Search

Καταρρέουν παλιά κτίρια στο κέντρο της πόλης

Ζητείται λύση για  όλα τα εγκαταλελειμμένα …

 Σοβαρά στατικά προβλήματα παρουσιάστηκαν σε διώροφο οίκημα που βρίσκεται στη συμβολή των οδών  Τενέδου και Ναυάρχου Π. Κουντουριώτη με αποτέλεσμα την αποκόλληση και κατάπτωση επιχρισμάτων και άλλων δομικών υλικών στο οδόστρωμα, που προκάλεσαν άμεσο κίνδυνο για τους διερχόμενους πεζούς από το συγκεκριμένο σημείο.

Με αφορμή το επικίνδυνο αυτό περιστατικό,     ο  Δήμαρχος Λέσβου, κ. Δημήτρης Βουνάτσος, απέστειλε κατεπείγον Υπηρεσιακό  σημείωμα προς τους κ. Γιάννη Βατό, Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής, Πολιτικής Προστασίας και Διεύθυνσης Δόμησης, κα. Θεοδώρα Ζαφειρίου,  Προϊσταμένη Διεύθυνσης Δόμησης Δ.Λ. και κα Στυλιανίδου Μαριάνθη, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου Λέσβου με σκοπό να ενημερωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και ζήτησε την άμεση πραγματοποίηση αυτοψίας και σύνταξη σχετικής έκθεσης περί των επιβαλλομένων ενεργειών.

selida 3  2Σύμφωνα με πληροφορίες του κ. Βουνάτσου, το εν λόγω οίκημα, εχρησιμοποιείτο τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής- Τουρκικής Κυριαρχίας του Νησιού μας, ως Ελληνικό Προξενείο. Σ’ αυτό δε, εν συνεχεία, κατά την απελευθέρωση της Λέσβου από το Ναύαρχο Π. Κουντουριώτη, την 8η Νοεμβρίου 1912 ως γνωστόν,  είχε εγκατασταθεί ο πρώτος στρατιωτικός και πολιτικός Διοικητής του Νησιού, ο πλοίαρχος Κωνσταντίνος Μελάς με τους συνεργάτες του.

Ο Δήμαρχος Λέσβου από την πλευρά του και μετά από την πληροφόρηση αυτή, ανέφερε στο σημείωμά του  ότι κρίνεται σκόπιμο να  διερευνηθεί η  ακρίβεια της πληροφορίας αυτής, μήπως και το συγκεκριμένο κτίριο έχει κηρυχθεί διατηρητέο ή και λόγω της αρχιτεκτονικής  ιδιαιτερότητας, την οποία αυτό παρουσιάζει. Αν όχι, προτίθεται τώρα ο κ. Βουνάτσος να ζητήσει την ανάλογη κήρυξή του, παρά των αρμοδίων οργάνων του κράτους, για την δημιουργία Μουσείου της Απελευθέρωσης του Νησιού μας, με συγκέντρωση σ’ αυτό όλων των διαθέσιμων ντοκουμέντων της τότε εποχής.

Για τους λόγους αυτούς, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Βουνάτσος στην επιστολή του, θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να ενεργήσουν τάχιστα για την άρση της παρουσιαζόμενης επικινδυνότητας του συγκεκριμένου κτιρίου.

 

Πολλά  όμως τα επικίνδυνα κτίρια

 

Η παρέμβαση Βουνάτσου ήταν άμεση για το συγκεκριμένο κτίριο  στο κέντρο της  πόλης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ανάλογης επικινδυνότητας κτίρια στα οποία οι ιδιοκτήτες τους για να μην φέρουν ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος τοποθετούν μια χειρόγραφη επιγραφή  για τον «φόβο των Ιουδαίων …»

Το πρόβλημα όμως παραμένει και είναι μεγάλο ,αφού με μια βόλτα μέσα στις γειτονιές  μπορεί κανείς να δει δεκάδες κτίρια στην ίδια ή και χειρότερη ακόμα κατάσταση που περιμένουν τον χρόνο τους για να πέσουν είτε στον δρόμο ,είτε πάνω σε κάποιο παρκαρισμένο αυτοκίνητο, είτε σε κάποιον άτυχο περαστικό…

Με αυτά τα σπίτια τι γίνεται;

Ποιος τα καταγράφει και ποιες είναι  οι ευθύνες τόσο των ιδιοκτητών αλλά και της πολιτείας που πρέπει να προστατέψει  τους πολίτες της;

 

selioda 3 3