“Ημίονος” Λέσβου: Ένα ηλεκτρικό ποδήλατο παντός καιρού!

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για πολλά πράγματα εδώ στη Λέσβο. Το 2017, στη μακρά λίστα μπήκε ακόμη ένα πράγμα. Ο Ιmionos! To ποδήλατο της εταιρίας Dromon είναι το πρώτο ποδήλατο που  έχει σχεδιαστεί, αναπτυχτεί και κατασκευαστεί εξολοκλήρου στην Λέσβο. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι είναι το πρώτο Longtail Cargo Fat e-Bike που παρουσιάστηκε και δοκιμάστηκε στον κόσμο και αυτό συνέβη εδώ….. στη Λέσβο!

Εμπνευστής και κατασκευαστής του Ημιόνου είναι ο Δημήτρης Πατούνης με καταγωγή την Γέρα της Λέσβου. Ο Δημήτρης σπούδασε Πληροφορική στα Ιωάννινα και μηχανικός σχεδιασμού αυτοκίνητων στο Coventry της Αγγλίας. ενώ μετά το πέρας των σπουδών εργάστηκε για 5 χρόνια στην αυτοκινητοβιομηχανία Lotus στην Βρετανία ως μηχανικός συστημάτων για υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα.

 

Στην συνέχεια εργάστηκε για άλλα 4 χρόνια ως μηχανικός λογισμικού για την GL-GH, μια πολυεθνική εταιρία σχεδιασμού ανεμογεννητριών. Εκεί συμμετείχε στην ομάδα που ανάπτυξε την τότε μεγαλύτερη ανεμογεννήτρια στον κόσμο, ένα πρωτότυπο των 7 MW για την βιομηχανία Samsung. Επέστρεψε στην Λέσβο το καλοκαίρι του 2014 και από τότε εργάζεται πάνω στην κατασκευή χειροποίητων ηλεκτρικών ποδηλάτων.

Το Lesvosmtb.gr , η ιντερνετική πλατφόρμα των φίλων της ορεινής ποδηλασίας της Λέσβου ήταν μπροστά στην πρώτη βόλτα του  Ιμίονου που μόνο πρωτιές έχει να επιδείξει!

 

“Στις 2 Ιανουαρίου 2017 στην καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη βόλτα του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου έγινε η επίσημη πρώτη παρουσίαση και δοκιμή του Ημιόνου. Δοκιμάσαμε την αντοχή του, την οδήγηση σε ανηφορικό μονοπάτι αλλά και σε κατηφορικό, την ρυμούλκηση ποδηλάτου και την μεταφορά αναβάτη. Ό,τι και να πούμε είναι λίγο…. πραγματικά λίγο μπρος στην δύναμη και την αντοχή του”! γράφει ο Ιγνάτης Λασκαρίδης.

Γνωρίστε τον Ημίονο

Ο Ημίονος είναι ένα πρωτότυπό ηλεκτρικό ποδήλατο με δυνατότητα μεταφοράς υψηλών φορτίων και κίνησης παντός εδάφους το οποίο σχεδιάστηκε αναπτύσσεται και κατασκευάστηκε χειροποίητα εδω στο νησί της Λέσβου. Ο Ημίονος κατά κάποιο τρόπο ορίζει μια καινούργια κατηγορία ποδηλάτων ως «Long tail fat cargo e-bike». Είναι ένα σχέδιο το οποίο βρίσκεται στην τομή τριών ανερχόμενων τεχνολογιών στο χώρο του ποδηλάτου:

1) Των «Cargo Bike» ποδηλάτων με την δυνατότητα μεταφοράς βαρέων φορτίων /συνεπιβάτη και κύριο μέλημα την πολυμορφικοτητα και την χρηστικότητα

2) Των «FatBike» που αναφέρεται στην τεχνολογία ελαστικών τα οποία λόγω μεγέθους και σχεδιασμού πέλματoς δίνουν την δυνατότητα μετακίνησης σε κάθε είδους έδαφος συμπεριλαμβανόμενω ν σαθρών επιφανειών όπως χιόνι, άμμος, και βαθιά λάσπη.

Και 3) της ηλεκτρικής υποβοήθησης η οποία πολλαπλασιάζει την ισχύ του αναβάτη επιτρέποντας την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων και κίνηση σε έντονα επικλινείς δρόμους από οποιονδήποτε χωρίς να είναι απαραίτητη η πρότερη εξοικείωση του αναβάτη με την ποδηλασία. Το επίμηκες μεταξόνιο παρέχει άπλετο χώρο φόρτωσης στην ενσωματωμένηστο πλαίσιο σχάρα και προσδίδει ευστάθεια κατά την κύλιση σε οποιοδήποτε έδαφος ενώ η ενισχυμένη κατασκευή επιτρέπει την μεταφορά φορτίων έως και 110 Κιλά με μέγιστο συνολικό φορτίο συμπεριλαμβανομένου του αναβάτη τα 210 Κιλά.

Προηγουμενο αρθρο

“Me goal!”! Στο πρώτο τουρνουά ποδοσφαίρου ανηλίκων προσφύγων στη Λέσβο

Επομενο αρθρο

Chicken fight και καταστολή Νο2 -Ξύλο στους πρόσφυγες της Μόριας