Κάτω τα χέρια από το ΚΕΘΕΑ

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Τις εγκαταστάσεις του ΚΕΘΕΑ (Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) Λέσβου επισκέφθηκαν ο Βουλευτής Ν.Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς και ο Συντονιστής της Ν.Ε. Λέσβου του κόμματος, Σταύρος Καραβασίλης.

Η επίσκεψη έγινε σε συνέχεια της ερώτησης 52 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για το μέλλον του ΚΕΘΕΑ, που συνυπέγραψε και ο Γιάννης Μπουρνούς.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προετοιμάζει ένα νομοσχέδιο-ντροπή, που διαλύει το ΚΕΘΕΑ και τον σκοπό λειτουργίας του. Αλλάζει τον τρόπο διοίκησης του ΚΕΘΕΑ,ενώ έχει ήδη καταργήσει το Αυτοδιοίκητο του Οργανισμού με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τον Νοέμβριο του 2019.
Μετά από 37 χρόνια υποδειγματικής λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ (13 χρόνια στη Λέσβο), καταργήθηκε η αποστολή του, ο σκοπός του και η δυνατότητά του για ίδρυση νέων μονάδων.
Με αυτή την απόφαση η κυβέρνηση και ειδικά ο Υπουργός Υγείας έλεγξε πολιτικά το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο επί χρόνια εκλεγόταν δημοκρατικά και ήταν άμισθο.
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντικαθιστά το εκλεγμένο και άμισθο ΔΣ με έμμισθο και διορισμένο, ταυτόχρονα καταργούνται, διά νόμου, οι συλλογικές συμβάσεις στο ΚΕΘΕΑ.
Σήμερα, η κυβέρνηση επιχειρεί ένα τελικό χτύπημα στη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, επιλέγοντας την κατάργηση των θεραπευτικών προγραμμάτων και τη μείωση των θεραπευτικών δομών κατά 1/3 με συγχωνεύσεις ανόμοιων θεραπευτικών δομών, όπως των προγραμμάτων στις φυλακές με τις δομές απεξάρτησης από το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια.
Οι θεραπευτικές κοινότητες θα αντικατασταθούν από ξενώνες διαμονής και κέντρα σωματικής αποτοξίνωσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα εστιάζει στη μείωση της βλάβης με πιο φθηνές μορφές απεξάρτησης, που θα αφορούν τις πρώτες 14 ημέρες που διαρκούν τα στερητικά σύνδρομα. Το ΚΕΘΕΑ όμως ήταν ένας οργανισμός που δεν βοηθούσε μόνο στη θεραπεία, και στη σωματική απεξάρτηση αλλά και στην ένταξη. Παρείχε ψυχολογική στήριξη στους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους και πλήρη νομική στήριξη για όλα τα ζητήματα που χρειάζονταν οι χρήστες, καθώς πολλοί έχουν θέματα με τη δικαιοσύνη.
Όλα αυτά δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθούν. Γιατί το ΚΕΘΕΑ Λέσβου κάλυψε ένα μεγάλο έλλειμμα υπηρεσιών απεξάρτησης όχι μόνο στο νησί της Λέσβου αλλά σε όλο το Βόρειο Αιγαίο, καθώς αποτελεί τη μοναδική υπηρεσία που αναλαμβάνει παρεμβάσεις απεξάρτησης και από νόμιμες ουσίες (πχ αλκοόλ). Όλες οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν και η παρακολούθηση βασίζεται στην εθελούσια συμμετοχή.
“Στεκόμαστε στο πλάι των εργαζομένων και των εθελοντών του ΚΕΘΕΑ και καλούμε τον Υπουργό Υγείας να μην προχωρήσει σε κινήσεις που διαλύουν το σκοπό και την κοινωνική προσφορά του ΚΕΘΕΑ, αλά και να επαναφέρει το προηγούμενο μοντέλο διοίκησης”, δήλωσε ο Γιάννης Μπουρνούς.
16/4/21
Προηγουμενο αρθρο

Πρώιμες διαταραχές του αυτιστικού βρέφους

Επομενο αρθρο

Για το κλείσιμο του Δημοτικού Καρατεπέ