Search

Κ. Αστυρακάκης : “Να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες”

Με γνώση, εμπειρία μα και νέα πρόσωπα, ο Κώστας Αστυρακάκης διεκδικεί δυναμικά με το συνδυασμό της «Επανεκκίνησης» το Δήμο Μυτιλήνης, θέτοντας τις βάσεις για την εξωστρέφεια του νησιού και παρουσιάζοντας ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα που βασίστηκε στις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων. Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας δάσκαλος ασχολείται με τα κοινά. Ίσως είναι η ανάγκη να μεταδόσεις αυτά που γνωρίζεις, η ανάγκη της φροντίδας απέναντι στον άλλο. Πολλές φορές έχει μπει και ο ίδιος στη θέση του μαθητή καθώς η επαφή με τους νέους ανθρώπους του νησιού μέσα και από τη θητεία του ως Αντιδημάρχου Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμου Λέσβου του έμαθε πολλά. Σε αυτές τις εκλογές ζητά την εμπιστοσύνη των πολιτών κάνοντας ακόμη ένα βήμα στην Αυτοδιοίκηση έχοντας ως φωτεινό παράδειγμα την εμβληματική προσωπικότητα Απόστολο Αποστόλου που με το ήθος του “προσέλκυε και ενέπνεε υποψηφίους από όλους τους χώρους”.

Η άποψή μου μπορεί να θεωρηθεί αιρετική από πολλούς, αλλά θα σας αναφέρω αυτά που υπηρετώ σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου στην αυτοδιοίκηση.

Ο Δήμαρχος πρέπει να αποτελεί καλό παράδειγμα, κυρίως για τους νέους ανθρώπους. Το ίδιο ισχύει για τους αντιδημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους.

Αρνητικά παραδείγματα του παρελθόντος, έχουν οδηγήσει τους συμπολίτες μας στο να απαξιώνουν την πολιτική και τους πολιτικούς, να απέχουν και πολλές φορές να «τσουβαλιάζουν» και να «ισοπεδώνουν» ότι κινείται γύρω από την ενασχόληση με τα κοινά.

Ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι, πρέπει να είναι ακέραιοι. Έτσι μόνο μπορούν να αποκατασταθούν οι σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες, κάτι που θα βοηθήσει και στην αλλαγή της νοοτροπίας. Με θυμώνει η άποψη κάποιων, οι οποίοι κρίνοντας εξ’ ιδίων τα αλλότρια, είναι κάθετοι και απόλυτοι πως όλοι είναι ίδιοι και πως αποκλείεται κάποιοι άνθρωποι – είτε ασχολούνται με την πολιτική, είτε ασχολούνται με τον εθελοντισμό- να παλεύουν για το σύνολο χωρίς ιδιοτέλεια.

Το φωτεινό παράδειγμα του παλιού Δημάρχου Απόστολου Αποστόλου, όπου η ακεραιότητά του προσέλκυε και ενέπνεε υποψηφίους από όλους τους χώρους, πρέπει να οδηγεί τα βήματά μας.

Θεωρώ πως ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι που έχουν θέσεις ευθύνης, δεν πρέπει να «κρύβονται».

Ψηφίστηκαν για να εφαρμόσουν τις ιδέες και το πρόγραμμα δράσης τους και πρέπει να το τηρούν απαρέγκλιτα.

Σε δύσκολες στιγμές, πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, να κατανοούν τις ανάγκες της κοινωνίας και με νηφαλιότητα, να την οδηγούν σε διεξόδους, χωρίς να σέρνονται πίσω από λαϊκισμούς, παραλογισμούς και ακρότητες, προκειμένου να ικανοποιήσουν ομάδες.

Εν αρχή ην ο λόγος. Ο Δήμαρχος πρέπει να επιδιώκει το διάλογο και να ακούει καινούριες και καινοτόμες ιδέες.

Νομίζω πως όταν είσαι δήμαρχος στη Λέσβο, απαιτείται ποιότητα και αισθητική στις σκέψεις και στις πράξεις σου ώστε να μην εκτίθεσαι, να είσαι αντάξιος ενός νησιού με μακραίωνη ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.

 Στη BIENALE της Κωνσταντινούπολης και στο Μουσείο Σαπαντζη , ο Κώστας Αστυρακάκης,η κα. Elgiz και ο Ai Weiwei.

 

Αυτά τα χαρακτηριστικά που αναφέρατε σας έχουν οδηγήσει σε συγκρούσεις;

Οπωσδήποτε . Όταν υπηρετείς ένα τέτοιο σύστημα αξιών, αναπόφευκτα έρχεσαι σε σύγκρουση με ανθρώπους που θίγονται τα συμφέροντά τους. Αυτοί συχνά θα σε πολεμήσουν και θα σε συκοφαντήσουν. Είμαι πεπεισμένος πως δεν μπορείς να τα έχεις καλά με όλους. Εκείνος που προσπαθεί να τα έχει με όλους καλά, δεν εκπροσωπεί τίποτα.

Το πιο όμορφο και τιμητικό συναίσθημα για μένα, είναι η αγάπη και η αποδοχή που εισπράττω από τους συμπολίτες μου, αυτοί γνωρίζουν καλά ποιος είμαι, πως σκέφτομαι πως δρω.

«Δεν κάναμε «εκπτώσεις» στο συνδυασμό μας, βασικό κριτήριο ήταν το ηθικό μέρος και η καθαρή διαδρομή των υποψηφίων»

Τι ήταν αυτό που σας κινητοποίησε ώστε να διεκδικήσετε το Δήμο Λέσβου. Ο ίδιος είπατε ότι παρόλο που η υποψηφιότητά σας προέκυψε πολύ αργότερα από αυτές των συνυποψήφιων σας, οι οποίοι είχαν από νωρίς ξεκινήσει τον προεκλογικό τους αγώνα, εντούτοις στη συγκρότηση του συνδυασμού σας «δεν κάνατε εκπτώσεις».

Ένιωσα κι εγώ -όπως πολλοί συμπολίτες μας- το μεγάλο κενό και την ανασφάλεια των ανθρώπων για την τύχη του τόπου. Μαζί με αρκετούς, νέους ανθρώπους (με τους οποίους ετοιμάζαμε αρχικά πρόταση για τη Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης) και με λίγα στελέχη της Δημοτικής Αρχής , αποφασίσαμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας και την πρότασή μας στους συμπολίτες μας.

Δεν κρυφτήκαμε ποτέ και δεν θα το κάνουμε ούτε τώρα. Πράγματι ,όπως λέτε, δεν κάναμε «εκπτώσεις» στη συγκρότηση του συνδυασμού μας, αφού βασικό κριτήριο ήταν το ηθικό μέρος και η καθαρή διαδρομή των υποψηφίων.

Δείχνοντας τον δρόμο από τη Θεσσαλονίκη ως τη Μυτιλήνη 

Έχουμε αρκετούς υποψήφιους για το νέο Δήμο Λέσβου, όμως το δικό σας ψηφοδέλτιο είναι εντελώς ακομμάτιστο, όπως θέλετε να το αποκαλείτε, καθώς δεν υποστηρίζεται από κάποιο κόμμα.

Δεν το λέω απλά, έχουμε επί της ουσίας ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο. Εμμένουμε στην ανεξαρτησία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τόσο εγώ όσο και οι συνοδοιπόροι μου, δεν έχουμε μετάσχει ποτέ σε κομματικά ψηφοδέλτια. Οι συμπολίτες μας πρέπει να αναδείξουν τους προέδρους των χωριών, το δήμαρχο και τους δημοτικούς Συμβούλους επιλέγοντας τους καλύτερους, χωρίς κομματικά κριτήρια. Κόμματα μπορούμε να ψηφίσουμε -αν θέλουμε-στις βουλευτικές εκλογές, όχι τώρα.

Στο συνδυασμό σας συμμετέχουν πολύ λίγα πρόσωπα που έχουν πρωταγωνιστήσει στα πολιτικά πράγματα του τόπου μας, ενώ οι περισσότεροι υποψήφιοι είναι νέοι και χωρίς κομματικό υπόβαθρο.

Θεωρείτε ότι μια τέτοια σύνθεση μπορεί να είναι το «μυστικό» μιας επιτυχημένης, ανεξάρτητης καθόδου, μ ε «βούλα και σφραγίδα»;

Στο ψηφοδέλτιο μας συμμετέχουν πολύ λίγα πρόσωπα που έχουν «πρωταγωνιστήσει» στα πολιτικά πράγματα του τόπου μας .

Οι άνθρωποι αυτοί, μεταξύ και εμού, στην όποια θητεία τους είχαν μια διάφανη πορεία και επιτέλεσαν ένα πολύ σημαντικό έργο , που καθημερινά γίνεται αντικείμενο σύγκρισης -σε σχέση με παλαιότερες εποχές -από τους συμπολίτες μας . Αυτό αφορά στην καθαριότητα, τον πολιτισμό, την κοινωνική πολιτική, τον εθελοντισμό και την ευρύτερη καθημερινότητα του πολίτη.

Αυτά τα πρόσωπα μαζί με τους νέους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή, τις επιχειρήσεις , την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη συγγραφή με επιτυχία και δίψα για δράση και παραγωγή έργου, είναι το «μυστικό» της ανεξάρτητης μας καθόδου, πολλά υποσχόμενοι για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας.

Στη BIENALE της Κωνσταντινούπολης και στο Μουσείο Σαπαντζη , ο Κώστας Αστυρακάκης,η κα. Elgiz και ο Ai Weiwei.

Ποιοι οι τομείς στους οποίους θα δώσετε ιδιαίτερη βαρύτητα, ώστε να βελτιώσετε τις συνθήκες ζωής των δημοτών στην καθημερινότητά τους;

Πρώτα και κύρια, θα δοθεί βαρύτητα στην επίλυση του μεταναστευτικού, με τη γνωστή και δίκαιη πρόταση της ισοκατανομής σε όλη την Ελλάδα, ώστε να σταματήσει αυτό το οικονομικό μικροσύστημα γύρω από το προσφυγικό να συντηρεί αρνητική εικόνα, που παρεμποδίζει και αποδυναμώνει κάθε επενδυτική και αναπτυξιακή πρωτοβουλία για τον τόπο , αποτελώντας τροχοπέδη για τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και τον τουρισμό.

Με θεσμικές αλλαγές (συντελεστές δόμησης , αλλαγές χρήσης κ.λπ.), θα δοθούν κίνητρα και θα δημιουργηθεί ένα δελεαστικό, επενδυτικό μοντέλο, ανοιχτό σε εγχώριες και ξένες αγορές.

Η εξωστρέφεια του νησιού στο εμπόριο και τον τουρισμό, με τη σημαντική βελτίωση των συγκοινωνιών και των συνδέσεων του νησιού με Θεσσαλονίκη, Σμύρνη , Κωνσταντινούπολη κ.α. είναι στις προτεραιότητές μας.

Η αισθητική αναβάθμιση της πόλης και των χωριών, σε συνδυασμό με την ιστορικότητα και τα πολιτιστικά στοιχεία κάθε περιοχής, το κυκλοφοριακό, οι αναπλάσεις που έχουν δρομολογηθεί, θα κάνουν τη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών πιο εύκολη και πιο όμορφη.

Με αυτούς τους τρόπους θα δημιουργήσουμε ευκαιρίες και θέσεις εργασίας για τους νέους μας, που θέλουν να ζήσουν σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο αλλά δεν μπορούν.

Ποιες οι προτάσεις σας για τον τουρισμό; Πως πιστεύετε ότι θα μπορέσει το νησί μας να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, ξεπερνώντας τους «σκοπέλους» του παρελθόντος;

Το κεφάλαιο τουρισμός είναι τεράστιο. Οι παθογένειες που μας έχουν κρατήσει καθηλωμένους συνεχίζουν να υπάρχουν. Έχουμε διερευνήσει τις αιτίες και παραθέτουμε τη δική μας πρόταση στο προεκλογικό μας φυλλάδιο, στην ηλεκτρονική μας σελίδα αλλά και στα μέσα δικτύωσης (facebook).

Σε γενικές γραμμές , η πρότασή μας μιλάει για τις θεσμικές αλλαγές, για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, για τη βελτίωση των συγκοινωνιών , την εξωστρέφεια, την επικοινωνία του νησιού με άλλους προορισμούς και τη δημιουργία προϋποθέσεων, ώστε και η πρωτεύουσα του νησιού να αποκτήσει οργανωμένο και διαρκή τουρισμό (τσάρτερ- γκρουπ).

Ποιο μήνυμα στέλνετε στους πολίτες λίγο πριν την κάλπη;

Έχουμε τη γνώση, την εμπειρία και τη νεανική φρεσκάδα στο ψηφοδέλτιο μας, έχουμε όλα τα πλεονεκτήματα ώστε να αλλάξουμε ό,τι μας κρατά καθηλωμένους, να ανοίξουμε δρόμους ανάπτυξης και να δημιουργήσουμε ευκαιρίες σε όλες τις πτυχές της ζωής μας.

Μπορούμε να ξεκινήσουμε από την αρχή…μπορούμε να τα κάνουμε όλα καλύτερα!

 

Ο Κώστας Αστυρακάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μυτιλήνη, στο Συνοικισμό όπου και κατοικεί, μαζί με τη σύζυγό του Όλγα και τα δύο του παιδιά, Γιώργο και Μελίνα.

Από τα μαθητικά του χρόνια ασχολήθηκε με τα κοινά, διατελέσας Πρόεδρος της Λεσβιακής Κίνησης μαθητών 1975-1976. Σπούδασε στη Παιδαγωγική Ακαδημία Μυτιλήνης και στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εργάστηκε ως δάσκαλος στα Δημοτικά σχολεία Νεοχωρίου, Μήθυμνας, Στύψης, Παρακοίλων, 5ο , 9ο-11ο, 3ο και 2ο Δ.Σ. Μυτιλήνης όπου και ανήκει οργανικά. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Λέσβου.

Συμμετείχε στα πολιτιστικά δρώμενα της Μυτιλήνης και του νησιού ως ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Νεότητας του Δήμου και του «Θεατρικού Εργαστηρίου», θεατρικών ομάδων και κινηματογραφικών λεσχών.

Εκλεγμένος Νομαρχιακός Σύμβουλος και Αντινομάρχης σε θέματα Παιδείας και Πολιτισμού, συνέβαλε στη δημιουργία του σχολείου των τσιγγανοπαίδων, του Κέντρου Αναφοράς στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, στην καθιέρωση του σχολικού θεσμού «Ημέρες Άνοιξης -ημέρες Πολιτισμού» και στην ανέγερση πέντε (5 )σχολικών συγκροτημάτων στο νησί μας.

Εκλέχτηκε Δημοτικός Σύμβουλος Μυτιλήνης και διετέλεσε Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Λέσβου. Επίσης, διετέλεσε Αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Τουρισμού Δήμου Λέσβου, με σημαντική προσφορά στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου επί μια δεκαετία.