Η παρέλαση του Χαντί

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Ο Χαντί, ένας 17χρονος από το Αφγανιστάν, είναι ο πρώτος ασυνόδευτός πρόσφυγας που παρέλασε σήμερα 25 Μαρτίου στην Προκυμαία της Μυτιλήνης μαζί με τους υπόλοιπους συμμαθητές του στην επίσημη κρατική εκπαιδευτική διαδικασία στην οποία και συμμετέχει. Και μάλιστα παρέλασε μετά από παρέμβαση στη Διεύθυνση του σχολείου των ίδιων συμμαθητών του, μελών του 15μελούς Συμβουλίου του σχολείου.

Ο Χαντί έφθασε στη Μυτιλήνη με μια από τις γνωστές πλαστικές βάρκες με την οποία περνάν στη Ευρώπη εκατοντάδες χιλιάδες φυγάδες από την Ανατολή. Αρχικά κρατήθηκε στη δομή ανηλίκων της Μόριας και εδώ και οκτώ μήνες φιλοξενείτε σε ξενώνα της Οργάνωσης «Ηλιακτίδα». Πολύ σύντομα έμαθε καλά Ελληνικά και Αγγλικά στα πλαίσια των εκπαιδευτικών διαδικασιών μέσα στον ξενώνα, οπότε και μπορούσε να συνεχίσει την εκπαίδευση του εγγραφόμενος στο Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης. Ας σημειωθεί ότι είναι τόσο ραγδαία η πρόοδος του νερού Χαντί στην εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας που την περασμένη Τρίτη στη γιορτή της μέρας εναντίον του ρατσισμού διάβασε αποσπάσματα από ένα βιβλίο του Σωκράτη Ματζουράνη αποδεικνύοντας πόσο καλά Ελληνικά έμαθε.

Σήμερα ο Χαντί παρέλασε με τους συμμαθητές του τιμώντας την επέτειο της επανάστασης που οδήγησε στη δημιουργία της χώρας που τον φιλοξενεί. Δήλωσε χαρούμενος και περήφανος για αυτή του τη συμμετοχή. Τη χαρά του μοιράστηκαν και όλοι οι συμμαθητές του που στο πρόσωπο του Χαντί βλέπουν την προσπάθεια ενός προσφυγόπουλου που κάτω από πολύ κακές συνθήκες τα καταφέρνει.

Περήφανη νιώθει για τα αποτελέσματα των προσπαθειών όλων αλλά και των προσπάθειών του Χαντί και η Βασιλική Ανδρεαδέλλη Πρόεδρος της Οργάνωσης «Ηλιακτίδα». Μόνο που όπως λέει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ «σήμερα στην παρέλαση εκτός από τον Χαντί θα ήταν και ο συμμαθητής του στο ίδιο σχολείο φιλοξενούμενος και αυτός στη ‘Ηλιακτίδα’ ο Ιρφάν από το Πακιστάν. Δυστυχώς όμως, αμέσως μόλις ενηλικιώθηκε πριν λίγο καιρό, συνελήφθη. Και παρά το ότι έδινε τον καλύτερο εαυτό του στο Εσπερινό Γυμνάσιο η προσπάθεια διακόπηκε και σήμερα κρατείται σε κλειστό χώρο κράτησης του χοτ σποτ της Μόριας μαζί με παραβατικούς μετανάστες ενώ οδηγείται προς απέλαση».

Στρατής Μπαλάσκας

Προηγουμενο αρθρο

Amanda Fucking Palmer τι γυρεύεις στη Λέσβο;

Επομενο αρθρο

Συγκλονίζουν οι φωτογραφίες από το ναυάγιο στο Κουσάντασι