Search

Οι “πολίτες του κόσμου” και τα “μπάνια του λαού”…

 

Την έντονη αντίθεση κατοίκων της περιοχής Τσαμάκια -πλαζ έχει  δημιουργήσει  η εγκατάσταση  καταυλισμού στην περιοχή, οι οποίοι με επιστολές και τηλεφωνήματα  στην εφημερίδα  αναρωτιούνται ποιος  έδωσε την άδεια να δημιουργηθεί στο συγκεκριμένο σημείο ένας καταυλισμός ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν τηρεί τους στοιχειώδεις κανόνες της δημόσιας υγείας. 

Λίγους μήνες πριν η ομάδα που εμφανίστηκε εκεί αποτελούνταν από 10 περίπου άτομα τα οποία είχαν κατασκηνώσει με 3-4  μικρές σκηνές στην παραλία. Αργότερα προστέθηκαν και άλλοι, που σήμερα διαμένουν σε μεγάλες σκηνές (όπως αυτές που στήνουν οι διάφορες ΜΚΟ) έχοντας στήσει έναν πρόχειρο καταυλισμό…

Σύμφωνα με τις καταγγελίες κατοίκων ,κάποια άτομα από την ομάδα που έχει καταλάβει το χώρο έχουν ασύδοτη συμπεριφορά και θεωρούν ότι ο τόπος τους ανήκει. Βάζουν φωτιές για να μαγειρέψουν, πλένουν τα ρούχα τους στη θάλασσα και τα απλώνουν στα κάγκελα της πλαζ,  κάνουν μπάνιο και περιφέρονται γυμνοί ενώ πολλές φορές εκδηλώνουν βίαιη συμπεριφορά απέναντι στους ντόπιους που χωρίς να παίρνουν καμία απάντηση από τον Δήμο, έρχονται σε αντιπαράθεση μαζί τους.

DSCN2369

Κάποιοι από τους περαστικούς  που τους πλησίασαν και τους ρώτησαν από πού έρχονται,  πήραν την απάντηση ότι είναι «πολίτες του κόσμου» και ότι βρίσκονται εκεί για να προσφέρουν  βοήθεια στους πρόσφυγες.

Οι ίδιοι μας μετέφεραν ότι η αρχική άδεια δόθηκε  από πλευράς του Δήμου, αφού ο δεύτερος θεώρησε επικίνδυνη τη διαμονή τους στην είσοδο της πλαζ  με την εγκατάσταση της κοινωνικής κουζίνας που προσέφερε δωρεάν φαγητό στους πρόσφυγες που περνούσαν από κει και τους παραχωρήθηκε το συγκεκριμένο περιφραγμένο κομμάτι το οποίο ανήκει ουσιαστικά στην πλαζ του Δήμου.

DSCN2370

Κατά την επιτόπια επίσκεψή μας στο σημείο συναντήσαμε πολλούς  χειμερινούς κολυμβητές  οι οποίοι μας ανέφεραν ότι και οι ίδιοι προσπάθησαν  το προηγούμενο διάστημα  να συναντηθούν με τον Δήμαρχο προκειμένου να του παραδώσουν επιστολή διαμαρτυρίας (την οποία υπογράφουν περισσότεροι από 100 συμπολίτες μας). Στην επιστολή τους περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή ενώ ζητούν  την άμεση απομάκρυνση της κατασκήνωσης. Μάλιστα υπήρξαν καταγγελίες ότι οι κατά τα άλλα οικολόγοι-ακτιβιστές λούζονται με σαμπουάν στο ντουζ της περιοχής Απειλί με αποτέλεσμα όλες οι σαπουνάδες να πηγαίνουν στη θάλασσα. Όμως – όπως μας ανέφεραν- δεν κατέστη δυνατή η συνάντηση με το Δήμαρχο. Μετά από αυτή την εξέλιξη  απέστειλαν  την επιστολή αυτή  στον Εισαγγελέα Μυτιλήνης.

Το ερώτημα είναι τι ακριβώς  εξυπηρετεί η παρουσία τους στο συγκεκριμένο σημείο;

Από όσο γνωρίζουμε η αυτόνομη ομάδα που δρα εκεί θα είχε αυτές τις ημέρες συνέλευση για να αποφασίσει μετά την τροπή που έχει πάρει το θέμα αν θα παραμείνουν εκεί ή αν θα αποχωρήσουν σε άλλο σημείο της πόλης.

Πάντως όπως και να έχει το ζήτημα οφείλουν οι αρμόδιες αρχές να δίνουν τις σωστές υποδείξεις  προς τους εθελοντές που έρχονται για να βοηθήσουν εδώ από την αρχή προκειμένου να μην φτάνει η ανοχή των ντόπιων κατοίκων στα όρια του αυτονόητου. Αναμένουμε να δοθεί λοιπόν μια λύση ανακωχής  και να ετοιμαστεί η πλαζ για τα «μπάνια του λαού»…

 

DSCN2373