Search

Οικολόγοι Πράσινοι: “Οι υπεύθυνοι να απολογηθούν στους πληγέντες”

 “Με αφορμή τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στη Λέσβο από την πρόσφατη νεροποντή οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουν για μια ακόμη φορά τη θέση τους για την ανάγκη προστασίας των υγροτόπων του νησιού μας. Εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στους πληγέντες. Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε καθώς και από τις πρόσφατες πλημμύρες φανερώνονται τα μεγάλα προβλήματα που προκαλούνται από την απουσία περιβαλλοντικής πολιτικής. Οπωσδήποτε οι καταρρακτώδεις βροχές συνδέονται με τα φαινόμενα κλιματικής αλλαγής που από ότι φαίνεται τα επόμενα χρόνια θα ενταθούν.

 Οι πλημύρες στη Δυτική Λέσβο εντείνουν τα φαινόμενα ερημοποίησης που δυστυχώς έχουν πολλαπλασιαστεί από τις φωτιές που ανάβουν κάθε Φθινόπωρο για την πρόσκαιρη βόσκηση, με τραγικά αποτελέσματα όμως στο έδαφος, καθώς χάνεται η δυνατότητα κατακράτησης του νερού της βροχής και αυξάνονται οι επιπτώσεις των πλημμύρων.

 Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι το σημερινό μονοδιάστατο, ατομικιστικό και άναρχο μοντέλο ανάπτυξης δεν είναι μακροχρόνια βιώσιμο. Η βαθιά κρίση που βιώνουμε εντείνει τα προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί εδώ και καιρό. Πληρώνουμε τα λάθη του παρελθόντος και δυστυχώς από ότι φαίνεται μυαλό δεν βάζουμε. Έχουμε καταγγείλει κατά το παρελθόν πολλές φορές την άναρχη δόμηση, τα μπαζώματα των χειμάρρων και των υγροτόπων και δυστυχώς δεν έγινε τίποτα για την προστασία τους. Όταν μπαζώνεται η κύτη του Δέλτα του Τσικνιά, ενός από τους μεγαλύτερους ποταμούς του νησιού με μια τεράστια λεκάνη απορροής, είναι φυσικό το νερό που δεν μπορεί να βρει διέξοδο να πλημμυρίζει τα πάντα. Και μετά κλαίμε πάνω από τα συντρίμμια. 

 tiknias-3

Όπως φαίνεται και από τις δορυφορικές εικόνες φωτογραφίες που κοινοποιούνται αν δει κάποιος το μέγεθος της κοίτης του ποταμού στη γέφυρα της Αρίσβης είναι περίπου 95 μέτρα και λίγα χιλιόμετρα παρακάτω, στα σημεία που πλημμύρισε είναι 50-55 μέτρα. Εύκολα λοιπόν καταλαβαίνει κανείς την αιτία των πλημμυρών. Το Δέλτα του Τσικνιά έχει εξελιχθεί σε ανάποδο Δ καθώς οι εκβολές του  έχουν στενέψει απελπιστικά. Έτσι το νερό δεν βρίσκει τη φυσική του έξοδο προς τη θάλασσα και πλημμυρίζει….

 Κατά το παρελθόν ανάλογα προβλήματα πλημμυρών είχαν παρουσιαστεί στην περιοχή της Γέρας και του Περάματος. Οι υγρότοποι του νησιού μας δέχονται μεγάλες πιέσεις και η κατάσταση είναι οριακή. Τα αποτελέσματα των ανθρώπινων αυθαιρεσιών τα βλέπουμε και πάλι και αυτή τη φορά τα πληρώνουν οι κάτοικοι της περιοχής. Η περιοχή της Καλλονής εντάσσεται στο Δίκτυο Νατούρα 2000, αλλά παρόλαυτα δεν έχει γίνει τίποτα για την εφαρμογή ενός σχεδίου διαχείρισης που θα είχε αντιπλημυρικά μέτρα για την περιοχή. Ας καταλάβουν κάποιοι επιτέλους ότι οι υγρότοποι προστατεύουν από τις πλημμύρες δεν τις προκαλούν. Δεν φταίει λοιπόν η φύση, η Νατούρα για την καταστροφή, αλλά η αδυναμία να εφαρμοστούν πολιτικές για την προστασία της φύσης, υποκύπτοντας σε μικροσυμφέροντα ιδιωτών.

 tsiknias-a

Ας σταματήσουν λοιπόν τα κροκοδείλια δάκρυα αυτοί, που όταν καταγγέλλουμε τα μπαζώματα στους υγροτόπους, κάνουν τα στραβά μάτια και μας κατηγορούν ως «υπερβολικούς και υπερευαίσθητους οικολόγους», και ας απολογηθούν αυτοί οι κύριοι σήμερα στους πληγέντες συμπολίτες μας των πολιτικών τους”