«Η τοπική κοινωνία δεν έχει τίποτα να κερδίσει από ένα ακόμη σούπερ μάρκετ»

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

 

Το παρακάτω κείμενο είναι μια κραυγή αγωνίας, μια δημότισσας αλλά και μητέρας για το κομμάτι που πολιτισμού που θα χαθεί με το κλείσιμο του σινέ- Αρίων.

Η ίδια με επιστολή της προς την ενδιαφερόμενη εταιρεία, αναζητά έναν διάλογο που θα δώσει τη συνέχεια σε μια επαρχία που το κλείσιμο ενός σινεμά θα μας πάει πίσω πολιτιστικά και σε καμία περίπτωση μπροστά, όπως θα έπρεπε. Ήδη μετράμε αρκετά χρόνια χωρίς κολυμβητήριο σε ένα νησί που παραδοσιακά είχε γεννήσει σπουδαίους κολυμβητές (ενώ η μικρότερες γενιές δεν ξέρουν καν κολύμπι), Στο κλείσιμο ενός χώρου πολιτισμού, δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, υπάρχει μόνο ζήτημα κοινωνικής ευθύνης που πρέπει κάποιος να την αναλάβει. Η τοπική κοινωνία δεν έχει τίποτα να κερδίσει από ένα ακόμη σούπερ μάρκετ ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι το κέρδος είναι οι θέσεις εργασίας είναι σίγουρο ότι υπάρχουν επιλογές που σέβονται τους κατοίκους στο σύνολό τους. Ίσως, αν μπορούσαν μαζί σούπερ μάρκετ και σινεμά να λειτουργήσουν τότε ναι, αυτό θα ήταν μια λύση, που θα κάλυπτε όλες τις πλευρές αλλά και θα έδινε θετικό πρόσημο στις δράσεις μιας ανώνυμης εταιρείας που δεν βλέπει μπροστά της μόνο το κέρδος αλλά και την δική της ευθύνη απέναντι στο καταναλωτικό κοινό. Η Κορνηλία Δεσλή, ως ενεργή πολίτης, παίρνει την ευθύνη που της αναλογεί και αναζητάει μια απάντηση, έναν διάλογο, μια λύση …Ας την διαβάσουμε με προσοχή.

«Η πολιτιστική και κοινωνική φτώχεια που συνεπάγεται, η έλλειψη του κινηματογράφου, υποβαθμίζει σημαντικά τη ζωή στην πόλη μου, μια μικρή απομακρυσμένη επαρχιακή πόλη με μεγάλη πολιτιστική ιστορία»

Προς

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε. ΕΔΡΑ: Λεωφόρος Κηφισού 136 – 121 31, Περιστέρι

Κύριοι,

Είμαι μητέρα ενός εντεκάχρονου αγοριού, γεννήθηκα ζω και εργάζομαι στη Μυτιλήνη. Έμαθα πρόσφατα με πολύ μεγάλη λύπη ότι ο μοναδικός κινηματογράφος της πόλης της Μυτιλήνης πρόκειται να κλείσει και ο χώρος να μετατραπεί σε σούπερ μάρκετ ιδιοκτησίας Σκλαβενίτη. Απευθύνομαι σε σας γιατί θεωρώ ότι είστε ο πλέον κατάλληλος αποδέκτης της επιστολής μου: είστε σε θέση να κατανοήσετε πλήρως τους προβληματισμούς μου αλλά και να συμβάλλεται στην επίλυση του θέματος που θα σας περιγράψω.

Το παιδί μου μεγάλωσε μέσα στο σινέ «Αρίων » από 3 ετών όπως και πολλά άλλα παιδιά της Μυτιλήνης. Με το σινεμά οι θεατές ανεξαρτήτου ηλικίας έχουν την ευκαιρία να ψυχαγωγηθούν, να συνδεθούν με την παρέα, να μοιραστούν στιγμές, να γνωρίσουν έργα πολιτισμού και ακόμη να νικήσουν τη μοναξιά χωρίς να εκτεθούν. Μια ποιοτική επιλογή λιγότερη σε ένα τόπο που δε διαθέτει πολλές τέτοιες επιλογές κάνει μεγάλη διαφορά. Η πολιτιστική και κοινωνική φτώχεια που συνεπάγεται η έλλειψη του κινηματογράφου υποβαθμίζει σημαντικά τη ζωή στην πόλη μου, μια μικρή απομακρυσμένη επαρχιακή πόλη με μεγάλη πολιτιστική ιστορία.

Η εταιρία σας είναι κορυφαία ανάμεσα στους Έλληνες εργοδότες ως προς το ήθος της απέναντι στους εργαζόμενους αλλά και διακρίνεται για τις δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Το όραμά μου είναι η συνεχής βελτίωση των συνθηκών στην πόλη μου για το παιδί μου, τους νέους μας αλλά και για μένα και τους συνομηλίκους μου.

Κύριοι, επιτρέψτε μου να θέσω υπόψη σας το ζήτημα του κλεισίματος του σινέ «Αρίων» ως πλήγμα στην τοπική κοινωνία. Αισθάνομαι την ανάγκη να αντιδράσω, με σεβασμό στις προτεραιότητες σας που καθώς φαίνεται είναι η εταιρική επέκταση και οικονομική μεγέθυνση και να προτείνω να βρεθεί τρόπος ώστε η τοπική κοινωνία να μη στερηθεί το πολύτιμο πολιτιστικό και κοινωνικό αγαθό.

Είμαι βέβαιη πως συμμερίζεστε τα κοινωνικά και πολιτιστικά μου ενδιαφέροντα και θα επεξεργαστείτε μια αμοιβαία επωφελή λύση.

Με εκτίμηση

Δεσλή Κορνηλία

Προηγουμενο αρθρο

Οι Lesvos Runners στον επετειακό 40ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας

Επομενο αρθρο

Εσείς μάθατε τις “καστανοαλήθειες”;