Search

Η πολιτισμική μας κληρονομιά στην ψηφιακή εποχή-Ελαιοτριβείο Αγίας Παρασκευής

Στην Αγία Παρασκευή της Λέσβου, ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες η επιτόπια καταγραφή κτηρίων (HERMeS) πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορικής σημασίας τα οποία συνδέονται με το χρονικό δημιουργίας του πρώτου κοινοτικού ελαιοτριβείου της περιοχής, που τώρα δεσπόζει ως Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του ΠΙΟΠ.

Η ΑΜΚΕ Πολιτισμού HERMeS έχει σκοπό την καταγραφή, διάσωση, διαχείριση και διάδοση της υλικής και άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε όλες τις μορφές και τις εκφάνσεις της, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των ψηφιακών εφαρμογών.
Το HERMES (Σύστημα HERitage Management E) είναι μια ψηφιακή βάση  διατηρητέων κτιρίων. Είναι αποτέλεσμα 8ετούς έρευνας που πραγματοποίησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο της Αθήνας και ο Δήμος Ερμούπολης.

Ο κύριος στόχος της έρευνας που εκτελείται είναι να αξιολογήσει την ευπάθεια των ιστορικών κτιρίων και να προτείνει ένα μοντέλο λήψης με το οποίο θα καταταχθούν τα κτίρια με βάση την ανάγκη παρέμβασης.

Για να επιτευχθεί αυτό, σχεδιάστηκε ένα σύστημα βάσης δεδομένων για την καταγραφή των δεδομένων των ιστορικών κτιρίων. Εκτός από τα δεδομένα της παθολογίας, τα ιστορικά κτίρια ταξινομούνται από άποψη αρχιτεκτονικού στυλ και τύπου, ιστορικής σημασίας και χωρικών δεδομένων (θέση στην πόλη).

Η παρακολούθηση του προφίλ της παθολογίας του κτιρίου δημιουργεί γνώση για την κατάσταση του κτιρίου, την ανάγκη παρέμβασης και τον κίνδυνο κατάρρευσης.

Σε ένα ιστορικό κτίριο, η αξιολόγηση της ασφάλειας των κτιρίων αποτελεί μείζον ερευνητικό στόχο. Χρειάζεται μια ορθολογική και ποσοτική αξιολόγηση, η οποία συνήθως περιλαμβάνει έξι βήματα: απόκτηση πληροφοριών, επεξεργασία δεδομένων, αριθμητική μοντελοποίηση, αξιολόγηση πιθανών σεναρίων, ανάλυση κινδύνου, σχέδιο λήψης αποφάσεων για την παρέμβαση στα κτίρια.