Η μετανάστευση στα βάθη της προϊστορίας της Λέσβου…

Συντάκτης: Μοιραστείτε το:

Με αφορμή τη χρονιά που πέρασε και η οποία σημαδεύτηκε από μια έκρηξη μετανάστευσης πληθυσμών από χώρες της Ασίας και της Αφρικής στην Ευρώπη, η Νένα Γαλανίδου θα μιλήσει στο Παλαιολιθικό σεμινάριο που διοργανώνεται την Τετάρτη στην Αθήνα για την κομβικής σημασίας στις μεταναστευτικές διαδρομές, Λέσβο, καθώς και για τις απαρχές των μεταναστευτικών ροών στα βάθη της προϊστορίας, την Κατώτερη Παλαιολιθική Εποχή, και για την πρώιμη κατοίκηση στο ανατολικό άκρο της Ευρώπης. Τα Ροδαφνίδια στο Λισβόρι Λέσβου είναι μια υπαίθρια θέση με κατάλοιπα Παλαιολιθικής δραστηριότητας από το Μέσο Πλειστόκαινο.

Η συστηματική έρευνα που πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης από το 2012 έχει φέρει στο φως αρχαιολογικές μαρτυρίες σε μια αλλουβιακή πεδιάδα κοντά στις θερμές πηγές του Κόλπου Καλλονής.

Update: Όλο το βίντεο της εισήγησης της Νένας Γαλανίδου

http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewlecture.aspx?LectureID=2692

Η έρευνα στα Ροδαφνίδια είναι διεπιστημονική και τροφοδοτεί με υλικό και ερωτήματα την παγκόσμια συζήτηση για τις μεταναστεύσεις των ανθρωπιδών που έζησαν πριν από μισό εκατομμύριο χρόνια. Σε αντίθεση με τους σημερινούς μετανάστες, οι οποίοι για να προσεγγίσουν την Ευρώπη ακολουθώντας πανάρχαιες διαδρομές διασχίζουν θαλάσσιους δρόμους, οι μετανάστες της Κατώτερης Παλαιολιθικής Εποχής περπατούσαν στο Αιγαίο μεταφέροντας τον πολιτισμό και τις τεχνολογικές κατακτήσεις της εποχής τους.

Το Παλαιολιθικό Σεμινάριο με θέμα «Η Λέσβος πριν από μισό εκατομμύριο χρόνια – Oι αρχαιολογικές μαρτυρίες από τα Ροδαφνίδια στο Λισβόρι» θα πραγματοποιηθεί  την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016 στις 7 το απόγευμα Αμφιθέατρο “Αλ. Αργυριάδης” του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30).  Υπεύθυνες της διοργάνωσης  είναι η  Γεωργία Κουρτέση – Φιλιππάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η  Νένα Γαλανίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης.

 Η είσοδος είναι  ελεύθερη για το κοινό.

24s3lesvos1-thumb-large

 

 

 

 

 

Προηγουμενο αρθρο

Το καλό…να λέγεται- City Inspection

Επομενο αρθρο

Teriade: Η άλλη πλευρά του νομίσματος…