Μήνυμα μηδενικής ανοχής προς τους παραβάτες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας έστειλε ο Αστυνομικός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου, Υποστράτηγος Μιχάλης Σεβδυνίδης, σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους ενόψει της πλήρους εφαρμογής του νέου ΚΟΚ από τις 13 Σεπτεμβρίου 2025.
Ο νέος ΚΟΚ εισάγει αυστηρότερα πρόστιμα και κλιμάκωση ποινών, δίνοντας έμφαση σε παραβάσεις που απειλούν άμεσα την ανθρώπινη ζωή, όπως η μη χρήση κράνους. Για πρώτη φορά, όπως επισημάνθηκε, τα πρόστιμα θα επιβάλλονται όχι μόνο στους οδηγούς, αλλά και στους συνεπιβάτες, καταργώντας τη συνήθη «ανοχή» του παρελθόντος.
«Δεν θα υπάρξει καμία ανοχή. Το κράνος σώζει ζωές και η εφαρμογή του ΚΟΚ είναι πλέον ζήτημα ζωτικής σημασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σεβδυνίδης.
Παρά τη βελτίωση της εικόνας εντός πόλεων, η κατάσταση σε πολλές αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές παραμένει προβληματική, με την Αστυνομία να σχεδιάζει εντατικοποίηση ελέγχων και στα χωριά της Λέσβου.
Στατιστικά τροχαίων: ανησυχία για τη μη χρήση κράνους
Τα επίσημα στοιχεία προκαλούν προβληματισμό, καθώς η μη χρήση προστατευτικού κράνους παραμένει βασικός παράγοντας κινδύνου:
Απολογισμός 2024:
- 95 ελαφρά τροχαία, εκ των οποίων σε 25 περιπτώσεις δεν χρησιμοποιήθηκε κράνος.
- 11 σοβαρά, με 3 περιστατικά χωρίς κράνος.
- 5 θανατηφόρα, εκ των οποίων 1 οδηγός δεν έφερε κράνος.
Α’ εξάμηνο 2025:
- 29 ελαφρά τροχαία, 4 από αυτά χωρίς κράνος.
- 2 σοβαρά, 1 χωρίς κράνος.
- 1 θανατηφόρο, στο οποίο ο οδηγός δεν φορούσε κράνος.
Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την ανάγκη για άμεση παρέμβαση, με τον Αστυνομικό Διευθυντή να τονίζει πως ο νέος ΚΟΚ δίνει τη δυνατότητα κλιμάκωσης προστίμων σε περιπτώσεις υποτροπής, ενώ προβλέπει διαβάθμιση ποινών ανάλογα με την επικινδυνότητα της κάθε παράβασης.
Εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης από την Αστυνομία Λέσβου
Στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου ΚΟΚ, η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου θα προχωρήσει σε δράσεις ενημέρωσης με διανομή φυλλαδίων σε πολίτες, αλλά και σε εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο.
Στόχος, σύμφωνα με τις αρχές, είναι η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και – πάνω απ’ όλα – η προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Η εφαρμογή του νέου ΚΟΚ δεν αποτελεί πλέον απλώς νομική υποχρέωση, αλλά αναγκαία συνθήκη για την αλλαγή κουλτούρας στον δρόμο.