέσβου, όπου και τους ενημέρωσε για την ενίσχυση που υλοποιείται στο Λιμενικό Σώμα, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε τεχνικά μέσα ενώ αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία που έλαβε πρόσφατα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος για τις μεταθέσεις στα σύνορα και την παροχή κινήτρων σε όσους υπηρετούν εκεί, προκειμένου να διασφαλιστεί σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό η θωράκιση των θαλασσίων συνόρων.