Η βιβλιοθήκη «ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΛΕΙΔΑΡΑ» μυεί τα παιδιά στη φιλαναγνωσία

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

 

Ξεκίνησαν οι προγραμματισμένες συναντήσεις μαθητών, νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων της Μυτιλήνης, που πραγματοποιούνται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης «ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΛΕΙΔΑΡΑ».

Η βιβλιοθήκη για το σχολικό έτος 2019-2020, διαχειρίζεται διάφορα προγράμματα που προάγουν τη φιλαναγνωσία και την καλλιέργεια του πνεύματος των μικρών αλλά και των μεγάλων αναγνωστών.

Συγκεκριμένα, από το προσωπικό της βιβλιοθήκης οργανώνονται θεατρικά παιχνίδια γνωριμίας με τα παιδιά, δραστηριότητες και παιχνίδια με αφορμή το βιβλίο ως αντικείμενο (ντόμινο, παιχνίδια με την εικονογράφηση και το οπισθόφυλλο του βιβλίου, κυνήγι χαμένου θησαυρού με γρίφους, το πρώτο μου λεξιλόγιο για τα βιβλία κ.α.).

Ακόμη, δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχέση με τα μαθηματικά, όπως : «Aριθμώντας και παίζοντας», ένα διαδραστικό παιχνίδι ερωτήσεων με θέμα την ανάγκη που ώθησε τους ανθρώπους να επινοήσουν τα σύμβολα της γραφής και της αρίθμησης», κάθε Τρίτη και Πέμπτη, με υπεύθυνη εργαστηρίου : την Κατερίνα Καλφοπούλου, μαθηματικό-συγγραφέα και «Εικαστικό παιχνίδι και Φιλαναγνωσία», σε συνεργασία με το Εικαστικό Εργαστήρι «ARTLAB», με τη Σοφία και το Δημήτρη.

Επίσης, το καλοκαίρι είχαν πραγματοποιηθεί δράσεις ρομποτικής, με μεγάλο ενδιαφέρον από τα παιδιά, από το εργαστήρι ROBOTICS SCHOOL που λειτουργεί στην Υακίνθου 26 (Ποζιτρόνιο) και υπευθύνους τους Προκόπη και Άννα Τσιτμηδέλλη, όπου τα παιδιά χρησιμοποιώντας εκπαιδευτικά σετ ρομποτικής της Lego, κατασκεύασαν και προγραμμάτισαν ρομποτικά συστήματα διευρύνοντας τις γνώσεις τους για τις Φυσικές Επιστήμες και τον Προγραμματισμό.

Η βιβλιοθήκη… «ανοίγεται» στο κοινό

Η άγνωστη για τους περισσότερους συμπολίτες μας βιβλιοθήκη, τα τελευταία χρόνια έχει δείξει φανερά δείγματα «εξωστρέφειας», κάνοντας ευρέως γνωστή στο ευρύ κοινό μια πληθώρα δραστηριοτήτων που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες.

Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στους χώρους της βιβλιοθήκης, ενώ στους συνοδούς εκπαιδευτικούς γίνεται αναλυτική ενημέρωση για τις υπηρεσίες που προσφέρει. Η βιβλιοθήκη λειτουργεί ως δανειστική αλλά και ως χώρος μελέτης και ανάγνωσης από το 2005, όμως αυτό δεν ήταν ιδιαιτέρως γνωστό στο αναγνωστικό κοινό. Ευτυχώς αυτό σταδιακά εκλείπει.

Στο ισόγειο της βιβλιοθήκης υπάρχει η αίθουσα του αναγνωστηρίου, ένας μακρύς κατάλογος βιβλίων διαφόρων θεματικών κατηγοριών (τέχνης, ποίησης, ιστορίας, ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, λεσβιακής ιστορίας, εγκυκλοπαίδειες κ.α.), ενώ στο δεύτερο όροφο φιλοξενούνται βιβλία -αποκλειστικά- της αείμνηστης ηγουμένης της Ι.Μ. Αγίου Ραφαήλ,

Ευγενίας Κλειδαρά, η οποία υπήρξε μεγάλη δωρήτρια του Δήμου Μυτιλήνης και το παιδικό τμήμα.

Η λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης αναβαθμίζεται και επεκτείνεται καθημερινά. Κύριο μέλημα του Δήμου και της αντιδημαρχίας Πολιτισμού, αποτελεί η ενίσχυση του παιδικού τμήματος, το οποίο εμπλουτίζεται ολοένα και περισσότερο, καθώς όπως είναι φυσικό ένα καλά εξοπλισμένο παιδικό τμήμα με πολλές δραστηριότητες, είναι ένας τρόπος για να διατηρηθεί η ζωντάνια της βιβλιοθήκης.

Πάνω σε αυτή τη βασική αρχή, δρομολογούνται και τα προγράμματα επισκέψεων-ξεναγήσεων των σχολείων. Ο χώρος της βιβλιοθήκης προσφέρει πολύτιμες ευκαιρίες για δραστηριότητες που συμπληρώνουν την επίσκεψη, κάνοντας την ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.

Η βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων είχε ενισχύσει στο παρελθόν με τίτλους βιβλίων υπό τη μορφή δωρεάς τη βιβλιοθήκη, όπως επίσης έκαναν και αρκετοί εκδοτικοί οίκοι, μέσω διαφόρων προγραμμάτων.

Αξιοσημείωτη επίσης υπήρξε η πρωτοβουλία διαφόρων ιδιωτών, οι οποίοι πρόσφεραν σημαντικό αριθμό βιβλίων της προσωπικής τους συλλογής ως δωρητές, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο κατάλογος των τίτλων, ιδίως των λογοτεχνικών.

Μέλος της μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για τις συλλογές και τις υπηρεσίες της, ανεξαρτήτως ηλικίας και τόπου κατοικίας. Ακολουθείται μια σύντομη διαδικασία εγγραφής, κατά την οποία ο ενδιαφερόμενος οφείλει να δώσει τα στοιχεία της αστυνομικής του ταυτότητας, χωρίς να καταβάλει κάποιο χρηματικό ποσό.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη «ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΛΕΙΔΑΡΑ» βρίσκεται στη συμβολή των οδών Δοϊράνης και Γιαννιτσών, στη συνοικία της Κουλμπάρας (Κιόσκι)και λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή 08.00-14.00. Τηλέφωνο επικοινωνίας : 22510-45434, e-mail : dimotikivivliothikimitilinis@gmail.com

Προηγουμενο αρθρο

14 προτάσεις για νησιωτική επιχειρηματικότητα

Επομενο αρθρο

«Έχω επισκεφτεί πολλούς καταυλισμούς, αλλά πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει κάτι τόσο άσχημο όσο τα ΚΥΤ στα ελληνικά νησιά”