Search

Κάλεσμα Μνήμης…” 6η Γιορτή Αμπελουργίας Ανεμώτιας Λέσβου 19 – 20 & 21 Αυγούστου 2022

 

 

Για το τριήμερο φεστιβάλ της «6ης Γιορτής Αμπελουργίας 2022» που διοργανώνει ο Σύλλογος Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «ο Κάμπος», επιλέξαμε ως θεματική μας ένα “ΚΑΛΕΣΜΑ ΜΝΗΜΗΣ” στο παρόν.

 

Για ακόμη μια χρονιά ο Σύλλογος Αμπελουργών Ανεμώτιας καλεί τους κατοίκους της Λέσβου και τους επισκέπτες, γνωστούς και άγνωστους φίλους σε μια συνάντηση, στο καθιερωμένο πλέον ετήσιο Φεστιβάλ της αμπελουργίας, επιχειρώντας να «δονήσει» τη συλλογική μας μνήμη, μέσα από τις δράσεις του.

 

Παρουσιάσεις, βιωματικά εργαστήρια, η Οικογιορτή Λέσβου, λαογραφικές εκθέσεις, γευσιγνωσίες κρασιών, υπαίθρια αγορά, αγώνες ορεινού τρεξίματος, περιηγήσεις, θέατρο, χορός και μουσική, θα είναι η αφορμή για να συναντηθούμε και να θυμηθούμε…ώστε η μνήμη μας να συντονιστεί στις ανάγκες των καιρών μας.

 

19.08.2022

 

Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό

 

Με τη θεατρική παράσταση «Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό», σε κείμενο του Χιλιανού συγγραφέα, σκηνοθέτη, δημοσιογράφου και πολιτικού ακτιβιστή Λούις Σεπούλβεδα (Luis Sepulveda,  1949 – 2020), σε σκηνοθεσία και διασκευή του Κώστα Γάκη (Βραβείο Δημήτρης Χορν), θα προβληθεί ο αγώνας των Mapuche (ιθαγενών της Νότιας Χιλής), οι οποίοι εκδιώχθηκαν βίαια από τις εστίες τους. Μια φυλή «Ανθρώπων της Γης» καταλαμβάνει τη σκηνή με τα πολυφωνικά της τραγούδια, την έντονη τελετουργική σωματικότητα, τους μύθους και τους θρύλους αλλά και την αγωνιώδη κραυγή του δίκαιου αγώνα τους, σε μια οργανική σχέση με τη μνήμη και την αρχαία κληρονομιά.

 

20.08.2022

 

Πάντα θα πονάει η θύμησή της…

 

Η μουσικοχορευτική παράσταση «Πάντα θα πονάει η θύμησή της» θα μας οδηγήσει σε μία διαδρομή πίσω στο χρόνο, στις πατρίδες που δεν χάθηκαν γιατί δεν λησμονήθηκαν, μέσα από ήχους, τραγούδια και χορούς από τη Μικρά Ασία, 100 χρόνια μετά την καταστροφή της Σμύρνης. Με ρυθμούς της προσφυγιάς και αφηγήσεις Μικρασιατών προσφύγων η Βασιλική Παπαγεωργίου και το συγκρότημά της καθώς και ο Χορευτικός Όμιλος Μυτιλήνης «οι Αιολείς» με χοροδιδάσκαλο τον Αργύρη Χατζημαλή θα μας ταξιδέψουν σε έναν ακόμα διωγμό από τη Γη των προγόνων μας. Αφήγηση κειμένων: Κορνηλία Παπαδοπούλου και Κατερίνα Φουντή.

 

21.08.2022

 

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ

 

Στη μεγάλη συναυλία της τελευταίας βραδιάς, ο Νίκος Ζιώγαλας δεν χρειάζεται συστάσεις, τα τραγούδια του δεν έχουν πάψει στιγμή να μας συντροφεύουν από το ραδιόφωνο ή στις παρέες, αφού ο αγαπημένος τραγουδοποιός έχει γράψει επιτυχίες που έχουν αποδειχτεί διαχρονικές! Οι ευχάριστες μουσικές εκπλήξεις διαδέχονται η μία την άλλη κατά την διάρκεια του προγράμματος. Αγαπημένες επιλογές από την προσωπική του δισκογραφία (Σαν σταρ του σινεμά, Πάρε με απόψε, πάρε με, Θα σου φανερωθώ, Πέφτω ψηλά), αλλά και διασκευές με δόσεις έντεχνου και παραδοσιακού στοιχείου όπως συνηθίζει να κάνει στις ζωντανές του εμφανίσεις, προσφέροντάς μας τη δική του εκδοχή του παρελθόντος, που ωστόσο, με κάποιο τρόπο, παραμένει παρόν και επίκαιρο.

 

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων του τριήμερου Φεστιβάλ Αμπελουργίας, θα δημοσιευτεί το προσεχές χρονικό διάστημα.

 

Την «6η Γιορτή Αμπελουργίας 2022» διοργανώνει ο Σύλλογος Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «ο Κάμπος» και υποστηρίζουν η Κοινότητα Ανεμώτιας, ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ανεμώτιας, ο Εκπολιτιστικός Γυμναστικός Σύλλογος Ατρόμητος Ανεμώτιας, η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Ηφαίστειο Ανεμώτιας Λέσβου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ο Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Σκαλοχωρίου ο ΔΡΥΣ, η Αλληλεγγύη Λέσβου και ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Λέσβος Χωρίς Πλαστικά.

 

Το πολιτιστικό τριήμερο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LEADER/CLLD ΛΕΣΒΟΥ, από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και ως προς την μεταφορά των συντελεστών υποστηρίζεται από τις Ναυτιλιακές Εταιρείες Hellenic Seaways και Blue Star Ferries.

Χορηγός Επικοινωνίας Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής – ΟΛΣΑ.