Search

Κάτοικοι Μόριας:Για 5 χρόνια βιώνουμε την ανασφάλεια

O Σύλλογος Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και Όμωρων Κοινοτήτων, το τοπικό Συμβούλιο και η Επιτροπή Αγώνα Μόριας υπογράφουν το εξής κείμενο:

«Για  5 χρόνια , ΕΜΕΙΣ, οι κάτοικοι της περιοχής της Μόριας,  υφιστάμεθα έναν απίθανο βιασμό της ζωής, της ψυχής και της προσωπικότητάς μας λόγω του μεγάλου  μεταναστευτικού προβλήματος.

Όλα αυτά τα χρόνια παλεύουμε να επιβιώσουμε και να σώσουμε τη ζωή , την υγεία, την περιουσία μας με κάθε νόμιμο μέσον.

Για 5 χρόνια υπομένουμε την ανασφάλεια, το φόβο, την παραβατικότητα, την καταπάτηση και λεηλασία των περιουσιών μας, τις πυρκαγιές, τις κλοπές σε σπίτια, χωράφια,  κοπάδια, την περιβαλλοντική υποβάθμιση, τη ρύπανση, τη μόλυνση, εκτιθέμεθα σε υψηλούς υγειονομικούς και βιολογικούς κινδύνους. Η περιοχή είναι μια εν δυνάμει υγειονομική και βιολογική βόμβα που ελπίζουμε  να  μην εκραγεί. Βλέπουμε με απόγνωση την κατάρρευση και ερήμωση του χωριού μας και τις αξίες των ακινήτων μας να μηδενίζονται.

Για αυτά και για άλλα πολλά προβλήματα που μας ταλαιπωρούν 5 χρόνια τώρα  έχουμε στείλει αιτήματα , επιστολές και πολλάκις καταφύγαμε στη Δικαιοσύνη, η οποία μαζί με την Πολιτεία, απεδείχθησαν απρόθυμες να συμπαρασταθούν στα δίκαια αιτήματά μας και να δώσουν λύσεις σε ζωτικής μάλιστα σημασίας σοβαρά  θέματα και προβλήματα. Όλα αυτά τα έγγραφα κοινοποιήθηκαν και στον τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό, προς δημοσίευση. Πέρασαν όμως στα ψιλά της ενημέρωσης ή και καθόλου. Καί ούτε δόθηκε καμμιά ιδιαίτερη δημοσιότητα σε αυτά από κανένα ΜΜΕ των Αθηνών. Αγνοήθηκαν παντελώς…

Και τώρα , που παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις και την ελλιπέστατη ανταπόκριση σε αυτές, αποφασίσαμε να αντιδράσουμε και να προστατέψουμε μόνοι τη ζωή και το χωριό μας, ειρηνικά , ελεγχόμενα και πάντα μέσα στα πλαίσια του νόμου, έρχονται οι γνωστές καταγγελίες από άγνωστα πρόσωπα με παραποιημένα στοιχεία και οι υπερήφανες ανακοινώσεις και άκριτες δημοσιεύσεις  των τοπικών μέσων. Και παίρνουν τη σκυτάλη όλα τα sites και τα μέσα ενημέρωσης, τοπικά και πανελλαδικά και αναπαράγουν την είδηση ,θριαμβολογώντας για “τάγματα εφόδου”, ελέγχους από τους Μοριανούς που “έχουν πάρει το νόμο στα χέρια τους”, “face control”,   “καρακόλια και ακροδεξιούς στο χωριό της Μόριας”.

 

Αρχή όλων αυτών των γεγονότων ήταν  συγκεκριμένα άρθρα  , τα οποία διαμοιράστηκαν και σε άλλα sites , έγιναν ευρέως γνωστά και εξακολουθούν να καλλιεργούν επικίνδυνο κλίμα. Φυσικά κανένας δημοσιογράφος των εφημερίδων και των sites αυτών, δε βρισκόταν στην περιοχή για να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες και να μας ρωτήσει. Συνεπώς εξετάζεται η υποβολή ΜΗΝΥΣΗΣ στις εφημερίδες, οι οποίες οφείλουν να λειτουργούν επαγγελματικά σεβόμενες τον ντόπιο πληθυσμό αλλά και τη συνολική πραγματικότητα. Επιπλέον θεωρούμε ότι όροι  ιδεολογικά και σημειολογικά φορτισμένοι πρέπει να χρησιμοποιούνται με μεγάλη περίσκεψη και σε καμία περίπτωση προπαγανδιστικά.

Βέβαια επ’ ουδενί δεν επικροτούμε, ούτε επιβραβεύουμε έκνομες πράξεις και τακτικές. Γι’ αυτά εξ’ άλλου υπάρχει η Δικαιοσύνη.

Αυτό που μας προβληματίζει και μας απογοητεύει όμως είναι η μεροληπτική τακτική των ΜΜΕ.

Τυχαία ή κατευθυνόμενη;

Το χωριό εδώ και αρκετό καιρό είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης… Χρειαζόμαστε την υποστήριξη της κοινωνίας και όχι την άδικη στοχοποίηση προς δημιουργία εντυπώσεων που εξυπηρετούν ίδιους σκοπούς.»