Καλφαγιάννειο Γυμνάσιο Φίλιας: Ένα σχολείο υπόδειγμα

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

 

Τις πύλες του πλήρως ανακαινισμένο και λειτουργικό άνοιξε  με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς  το  Καλφαγιάννειο  Γυμνάσιο Φίλιας  έχοντας εξασφαλίσει άριστες υποδομές για την άρτια εκπαίδευση των μαθητών που φοιτούν σε αυτό.

Από τη μια η γενναιοδωρία της οικογένειας Καλφαγιάννη, ομογενών της Φίλιας,  και από την άλλη ο δραστήριος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του  σχολείου  δημιούργησαν τις προϋποθέσεις ώστε οι μαθητές  να φοιτούν σε ένα αξιοπρεπές περιβάλλον έχοντας εξασφαλίσει όλα τα εχέγγυα για την εκπαίδευσή τους.

filia-1

Το κτίριο  είναι ιστορικό διατηρητέο μνημείο και  αποτελεί μοναδικό χαρακτηριστικό δείγμα σχολικού κτιρίου του τέλους του 19 ου αιώνα  είναι  δε άμεσα συνδεδεμένο με την πολιτισμική ιστορία του τόπου. Ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία του σχολείου είναι οι μεγάλοι σε μέγεθος τοίχοι, οι καμάρες των παραθύρων, οι λεπτομέρειες που έχουν οι πόρτες γύρω- γύρω και τα ξύλινα ταβάνια. Το σχολείο βρίσκεται στη Φίλια ενώ σε αυτό φοιτούν μαθητές  από  τη Φίλια, την Ανεμώτια και το Σκαλοχώρι.

 

 Η ιστορία του κτιρίου

Το Καλφαγιάννειο Γυμνάσιο Φίλιας χτίστηκε το 1888 και  αρχικά λειτουργούσε  ως οικεία. Από το 1900 άρχισε να λειτουργεί  ως δημοτικό σχολείο  μέχρι το 1940 που άρχισε ο πόλεμος  οπότε και έκλεισε. Μετά τον πόλεμο, το 1945,  άνοιξε ξανά τις πύλες του  και μέχρι τον Ιούνιο 1966 λειτούργησε ξανά ως δημοτικό. Όταν χτίστηκε το καινούργιο κτίριο το τότε δημοτικό έκλεισε και μεταφέρθηκε στο καινούργιο.  Στη συνέχεια  για κάποιο  διάστημα λειτούργησε  ως νηπιαγωγείο όπου πήγαιναν τα μικρότερα παιδιά, ως κινηματογράφος τον χειμώνα και αργότερα ως αποθήκη ζωοτροφών.

egkenia-gymnasiou-filias-164

Το Καλφαγιάννειο Γυμνάσιο ιδρύθηκε το 1981. Στο ίδιο κτήριο,  όταν στεγαζόταν  το Δημοτικό Σχολείο της Φίλιας ,  φοίτησαν τα δύο αδέλφια Στυλιανός και Γεώργιος Καλφαγιάννης  μέχρι τη δεκαετία τού ’50, οπότε και έφυγαν με την οικογένειά τους μετανάστες στη Βενεζουέλα. Αν και φτωχή οικογένεια όσο ζούσαν στη Λέσβο, οι επιχειρήσεις ενδυμάτων και υποδημάτων που δημιούργησαν στο νέο τους τόπο είχαν πολύ καλή πορεία και τους έφεραν οικονομική ευρωστία. Όταν ιδρύθηκε το Γυμνάσιο του χωριού, ο Στυλιανός και ο Γεώργιος Καλφαγιάννης χρηματοδότησαν την ανακαίνιση του κτηρίου, «βαφτίζοντας» έτσι με το επώνυμό τους το νέο Σχολείο. Έκτοτε ενίσχυσαν το χωριό με διάφορους τρόπους, δε σταμάτησαν άλλωστε ποτέ να επιστρέφουν σε αυτό κάθε καλοκαίρι.

filia-3

 

Προσφάτως, τα δύο αδέλφια έδειξαν για άλλη μια φορά την αγάπη  για τον τόπο τους, δωρίζοντας  ένα μεγάλο χρηματικό ποσό στο Γυμνάσιο της Φίλιας.  Αυτό το ποσό  μαζί με τα χρήματα του Σχολείου αλλά και χρήματα που συγκέντρωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων χρησιμοποιήθηκαν για την πλήρη  ανακαίνιση  αλλά και τον εξοπλισμό του  με ηλεκτρονικούς υπολογιστές καθώς και με led φωτισμό σε όλο το κτίριο.

filia-2

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του σχολείου κ. Λάζαρο Χονδροματίδη στις προθέσεις του κ. Καλφαγιάννη είναι το  επόμενο διάστημα να αγοράσει και το παρακείμενο οικόπεδο προκειμένου να επεκταθεί το σχολείο με νέες αίθουσες διδασκαλίας καθώς και  να προχωρήσει στη δημιουργία πολιτιστικού  Κέντρου.  Παράλληλα όπως ο ίδιος μας τόνισε  το σχολείο θα προμηθευτεί και  έξι νέους ηλεκτρονικούς υπολογιστές για τις ανάγκες των μαθητών.

 

 

Προηγουμενο αρθρο

Η Λέσβος καθημερινά στην ΕΡΤ

Επομενο αρθρο

Το Μουσείο Ελγκίζ στην Πινακοθήκη Μυτιλήνης Χαλίμ Μπέη