Search

«Κάθε πουλί μετράει!» Μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών στη Λέσβο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO

 

Εξορμήσεις ορνιθοπαρατήρησης το Σαββατοκύριακο 4 & 5 Φεβρουαρίου στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων 2023

 

Ολοκληρώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπως κάθε χρόνο, οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) 2023 στη Λέσβο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO. Συνεχίζουν να είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερης έκτασης πρόγραμμα παρακολούθησης βιοποικιλότητας στον κόσμο: εδώ και 36 χρόνια με συμμετοχές από περίπου 150 χώρες! Οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών διενεργούνται για δύο εβδομάδες στα μέσα Ιανουαρίου και συντονίζονται για τη χώρα μας από την Ελληνική Ορνιθολογική  Εταιρεία (ΕΟΕ), μέλος του παγκόσμιου συντονιστή του προγράμματος, Birdlife International. Σε αυτές λαμβάνουν μέρος επιστημονικό προσωπικό από περιβαλλοντικούς φορείς (Κέντρα Ενημέρωσης, Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, κ.ά.) και εθελοντές.

Στόχος των Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών είναι να καταγραφεί ο πληθυσμός από όλα τα υγροτοπικά είδη και το σύνθημα είναι «κάθε πουλί μετράει»! Κάτι τέτοιο είναι πιο εφικτό τώρα το χειμώνα στις νότιες περιοχές της Ευρώπης, όπου τα πουλιά ξεχειμωνιάζουν σε σμήνη, παρά την άνοιξη όταν τα περισσότερα από αυτά (πάπιες, χήνες, κύκνοι) θα μεταναστεύσουν μέχρι και τη Σιβηρία για να φωλιάσουν. Τα συνολικά δεδομένα από όλες τις περιοχές της Ελλάδας- πάνω από 200 υγροτόπους- συγκεντρώνονται και αποστέλλονται στην κεντρική παγκόσμια βάση δεδομένων του προγράμματος.

Οι περιοχές που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα στη Λέσβο κάθε χρόνο είναι οι Κόλποι Καλλονής και Γέρας. Τόσο η θάλασσα που περικλείουν όσο και οι χερσαίοι υγρότοποι που βρίσκονται περιμετρικά στα παράλιά τους, είτε στις ακτές είτε πιο εσωτερικά (λ.χ. λίμνη Μετοχίου).

Πολυπληθέστερο είδος πουλιού ανακηρύχθηκε και φέτος το Φλαμίνγκο με 1600 άτομα (τα 1400 από αυτά στην Αλυκή Καλλονής), η με 1300, ο Κορμοράνος  με 800 και ο Μύχος με 300. Άλλα πολυάριθμα είδη ήταν πάπιες όπως το Κιρκίρι (290), η Καστανόπαπια (250), το Σφυριχτάρι (138) κ.ά. Και φέτος, με τον πολύ ήπιο χειμώνα στην Ευρώπη, οι πληθυσμοί κάποιων ειδών (Βαρβάρα, Πρασινοκέφαλη) ήταν μικρότεροι από το αναμενόμενο.

Άλλες καταγραφές με ενδιαφέρον ήταν από τρία Λαμπροβούτια (είδος που αναπαράγεται στη Βόρεια Ευρώπη και Ασία) και 4 Αργυροπελεκάνους, που πέρασαν όλο το χειμώνα στον Κόλπο Καλλονής (παλιότερα οι τελευταίοι πελεκάνοι παρατηρούνταν το πολύ μέχρι το Νοέμβριο).

Όλα τα παραπάνω είδη θα αρχίσουν να φεύγουν για να φωλιάσουν πιο βόρεια από τα μέσα Φεβρουαρίου. Μπορείτε να τα γνωρίσετε συμμετέχοντας στην επόμενή μας εξόρμηση που θα πραγματοποιηθεί:

στους υγροτόπους της Σκάλας Καλλονής το Σάββατο 4/2 και την Κυριακή 5/2 κατά τις ώρες 10:00-12:00– μετά από μικρή παρουσίαση στο ΚΠΕΝ Καλλονής για την παρατήρηση πουλιών και τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2023.

Οι συμμετέχοντες στην εξόρμηση δεν είναι απαραίτητο να έχουν εμπειρία στην παρατήρηση πουλιών. Η ομάδα στην οποία θα γίνει η παρατήρηση πουλιών δεν θα υπερβαίνει τα 15 άτομα, ώστε να παρατηρήσουμε χωρίς να ενοχλούμε τα πουλιά και ο καθένας/μια να χρησιμοποιεί το δικό του/της ζευγάρι κυάλια. Θα χρειαστεί μόνο να προηγηθεί δήλωση συμμετοχής. Η δραστηριότητα της παρατήρησης πουλιών προσφέρεται για ενήλικες και παιδιά (8 ετών και άνω) και είναι δωρεάν.

Περισσότερα για τα πουλιά και τις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου στον ιστότοπο του ΚΠΕΝ Καλλονής: www.lesvosbirds.gr και τη σελίδα του στο Facebook.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.