Search

Ψήφισμα διαμαρτυρίας  από πολίτες της πόλης

 Όχι στην ηχορύπανση

 “Όχι στην ηχορύπανση” δηλώνουν  πολίτες της πόλης οι οποίοι κατάθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας  συνοδευόμενο από υπογραφές δημοτών  τόσο στον Δήμαρχο Λέσβου όσο και στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου- τμήμα τροχαίας ζητώντας τους να παρέμβουν εφαρμόζοντας τις κείμενες διατάξεις σχετικά με το μεγάλο αυτό πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους κατοίκους. Στο ψήφισμα τους το οποίο απέστειλαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης  δηλώνουν τα εξής:

«Σε μία μικρή πόλη όπως η Μυτιλήνη, το πρόβλημα της ηχορύπανσης δεν έχει την ίδια διάσταση με αυτό μιας μεγαλύτερης πόλης, δεν παύει όμως να είναι ένα πρόβλημα υπαρκτό και σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτο, εδώ και πολλά χρόνια. Το πρόβλημα έχει να κάνει με έντονους θορύβους που προέρχονται κατά κύριο λόγο από εξατμίσεις και κόρνες δικύκλων και αυτοκινήτων και κατά δεύτερο λόγο από θορύβους ανθρωπίνων δραστηριοτήτων (αθλητικά και μουσικά δρώμενα, καμπάνες, κινητά μεγάφωνα, κ.α.), από κλαμπ και καφέ με δυνατή μουσική και από ανήσυχα ζώα – τα τελευταία στην πλειοψηφία τους δεσποζόμενα.

 

Σε πολλές περιπτώσεις δε, έχει παρατηρηθεί  ότι έντονα φαινόμενα ηχορύπανσης από εξατμίσεις αυτοκινήτων και δικύκλων, παρουσιάζονται ακόμα και κατά τη διάρκεια των ωρών κοινής ησυχίας, πράγμα που ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί να προκαλέσει έντονη ανησυχία και εκνευρισμό ανάμεσα στους κατοίκους.

 

Μία πόλη που θέλει να βάζει σε πρώτο πλάνο το “ευ ζειν” των πολιτών της, σύμφωνα πάντα με τα νέα πρότυπα αστικής ανάπτυξης καθώς και με την κείμενη ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, είναι ανεπίτρεπτο να αδιαφορεί και να μη λαμβάνει τα απαραίτητα εκείνα μέτρα, τα οποία μεταξύ άλλων θα προλαμβάνουν ή θα ελαχιστοποιούν τέτοιου είδους προβλήματα. Το θέμα της ηχορύπανσης είναι πολύπλευρο και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η αντιμετώπισή του να βασίζεται σε γενικεύσεις, προχειρότητες και βεβιασμένες κινήσεις εντυπωσιασμού. Χρειάζεται απαραίτητα ένα εξειδικευμένο πλάνο προσέγγισης και αντιμετώπισης.

 

Μέχρι όμως αυτό το πλάνο να γίνει πραγματικότητα για το Δήμο Λέσβου και αναγνωρίζοντας την υπερβολική και ανεύθυνη χρήση κόρνας και ακατάλληλων ή παράνομων εξατμίσεων από αυτοκίνητα και μηχανάκια ως την κύρια πηγή ηχορύπανσης για την πόλη και το νησί μας, αν λάβουμε υπόψιν τη διάρκεια του φαινομένου και τους ρυθμούς με τους οποίους επαναλαμβάνεται (καθημερινά, καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και του έτους) καθώς και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον πληθυσμό η συνεχής έκθεσή του σε ρυπογόνους παράγοντες αυτού του είδους».

Κατόπιν όλων των παραπάνω οι πολίτες οι οποίοι συντάσσουν το ψήφισμα ζητούν:

1. Την εφαρμογή της σχετικής ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ηχορύπανση με συχνούς και έκτακτους ελέγχους, κυρίως σε δρόμους που φαίνεται να επιβαρύνονται περισσότερο και επιβολή αυστηρών προστίμων στους παραβάτες. http://europa.eu/legislation_summaries/environment/noise_pollution/l21180_el.htm

 

2. Την ενημέρωση των δημοτών (μέσω ΜΜΕ, φυλλαδίων, κ.α.) για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους αναφορικά με το συγκεκριμένο πρόβλημα και των συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων και Καθηγητών των λυκείων του νησιού, αφού σε αυτές τις ηλικίες συνήθως γίνεται η πρώτη αγορά μοτοποδηλάτου.

 

3. Τη λήψη βοηθητικών/αποτρεπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ηχορύπανσης, όπως για παράδειγμα η ειδική διαμόρφωση του οδοστρώματος για την μείωση της ταχύτητας. Η ηχορύπανση τις περισσότερες φορές συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων.