Κατσικάκι Λέσβου στο Φούρνο με Πατάτες

Παραδοσιακή συνταγή της σεφ Μαρίας Καζάνη

Τι κι αν έχει ζέστη; Αυτό το φαγητό δεν περιμένει Κυριακή.
Το κατσικάκι Λέσβου με πατάτες στον φούρνο είναι μια συνταγή που αξίζει να μπει στο τραπέζι σου κάθε εποχή. Ζουμερό, αρωματικό, λουσμένο σε λεμόνι, σκόρδο και μυρωδικά — αυτό το πιάτο μιλάει κατευθείαν στη μνήμη και την καρδιά.

Απλό στην εκτέλεση, αλλά πλούσιο στη γεύση, είναι ό,τι πρέπει για να θυμηθείς τι σημαίνει ελληνική κουζίνα.

Γιατί να το φτιάξεις

  • Το κατσικάκι γάλακτος από τη Λέσβο είναι απίστευτα τρυφερό και γευστικό.
  • Οι πατάτες ψήνονται με τους χυμούς του κρέατος και παίρνουν μοναδικό άρωμα.
  • Τα μυρωδικά, το σκόρδο και το λεμόνι ισορροπούν απόλυτα την πλούσια γεύση.
  • Είναι συνταγή “βάλε στο φούρνο και ξέχνα το”.

Χρόνος & Μερίδες

  • Προετοιμασία: 50 λεπτά
  • Ψήσιμο: 2,5 ώρες
  • Μερίδες: 5–6

Υλικά

  • 2 κιλά κατσικάκι γάλακτος (μπούτι ή σπάλα, σε μερίδες)
  • 1 κιλό πατάτες κυδωνάτες
  • 250 γρ. ελαιόλαδο
  • Χυμός από 2 λεμόνια
  • 120 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 30 γρ. σκόρδο (σε φέτες)
  • 5 γρ. ξερή ρίγανη
  • 5 γρ. φρέσκο δεντρολίβανο
  • 3–4 φύλλα δάφνης
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Προθέρμανε τον φούρνο στους 200°C.
  2. Σε γάστρα βάλε τις πατάτες, ρίξε ελαιόλαδο, κρασί, μισό λεμόνι, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και τα φύλλα δάφνης. Ανακάτεψε.
  3. Άλειψε το κατσικάκι με το υπόλοιπο λεμόνι. Κάνε μικρές οπές στο κρέας.
  4. Ανακάτεψε σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Βάλε το μείγμα στις οπές και τρίψε το υπόλοιπο εξωτερικά με δεντρολίβανο.
  5. Τοποθέτησέ το πάνω από τις πατάτες. Σκέπασε με λαδόκολλα και κλείσε με το καπάκι.
  6. Ψήσε 30′ στους 200°C και μετά 2 ώρες στους 160°C.

Χρόνοι ψησίματος ενδεικτικοί – έλεγξε το κρέας να κόβεται με το πιρούνι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ