Ήταν το πιο γρήγορο πλοίο στο Αιγαίο – Πού βρίσκεται σήμερα το «Αίολος Κεντέρης»;

Ο «θρύλος των ελληνικών θαλασσών» που κάποτε έφτανε Χίο και Λέσβο σε χρόνο-ρεκόρ, σήμερα σαπίζει ημιβυθισμένος στην Ιταλία. Τι απέγιναν τα πλοία Αίολος Κεντέρης και Αίολος Εξπρές;

Αν θυμάσαι τον Αίολος Κεντέρης, έχεις πατήσει τα 40 και δεν το κρύβεις. Ήσουν από τους τυχερούς που ταξίδεψαν με το «F1» των ελληνικών θαλασσών, όταν ακόμη η ταχύτητα και η καινοτομία είχαν περάσει το κατώφλι των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Με ονομασία εμπνευσμένη από τον Αίολο και τον Κώστα Κεντέρη, το πλοίο ναυπηγήθηκε το 2000 από τη Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου (ΝΕΛ) και αποτέλεσε μέρος μιας φιλόδοξης τριλογίας με τα Αίολος Εξπρές 1 και 2. Ταχύτητα έως και 38 κόμβοι, χωρητικότητα 1.700 επιβατών και 250 οχημάτων, και δρομολόγια-αστραπή από τον Πειραιά σε Λέσβο και Χίο.

Το μέλλον φαινόταν… ναυπηγημένο. Αλλά η πραγματικότητα ήταν άλλη.

Ο Αίολος Κεντέρης δεν ήταν απλώς ένα πλοίο. Ήταν ένα τεχνολογικό άλμα για τα ελληνικά δεδομένα. Ναυπηγήθηκε το 2000 στη Γαλλία από τη Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου με στόχο να συνδέσει τον Πειραιά με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου σε χρόνους που μέχρι τότε φάνταζαν αδιανόητοι.

Το πλοίο έπιανε ταχύτητες έως 38 κόμβους, με χωρητικότητα 1.700 επιβατών και 250 οχημάτων. Ήταν το πρώτο από μια τριάδα πλοίων, μαζί με τα Αίολος Εξπρές 1 και 2, που προσπάθησαν να αλλάξουν την εικόνα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων στο Αιγαίο.

Η ονομασία του, εμπνευσμένη από τον Αίολο, τον θεό των ανέμων, και τον Ολυμπιονίκη Κώστα Κεντέρη, υποδήλωνε από την αρχή τον χαρακτήρα του: ταχύτητα, καινοτομία και σύνδεση με την ελληνική ναυτιλιακή υπεροχή.

Από την καινοτομία στην κατάρρευση

Παρά τον εντυπωσιακό σχεδιασμό και τις προσδοκίες, το πλοίο δεν κατάφερε να μακροημερεύσει. Οι λόγοι ήταν συγκεκριμένοι: η υψηλή κατανάλωση καυσίμου, η πανάκριβη συντήρηση και η έλλειψη τεχνικής υποστήριξης για τόσο προηγμένη τεχνολογία.

Μέσα σε πέντε μόλις χρόνια, το Αίολος Κεντέρης εμφάνισε σοβαρές βλάβες. Οι προσπάθειες επιδιόρθωσης το 2005 από την κατασκευάστρια εταιρεία απέτυχαν, και το πλοίο αναγκάστηκε να αλλάξει γραμμή, εξυπηρετώντας μικρότερα δρομολόγια προς Κυκλάδες.

Το 2011, αποσύρθηκε μαζί με τα υπόλοιπα πλοία της ίδιας κατηγορίας στα Αμπελάκια της Σαλαμίνας. Το 2016, μεταφέρθηκε στην Ιταλία για να χρησιμοποιηθεί σε δρομολόγια μεταξύ Αουγκούστα και Μάλτας. Το σχέδιο ναυάγησε, όταν διαπιστώθηκε ότι υπήρχε χρέος ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ. Το πλοίο κατασχέθηκε και εγκαταλείφθηκε.

Σήμερα: σκουριά, σήψη και εγκατάλειψη

Το Αίολος Κεντέρης παραμένει ημιβυθισμένο στο λιμάνι της Αουγκούστα στην Ιταλία. Τα άλλα δύο πλοία της οικογένειας, τα Αίολος Εξπρές 1 και 2, βρίσκονται ακόμα αγκυροβολημένα στα Αμπελάκια.

Οι εικόνες της σημερινής κατάστασής τους αποτυπώνουν όχι μόνο την εγκατάλειψη, αλλά και μια ευρύτερη αποτυχία σχεδιασμού και στήριξης της καινοτομίας στην ελληνική ακτοπλοΐα. Τα πλοία-σύμβολα μιας εποχής που ήθελε να πάει μπροστά, κατέληξαν κουφάρια μίας φιλοδοξίας που δεν υπολογίστηκε μέχρι τέλους.

Ο videographer Michael Miller έχει καταγράψει την εικόνα των τριών πλοίων και ιδιαίτερα του Αίολος Κεντέρης, όπως είναι σήμερα.

Εικόνες που θυμίζουν πόσο γρήγορα μπορεί να χαθεί κάτι που άλλοτε ενέπνεε θαυμασμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ