Search

Η βουτιά του θανάτου και οι ευθύνες μας…

Για άλλη μια φορά ένα τροχαίο με θύματα δύο παιδιά σπέρνει τη θλίψη στη Μυτιλήνη που θρηνεί δύο νέες άδικα χαμένες ψυχές. Για άλλη μια φορά γινόμαστε θεατές μιας ιστορίας που επαναλαμβάνεται. Η μάστιγα των τροχαίων δυστυχημάτων που κάθε χρόνο σκορπά τον θάνατο σε εκατοντάδες ανθρώπους και διαλύει τη ζωή άλλων τόσων  ήρθε για άλλη μια φορά στην επιφάνεια.  Στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τροχαίας Αστυνόμευσης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τα τροχαία συμβάντα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για τους νέους από 15 έως 29 ετών, ενώ είναι δεύτερη για τις ηλικίες 5 έως 14 και τρίτη για τις ηλικίες 30 έως 44 ετών. Το 2015 μέσα σε ένα  χρόνο είχαμε 1.600 νεκρούς και 20.000 τραυματίες σε τροχαία ατυχήματα. Κάθε ημέρα έχουμε πέντε νεκρούς, πέντε τετραπληγικούς, 10 παραπληγικούς, και 60 τραυματίες .

Οι πληροφορίες για τις συνθήκες του δυστυχήματος έχουν γίνει γνωστές από το πρωί. Μεγάλη ταχύτητα κατά πάσα πιθανότητα μετά από νυχτερινή διασκέδαση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες λίγα μέτρα από το παλιό Δημαρχείο, στο ύψος του ιστορικού καφενείου «Πανελλήνιον» στην Προκυμαία, το αυτοκίνητο που κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα από την πλατεία Σαπφούς προς το Δημοτικό Θέατρο, πέρασε στο αντίθετο ρεύμα, ανέβηκε στο διπλό κράσπεδο του φαρδύ πεζοδρομίου και βούτηξε στη θάλασσα αφού προηγουμένως προσέκρουσε με ορμή σε μεταλλικό αλιευτικό σκάφος. Οδηγός ήταν ένας 20χρονος με συνοδηγό άλλον 20χρονο, στο πίσω μέρος δε του αυτοκινήτου ήταν δυο 15χρονα δίδυμα αγόρια, αδέλφια του 20χρονου οδηγού και ένα 16χρονο κορίτσι. Οι δυο 20χρονοι πρόλαβαν και άνοιξαν τις πόρτες του δίθυρου αυτοκινήτου ενώ με την βοήθεια άνδρα του Λιμενικού Σώματος που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο λιμάνι και έπεσε στη θάλασσα αλλά και τριών μεταναστών που επίσης βρισκόταν εκείνη τη ώρα εκεί, προσπάθησαν να βγάλουν από το βυθισμένο αυτοκίνητο τα τρία παιδιά που προφανώς είχαν εγκλωβιστεί. Μετά από προσπάθειες κατάφεραν να διασώσουν τον έναν 15χρονο. Τα άλλα δυο παιδιά, ο Μάριος Χουλιάρας 15 ετών από την Αγιάσο και η Δήμητρα Χατζηγιαννάκη 16 ετών από τη Μυτιλήνη (Αφάλωνας) ανασύρθηκαν νεκρά αργότερα.

Πόσες φορές δεν έχουμε γίνει μάρτυρες περιστατικών όπου αυτοκίνητα με δυνατή συνήθως μουσική “γκαζώνουν” στους όχι και τόσο δημοφιλείς στην Τροχαία δρόμους. Πόσες φορές δεν έχουμε δει ακόμα και ανήλικους πάνω σε μηχανάκια χωρίς καθρέφτες και κράνη στα χωριά ή και στους δρόμους της Μυτιλήνης; Η μαζική διασκέδαση ως το πρωί και ο μιμητισμός για την ζωή των ενηλίκων σπρώχνει πολλές φορές νέους ανθρώπους να πάρουν λάθος αποφάσεις απλά για να “εντυπωσιάσουν”. Άλλες φορές η έλλειψη συγκέντρωσης του οδηγού αλλά και και ο μη υπολογισμός της τεράστιας ευθύνης του οδηγεί στον θάνατο. Ωστόσο η αλλαγή αυτής της νοοτροπίας ξεκινά από το σχολείο. Δυστυχώς οι κανόνες οδικής συμπεριφοράς μπαίνουν πολύ αργά στις ζωές των παιδιών με αυτά τα τραγικά αποτελέσματα….

Από το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης διερευνάται η υπόθεση καθώς και η πληροφορία ότι τόσο οι δυο ενήλικες όσο και οι τρεις ανήλικοι λίγη ώρα πριν το συμβάν συνδιασκέδαζαν σε κέντρο διασκέδασης λίγες εκατοντάδες μέτρα από το σημείο του ατυχήματος .