Η Λέσβος Υποδέχεται το Μεγαλύτερο Συνέδριο Γης στην Ελλάδα

Το 17ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας θα πραγματοποιηθεί από 28 έως 31 Μαΐου 2025 με τη συμμετοχή 500 επιστημόνων από 20 χώρες

Η Λέσβος φιλοξενεί φέτος το μεγαλύτερο και σημαντικότερο συνέδριο για τις Επιστήμες της Γης στην Ελλάδα, το 17ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, από τις 28 έως τις 31 Μαΐου 2025.

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, και αναμένεται να προσελκύσει πάνω από 500 γεωεπιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό: καθηγητές, ερευνητές, υποψήφιους διδάκτορες, φοιτητές, στελέχη δημόσιων φορέων, αυτοδιοικητικούς και επαγγελματίες του χώρου.

Η επίσημη έναρξη του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Μαΐου στις 18:00, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, με την προβολή ενός πρωτότυπου ηχοράματος για τη Λέσβο, δημιουργία του γνωστού Λέσβιου φωτογράφου Δημήτρη Ταλιάνη.

Κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης θα πραγματοποιηθεί ομιλία του Δρ. Παύλου Τριανταφυλλίδη, Εφόρου Αρχαιοτήτων Λέσβου, με θέμα το Αρχαίο Θέατρο της Μυτιλήνης, ενώ θα απονεμηθούν τιμητικές πλακέτες σε όλους τους διατελέσαντες Προέδρους της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας.


Πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα – Διεθνής συμμετοχή

Στο πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνονται επιστημονικές συνεδρίες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως:

  • Σεισμολογία & Γεωφυσική
  • Τεχνική Γεωλογία & Μεγάλα Έργα
  • Υδρογεωλογία & Θαλάσσια Γεωλογία
  • Παλαιοντολογία & Γεωθερμία
  • Γεωπληροφορική & Φυσικοί Κίνδυνοι
  • Γεωμορφολογία, Γεω-εκπαίδευση & Ανάδειξη φυσικών μνημείων

Διοργανώνονται επίσης δύο ειδικές θεματικές συνεδρίες αφιερωμένες στους Γεω-κινδύνους, οι οποίες συνδέονται άμεσα με τις σύγχρονες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι συμμετέχοντες προέρχονται από πάνω από 20 χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Ισραήλ, Εκουαδόρ, Τουρκία, Ρουμανία, Πορτογαλία, Τσεχία, Κύπρος και Μαρόκο, αναδεικνύοντας τη διεθνή ακτινοβολία του Συνεδρίου και τη γεωστρατηγική σημασία της Λέσβου ως κόμβου επιστημονικών ανταλλαγών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ