Και η σαρδέλα…τον Αύγουστο! Γιορτή σαρδέλας στην Καλλονή (3-4/8)

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Αφιερώμα του olivemagazine.gr

Μπορεί το Μιλάνο να έχει τη Σκάλα του, αλλά έχει και η πανέμορφη Λέσβος τις δικές της! Ανάμεσά τους και η Σκάλα Καλλονής, ένας πανέμορφος Κόλπος-ωδή στην πιο νόστιμη σαρδέλα της Ελλάδας!

Ο Κόλπος Καλλονής είναι ο μεγαλύτερος του νησιού και, όταν βρεθείς εκεί, δεν μπορείς να μη δοκιμάσεις τα εκλεκτά ψάρια, λογιών λογιών ολόφρεσκα οστρακοειδή ή τα φοβερά αλίπαστα, κυρίως όμως την περίφημη σαρδέλα της… Η «παπαλίνα», όπως τη λένε οι ντόπιοι, είναι μικρή σε μέγεθος και παχουλή, με νοστιμιά μοναδική, ειδικά όταν ψήνεται στη σχάρα συνοδεία του απαραίτητου ούζου, φυσικά! Γι’ αυτό κάθε χρόνο ο τοπικός δήμος την τιμά και διοργανώνει τη Γιορτή Σαρδέλας τον Αύγουστο.

sardeles-kallonis-lesvosnews

Το πιο νόστιμο πάρτι…
Αν επιλέξετε, λοιπόν, την υπέροχη Λέσβο για διακοπές φέτος, περάστε μια βόλτα από τη Σκάλα Καλλονής 3 με 4 Αυγούστου, όπου το γλέντι καλά κρατεί για τρεις ημέρες, για να απολαύσετε σαρδέλες στα κάρβουνα ή παστές, πατροπαράδοτο κέρασμα με ούζο, ζωντανή μουσική και χορούς, μαζί με την καλύτερη φιλοξενία και τα πιο όμορφα χαμόγελα των ντόπιων! Ακόμη κι αν το συγκεκριμένο ψαράκι δεν είναι και πολύ του γούστου σας, μια επίσκεψη στην Καλλονή μπορεί να σας κάνει να τη δείτε με άλλο μάτι. Πολύς κόσμος συρρέει στη συγκεκριμένη γιορτή, την οποία διοργανώνουν στην Καλλονή ο Δήμος Λέσβου, το σωματείο Αλιέων Καλλονής και ο Σύλλογος Επιχειρήσεων Τουριστικής Ανάπτυξης Καλλονής.

maxresdefault

Ξέρεις γιατί είναι σούπερ νόστιμη;
Ο Κόλπος της Καλλονής είναι μικρός σε βάθος και σχετικά κλειστός, αφού χωρίζεται από το ανοιχτό Αιγαίο μέσω ενός δίαυλου μήκους 1 χλμ. Έτσι απομονώνεται από την ανοιχτή θάλασσα και η κίνηση μεγάλου όγκου υδάτων δεν γίνεται με ευκολία. Μάλιστα, δημιουργείται και διαφορά στη θερμοκρασία των νερών -γεγονός που βοηθά σε μεγάλο βαθμό κατά την ωοτοκία της σαρδέλας- αλλά και στην αλατότητα του νερού, σε σχέση πάντα με την ανοιχτή θάλασσα. Καταφθάνει, λοιπόν, ως γόνος από τη Μαύρη Θάλασσα, στον Κόλπο Καλλονής τρέφεται με πλούσιο πλαγκτόν γι’ αυτό και αποκτά πιο ιδιαίτερη γεύση και γίνεται παχουλή και ζουμερή, ενώ μόλις φτάσει το μέγεθος των 11-12,5εκ. ξεκινά και πάλι το ταξίδι της επιστροφής προς τον Βορρά για να γεννήσει.

skalakallonis06

Πότε ψαρεύεται;
Το ψάρεμά της ξεκινά αρχές Ιουλίου και διαρκεί ως τον Οκτώβριο. Ο Αύγουστος όμως είναι ο καλύτερος μήνας αφού η παπαλίνα είναι στο πλέον κατάλληλο μέγεθος για να αλιευθεί. Καθημερινά στο νησί τα γρι-γρι βγάζουν έως και 2-2,5 τόνους εκλεκτής σαρδέλας που είναι πολύ πιο νόστιμη από την πελαγίσια. Σχεδόν όλη η ψαριά τους καταναλώνεται στο νησί, ενώ Μυτιληνιοί έμποροι τη στέλνουν και στα απέναντι τουρκικά παράλια, όπου επίσης γίνεται ανάρπαστη. Στην υπόλοιπη χώρα σπάνια φτάνει φρέσκια σαρδέλα Καλλονής.

pastes-sardeles

Το πιο ωραίο μεζεδάκι
Δοκιμάστε φρεσκοπαστωμένη παπαλίνα με χοντρό αλάτι Καλλονής, που καταναλώνεται λίγες ώρες μετά την αλίευσή της. Σάρκα κρουστή και ζουμερή, έντονο ροζ ή και κόκκινο χρώμα και θρεπτική αξία πολύ υψηλή. Θα απολαύσετε αληθινή γεύση και άρωμα θάλασσας…

SARDELES

Ξέρεις ότι…
1. Η σαρδέλα είναι λιπαρό ψάρι, πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα που βοηθούν στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς. Έχει επίσης υψηλή διατροφική αξία, αφού είναι πλούσια σε φώσφορο και πρωτεΐνη.
2. Ζει μικρότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με άλλα ψάρια, οπότε δεν προλαβαίνει να συγκεντρώσει μεγάλες ποσότητες υδραργύρου. έτσι αποτελεί μια πιο υγιεινή επιλογή. Στα συν, είναι αρκετά φθηνή

Προηγουμενο αρθρο

Η όπερα “Σαπφώ” του Charles Gounod για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την ΕΦΑ Λέσβου (11-15/9)

Επομενο αρθρο

Μουσική και…μουσικοί της Γέρας! (Τρίτη 6 Αυγούστου)