Μια ακόμα Κυριακή στη Μυτιλήνη, από εκείνες που ζητούν παρέα, γαλήνη και καλό φαγητό. Και αν υπάρχει ένα σημείο που ξέρει να παντρεύει τη σπιτική κουζίνα με τη νησιώτικη φιλοξενία, αυτό είναι η «Βρύση της Δάντης» στα Πηγαδάκια.
Ο χώρος, ζεστός και φιλόξενος, μυρίζει παράδοση. Από την κουζίνα ξεπηδούν αρώματα που σε ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο: πατσάς μοσχαρίσιος καλοβρασμένος, σαλιγκάρια κρεμμυδάτα, λαχανοντολμάδες με ματσιστό κιμά, κότσι με πατάτες στον ξυλόφουρνο, κεφτέδες, φασολάδα, τριγώνα, κταβέλια, κουτσομούρες, προβατίνα και μπιφτέκι — όλα μαγειρεμένα με αυθεντικές πρώτες ύλες και μεράκι.

Η κουζίνα εδώ είναι οικογενειακή υπόθεση. Όπως μας λένε οι ιδιοκτήτες, «το μυστικό είναι η αγάπη και το καλό προϊόν. Δεν φτιάχνουμε τίποτα που δεν θα τρώγαμε στο σπίτι μας».
Η Βρύση της Δάντης έχει καταφέρει να γίνει σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν τη σπιτική γεύση και τη ζεστή ατμόσφαιρα. Με θέα στη θάλασσα και σερβις που θυμίζει άλλες εποχές, αποτελεί ιδανικό προορισμό για οικογένειες, παρέες αλλά και ταξιδιώτες που αναζητούν το αυθεντικό.

Πέρα όμως από τις γεύσεις, η παρουσία τέτοιων επιχειρήσεων στην επαρχία είναι αναζωογονητική. Δείχνει πως νέοι άνθρωποι συνεχίζουν να επενδύουν στον τόπο τους, να δημιουργούν και να κρατούν ζωντανή την τοπική οικονομία. Σε μια εποχή που η “εύκολη λύση” είναι η φυγή, το να επιλέγεις να μείνεις και να παράγεις είναι μια πράξη βαθιάς αγάπης για τον τόπο σου.