Ισχυρά μηνύματα από την Κωνσταντινούπολη: Δυναμική ανάπτυξη της τουρκικής αγοράς για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Με ιδιαίτερη δυναμική και αυξημένο ενδιαφέρον από την τουρκική τουριστική αγορά πραγματοποιήθηκε σήμερα η δεύτερη ημέρα της αποστολής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην Κωνσταντινούπολη. Η εκδήλωση ανέδειξε ξεκάθαρα ότι η Κωνσταντινούπολη αποτελεί πλέον μία από τις πιο ισχυρές και αναπτυσσόμενες αγορές για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με ολοένα και περισσότερους Τούρκους επισκέπτες να τα επιλέγουν τα τελευταία χρόνια.

Την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, κ. Κ. Κούτρας, ο οποίος αναφέρθηκε στον διαχρονικό ρόλο της πόλης ως συνδετικού κρίκου μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Όπως τόνισε, το Αιγαίο και τα νησιά του αποτελούν μια μοναδική μορφή ελευθερίας για τους επισκέπτες, που αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες μέσα από την ελληνική φιλοξενία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση της τουριστικής ακολούθου στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, Μαρίας Ραχμανίδου, η οποία επισήμανε ότι η παρουσία επαγγελματιών του τουρισμού στην εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, γεγονός που αποτυπώνει τη σημασία της συγκεκριμένης αγοράς για το ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη σταθερά αυξανόμενη ροή Τούρκων επισκεπτών προς την Ελλάδα, με την αύξηση να καταγράφει εντυπωσιακή – σχεδόν γεωμετρική – πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Η τουρκική αγορά, με πληθυσμό που ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια μόνο στην Κωνσταντινούπολη, χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά δυναμική και με μεγάλες προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της TURSAB, F. Bakulıkaya, εξέφρασε τα θερμά του λόγια για τη συνεργασία με τον Έλληνα Γενικό Πρόξενο, υπογραμμίζοντας ότι τηρήθηκαν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί. Παράλληλα, χαρακτήρισε την Ελλάδα έναν «καταπληκτικό προορισμό», επισημαίνοντας τόσο την ποιότητα των εμπειριών όσο και τις ανταγωνιστικές τιμές.

Όπως ανέφερε, ήδη καταγράφεται σημαντική πρόοδος με τον αριθμό των Τούρκων τουριστών προς την Ελλάδα να προσεγγίζει το 1,5 εκατομμύριο, ενώ τέθηκε ως φιλόδοξος αλλά εφικτός στόχος η υπέρβαση των 2 εκατομμυρίων επισκεπτών τα επόμενα χρόνια, καθώς – όπως τόνισε – υπάρχουν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των νησιών του Βορείου Αιγαίου, με επικεφαλής τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Ιωάννη Καλτάκη, οι οποίοι παρουσίασαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών και τις προοπτικές ενίσχυσης της τουριστικής συνεργασίας με την τουρκική αγορά.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αρώνης, από την πλευρά του ευχαρίστησε θερμά το Ελληνικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη για τη διαρκή υποστήριξη, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συμβολή του στη διαδικασία της «visa express». Όπως σημείωσε, η διευκόλυνση αυτή αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ενίσχυση των τουριστικών ροών από την Τουρκία προς τα νησιά, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας και στην προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών από τη γειτονική χώρα.

Η εκδήλωση επιβεβαίωσε ότι η Κωνσταντινούπολη αποτελεί βασικό πυλώνα στην τουριστική στρατηγική της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των τουριστικών ροών και τη δημιουργία σταθερών γεφυρών συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας αναμένεται να αποτυπωθούν άμεσα, ήδη από τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, μέσα από τα τουριστικά πακέτα που θα διαμορφωθούν και θα κλειστούν από την αγορά της Κωνσταντινούπολης.

Παράλληλα, επιβεβαιώνεται ότι η εντατική προσπάθεια και τα χιλιάδες χιλιόμετρα που διανύθηκαν στο πλαίσιο του τριήμερου road show αποδίδουν καρπούς, καθώς ενισχύεται ουσιαστικά η σύνδεση με ήδη υπάρχουσες αγορές, ενώ ταυτόχρονα ανοίγουν νέοι δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας με ανερχόμενα τουριστικά κοινά. Η στρατηγική αυτή προσέγγιση δημιουργεί στέρεες βάσεις για τη διεύρυνση της παρουσίας των νησιών του Βορείου Αιγαίου στη διεθνή τουριστική αγορά και ενισχύει τις προοπτικές για ακόμη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα τα επόμενα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ